Notes de premsa
Presentació de la 33a edició de l'Agenda Llatinoamericana Mundial 2024
L'Agenda Llatinoamericana Mundial 2024, que enguany porta per lema «Descolonitzar el món i la vida», es presentarà aquest, dimarts 14 de novembre, a les 19:00h a la Biblioteca Central Xavier Amorós. L'acte anirà a càrrec de Jaume Soler, exalcalde d'Arbúcies, i Jordi Planas, coordinador de la comissió de l'Agenda Llatinoamericana a Catalunya. L'acte és organitzat per l'Associació Cultura i Solidaritat i el Comitè de Solidaritat Óscar Romero i té el suport de l'Àmbit de Solidaritat i Cooperació de Benestar Social de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus. En total, a Catalunya s’han editat 1.600 exemplars del document en català i 1.600 més, en castellà. Durant l'acte, hi haurà una paradeta on es podrà comprar l'agenda per 10 euros i les biblioteques de Reus disposaran de diversos exemplars. També es pot consultar en format digital: www.llatinoamericana.org
L’Agenda Llatinoamericana és una eina pedagògica per a l’educació i la comunicació. Una publicació que recull articles que sintetitzen la realitat actual del món i proposen alternatives per superar les injustícies i les desigualtats. Va ser una iniciativa de José María Vigil i Pere Casaldàliga per a fer una eina de reflexió al voltant de temes polítics i socials des d'una vessant constructiva i crítica. Amb aquest objectiu, cada any inclou un centenar de pàgines amb firmes com Saramago, Frei Betto, Leonardo Boff, Eduardo Galeano i Pere Casaldàliga. En el seu gènere, és el llibre llatinoamericà més difós cada any dins i fora del continent.
"Descolonitzar el món i la vida"
Aquest 2024, amb el lema "Descolonitzar el món i la vida", l'Agenda Llatinoamericana Mundial arriba a la 33a edició. D'acord amb els promotors de l'agenda, es tracta d'una invitació a reflexionar sobre les nostres pròpies arrels culturals, costums, formes de veure el món i tots els àmbits de la vida que la colonització ha infectat i que ha propiciat un model planetari que des de fa molt temps és insostenible. En l'actualitat, les més potents per colonitzar pobles i ments són les tecnologies de la informació. Descolonitzar implica permetre que la diversitat de civilitzacions i les seves cultures es desenvolupin en les seves pròpies cosmovisions, costums i estils de vida.
El document incorpora una cinquantena d’articles de persones solidàries com Teresa Forcades, Juan José Tamayo, Pau Lanao, Oscar Duarte (Xile), Renata Andrade (Brasil), Norma Esperanza Melara (El Salvador), Julián Ávila (Colòmbia), Lilia Prado (Mèxic), Laura Vichot (Cuba), Josef Estermann (Suïssa), María Eugenia Russián (Veneçuela), Fernando Acosta (Equador) o José Manuel Fajardo.