Notes de premsa
Pla Municipal de Participació Ciutadana
nta de Govern Local aprova aquest divendres 21 de gener la proposta de Pla Municipal de Participació elaborada per l’Àrea de Participació i Ciutadania. El pla és el document bàsic per a conèixer, planificar, impulsar i reglamentar la participació ciutadana a Reus.
El Pla Municipal de Participació és una eina transversal que ha de permetre el bon funcionament dels mecanismes i processos participatius que es contemplin a Reus de manera global. El Pla esdevé un full de ruta que defineix objectius i propostes estratègiques que, tant a nivell de comunicació com de participació, poden implementar-se a la ciutat. El pla no és un document tancat, sinó que està en tot moment subjecte a aportacions.
L’elaboració del Pla Municipal de Participació Ciutadana respon a la voluntat de l’Ajuntament de Reus de continuar treballant pel consens, la millora de la gestió pública municipal i el repte d’establir i planificar aquelles eines i mecanismes que permetin promoure la proximitat i la corresponsabilitat dels ciutadans i ciutadanes de Reus, així com el paper actiu de tots i totes en els afers de la ciutat.
En aquest sentit, el procés de redacció del document ha permès analitzar els canals de participació existents a Reus en relació a la seva xarxa associativa i en el sí del propi consistori.
A partir d’aquesta diagnosi prèvia, el pla es concreta en tres línies bàsiques: la recomanació d’un model d’actuació compartit a totes les àrees del govern municipal; la proposta de processos, fórmules, mecanismes i metodologies per executar les línies estratègiques acordades; i la definició de l’organització interna bàsica per implementar les accions de participatició, així com els espais de comunicació i difusió.
El Pla Municipal de Participació s’estructura en 5 eixos estratègics, del qual se’n deriven 11 objectius i 29 accions:
Eix 1. Incorporar la participació ciutadana com a prioritat en el treball municipal
- Impulsar diversos processos, eines i espais de participació en tots els àmbits possibles de treball municipal.
Crear un calendari anual de la participació ciutadana i els consells de la ciutat que planifiqui i ordeni la participació anual a Reus.
Crear una comissió de seguiment del Pla que vetlli pel seu compliment.
Aprovar el nou Reglament de Participació Ciutadana considerant les necessitats actuals de la ciutat. Inclourà reglamentació específica dels òrgans estables i dels processos de participació, i la garantia de la participació de ciutadans i ciutadanes a títol individual.
Facilitar les eines adients perquè la reglamentació bàsica de participació ciutadana pugui ser adaptada a les necessitats de cada àrea municipal.
Promoure activitats de sensibilització en matèria de participació dins l’Ajuntament.
- Promoure un estil de treball transversal en el si de l’estructura municipal.
Sistematitzar fórmules per incorporar de manera progressiva polítiques transversals de foment i gestió de la participació ciutadana en totes les àrees de l’Ajuntament.
Sistematitzar l’avaluació i el retorn dels programes, projectes i accions participatives que s’emprenguin en qualsevol àrea municipal.
Impulsar i dinamitzar el sistema d’informació interna i dels recursos compartits
Eix 2. Millorar les vies de comunicació amb la ciutadania
- Millorar la comunicació entre l’administració local i la ciutadania.
Continuar impulsant una millora de la web municipal incorporant elements d’opinió a fi de fomentar la participació ciutadana a través de les noves formes de relació virtual.
Planificar sessions informatives a les zones d’incidència d’una actuació municipal.
Crear un sistema d’interlocució entre entitats i Ajuntament que s’encarregui de respondre a les necessitats de les entitats.
Unificar el sistema de resposta i gestió de queixes i suggeriments a l’Ajuntament.
Eix 3. Adequació dels òrgans estables de participació
- Reimpulsar els Consells Sectorials.
Dinamitzar els Consells Sectorials amb una planificació anual i metodològica del funcionament i l’agenda de treball.
Promoure i dinamitzar la participació d’entitats i ciutadania als consells sectorials.
Assegurar la difusió dels Consells Sectorials a la ciutadania a través dels mitjans de comunicació, amb informació de les seves funcions i temes a tractar.
-Crear i definir el Consell de Ciutat.
Definir el Consell de Ciutat en el marc del nou Reglament de Participació
Constituir i posar en funcionament el Consell de Ciutat
-Impulsar la participació a nivell territorial.
Promoure la participació d’entitats i ciutadania a través de processos especifics derivats d’actuacions puntuals que impulsin la participació a nivell territorial
- Impulsar la participació a nivell temàtic
Promoure la participació d’entitats i ciutadania a través de tallers derivats d’actuacions temàtiques puntuals.
Eix 4. Adequació dels processos participatius
- Dissenyar els processos participatius d’acord a uns elements bàsics de planificació.
Impulsar la creació d’una reglamentació bàsica dels processos de participació que senti les bases dels processos de participació ciutadana que es puguin desenvolupar.
Aprovació pel Ple municipal de tots els processos amb dimensió estratègica de ciutat
- Elaborar un banc d’experiències participatives realitzades a Reus.
Crear un banc de dades i experiències que reculli tots els processos de participació que es realitzin a la ciutat. Haurà d’estar parcialment obert a la ciutadania.
Eix 5. Dinamització i promoció de les entitats sense ànim de lucre i de la participació dels ciutadans i ciutadanes al municipi
-Facilitar les eines i mecanismes que afavoreixin el treball en xarxa entre associacions i entitats sense ànim de lucre de la ciutat.
Promocionar el Registre d’entitats, per garantir-ne el coneixement i l’actualització.
Elaboració d’una Guia d’Entitats que faciliti el coneixement de les entitats ciutadanes.
Continuar impulsant el web d’entitats, creant espais d’informació i comunicació per a promoure l’agenda d’activitats, per afavorir el treball en xarxa; i incrementar l’ús de les noves tecnologies com a espais d’informació i comunicació.
Treballar per definir un sistema que permeti donar a conéixer a les entitats les seves activitats a la via pública.
Continuar impulsant la Fira d’Entitats com a espai de coneixement, difusió i promoció de les entitats a la ciutat, i per promocionar dinàmiques i activitats de treball en xarxa.
- Desenvolupar i crear nous espais de participació ciutadana
Promoure els centres cívics com a equipaments de referència que faciliten la col·laboració entre administració, entitats i ciutadania en temes vinculats i relatius als barris.
Consolidar i crear espais que permetin a les entitats disposar d’un espai que faciliti suport infraestructural i material.