Notes de premsa

Pla de Polítiques de Gènere 2014-2018

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 22/12/2014

El Govern de Reus porta a aprovació del ple d’aquest dimarts 23 de desembre el Pla de Polítiques de Gènere, el document que fixa els àmbits i les línies d’actuació promogudes pels diferents serveis i departaments de l’Ajuntament de Reus per incorporar la perspectiva de gènere en la planificació, la programació i l’execució de les actuacions municipals per als propers quatre anys.

El Pla de Polítiques de Gènere 2014-2018 és el document que recull l’itinerari a seguir durant els propers anys, per incorporar en el dia a dia de l’Ajuntament les experiències, opinions i sabers de les dones i dels homes de la ciutat de Reus en igualtat de condicions, eradicant les discriminacions causades pel gènere.

Els plans d’igualtat es consideren instruments bàsics per a l’articulació de polítiques públiques de gènere. L’Ajuntament de Reus va aprovar el primer pla al 2007, el va revisar al 2010 i, quatre anys després, d'acord amb la normativa, s’ha tornat a revisar.

El desenvolupament del procés es concreta en cinc fases: la diagnosi i el disseny del Pla, totes dues fases realitzades mitjançant un procés participatiu amb la implicació del cos tècnic de l’Ajuntament, entitats i ciutadania; l’aprovació; la implementació, que es realitzarà durant els propers quatre anys, i el corresponent seguiment i avaluació

Valors
Els valors del pla són l’esperit que ha de guiar el procés i l’aplicació d’aquest. Són el punt de partida pel treball conjunt de tots els agents implicats, donant solidesa i coherència a les accions que es portaran a terme per arribar aconseguir la visió.
Tots els valors han de tenir el mateix pes, formant part d’un tot.

  • Rigor: Garantir la precisió en el desenvolupament del Pla.
  • Eficàcia: Voluntat d’aconseguir l’excel·lència amb coherència i sostenibilitat de l’ús dels mitjans i recursos.
  • Transparència: Compromís a informar del que fem i de com ho fem.
  • Equitat: Reconèixer la diversitat social i identificar quins recursos són necessaris i garantir l’accés a totes les persones tenint present aquesta diversitat.
  • Coordinació: Capacitat de treballar conjuntament i amb respecte mutu per aconseguir el sentit de pertinença.
  • Cultura d’anàlisi i d’avaluació: Analitzar els processos portats a terme i amb la informació obtinguda millorar els resultats i incorporar recomanacions per aconseguir els objectius pactats.

Estratègies i principis orientadors
Les estratègies i els principis orientadors guien en la implementació del Pla. Són eines per treballar que permeten la realització de la visió del Pla.

  • Apoderament: Visualitzar el paper de les dones en la nostra societat, el que aporten i han aportat, reconeixent les seves capacitats i sabers a tots els nivells de la ciutat. Així com reconèixer el paper dels homes amb un quefer igualitari, trencant l’estereotip patriarcal i avançant cap a la equitat de gènere.
  • Participació: Comptar amb la implicació de totes les persones en el diàleg, el consens i el treball per aconseguir la igualtat real.
  • Governança: La capacitat de negociació, de gestionar la diversitat, de desenvolupar l’empatia envers totes les persones que formen part d’un col·lectiu o d’una comunitat, que requereix la creació de xarxes horitzontals, de diàleg i de cooperació.1
  • Interseccionalitat: Entendre i incorporar la visió de les diferents formes que el gènere es creua amb altres identitats o variables. Cal treballar amb la visió del tot que forma a la persona.
  • Transversalitat: Organització (o reorganització), la millora, el desenvolupament i l’avaluació dels processos polítics, de manera que una perspectiva d’igualtat de gènere, s’incorpori en totes les polítiques, en tots els nivells i en totes les etapes, pels actors normalment involucrats en l’adopció de mesures polítiques.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.