Notes de premsa
Presentada una gimcana urbana sobre la dona reusenca: Les abelles perdudes
La ciutat de Reus tindrà una gimcana urbana en forma d'instal·lació permanent als carrers, que anirà acompanyada d'un quadern i que farà ús d'alguns espais públics, amb l'objectiu de conscienciar i despertar l'interès de la ciutadania pel paper de les dones en la història de la ciutat. La proposta, que té el finançament del Pla Educatiu d'Entorn amb fons Next Generation, s'ha presentat aquest dijous al matí a l'Ajuntament de la mà de la regidora d'Educació i Ciutadania, Pilar López; la regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez, i Oriol Montseó, de la Cooperativa GamLab.
La gimcana parteix d'una narrativa fantàstica pensada per a tots els públics. Aquesta història imaginada plantejarà que l'escultura de La Dona Treballadora, que duu un rusc sota el braç, ha perdut les abelles que hi viuen (les abelles són aquí el símbol de la feminitat i del treball). El joc consistirà en tombar per la ciutat per poder trobar aquestes abelles, que tenen diferents professions. Per participar el quadern d'aventura es podrà recollir a l'Oficina de Turisme, a la plaça del Mercadal, ja que la regidoria de Projecció de Ciutat col·labora també amb el projecte. La finalització serà al Casal de les Dones, on els participants trobaran una "secret box" en forma de rusc d'abelles i unes peces hexagonals amb els dibuixos de cada abella. Si han estat capaços de descobrir la ubicació correcta de cada abella, hi haurà una sorpresa.
La proposta neix del Consell d'Infants arrel del tema tractat al programa d'Infants Ciutadans del curs 2022-23, que va ser la importància de les dones al llarg de la història i com visibilitzar-les. Per això, la Regidoria d'Educació i Ciutadania ha comptat amb la col·laboració de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials a través de les professionals del Casal de les Dones. S'ha facilitat a l'empresa encarregada de fer la gimcana pels carrers de Reus el llibre "Miralls de Lluna, dones als espais urbans de Reus" de Carme Puyol i del total de 48 figures que hi apareixen, les referents triades són:
- Martina Castells i Ballespí, doctora en Medicina
- Regina Figuerola Rebull, bibliotecària
- Magdalena Folch Solé, dibuixant, pintora, professora de filosofia i de dibuix i pintura
- Teresa Miquel Pàmies, professora d'idiomes
- I, finalment, Anna Sugrañes Boix, sindicalista i militant antifranquista.
La regidora d'Educació i Ciutadania, Pilar López, ha explicat que "el programa Infants Ciutadans té com a objectiu promoure la participació activa dels nens i les nenes en la construcció, el desenvolupament i la millora de la ciutat, partint sempre dels principis que sustenten els drets dels infants. Aquesta activitat respon als objectius que ens plantegem pel que fa a l'educació en valors i el compromís cívic dels alumnes en la línia de promoure la seva participació en espais de lleure i en el lleure educatiu, així com el de potenciar els estils de vida saludables i fomentar la pràctica regular de l'activitat físicoesportiva".
Per la seva banda, la regidora Anabel Martínez, de l'àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, ha afegit que "La finalitat d'aquest joc és conscienciar a les persones participants, i a la ciutadania en general, de la importància que han tingut les dones al llarg del temps. D'aquesta manera es vol visibilitzar la seva tasca i remarcar les seves aportacions valuoses, sovint ignorades. A més, el fet de visualitzar aquestes dones, les converteix en referents per a futures generacions. És important que les dones joves sàpiguen que no parteixen de zero en les seves aspiracions, que abans que elles hi ha hagut altres dones extraordinàries que han fet aportacions importants a la nostra societat i que poden inspirar-se en la seva saviesa i el seu exemple".