Notes de premsa
Presentada una nova edició del Cap de Setmana Diatònic
El Cap de Setmana Diatònic arriba enguany a la 17a edició i, com ja és habitual en els últims anys, es consolida com un festival d’àmbit comarcal, ja que un cop passada la pandèmia, són diverses les poblacions del Baix Camp que han acollit aquest esdeveniment els darrers anys. Com cada any es durà a terme en el tercer cap de setmana de juliol, enguany concretament serà del dijous 18 al diumenge 21 a Reus, Colldejou, Mont-roig del Camp i Cambrils.
L’acordió diatònic és un instrument tradicional que ha anat creixent en adeptes al nostre país, especialment des de fa un parell de dècades on en l’àmbit tradicional hi ha hagut un ¨boom¨ de gent amb ganes d’aprendre a tocar l’instrument de botons i manxa. El Cap de Setmana Diatònic doncs, ha estat un impuls per donar a conèixer el diatònic a les nostres contrades, i podem dir que el festival ja és un referent a Catalunya i especialment al sud del Principat.
El seu fundador i organitzador, Guillem Anguera, explica que ¨és un goig veure com un festival de petit format al voltant d’un instrument tradicional s’ha anat consolidant en el nostre territori durant tots aquesta anys¨, i que la clau de l’èxit està sobretot en la qualitat dels concerts de la seva programació, en els indrets acollidors i amb encant on es realitzen, i en els tallers i cursos d’acordió diatònic que s’ofereixen durant aquests quatre dies i que són un complement perfecte per descobrir amb més profunditat aquest instrument, on l’alumnat pot conèixer de primera mà als acordionistes professionals de primer nivell que venen cada any expressament d’arreu d’Europa a tocar en els concerts.
Anguera explica també que cada any s’aposta per grups del país i també ¨Km 0¨, per així donar a conèixer també el talent que tenim a les nostres contrades, i és que segons ell, el Cap de Setmana Diatònic ha de ser un festival per als artistes consolidats de fora, però també un aparador per als nous grups locals catalans.
Així doncs, tot i que aquesta 17a edició, segons Anguera, és de les més internacionals, ja que hi haurà músics dels Països Baixos, la Bretanya i Euskadi, però també s'ha programat a la gent de casa, en aquesta ocasió músics del Camp de Tarragona, Vallès, Barcelonès i de la Conca de Tremp.
El Cap de Setmana Diatònic en aquest 2024 oferirà la següent programació:
- 18 de juliol (dijous) (Plaça de la Patacada / Reus) - 22:30h AMEBA – Ball Folk (Vallès)
Aquesta formació està encapçalada per l’acordionista Víctor Pedrol i es rodeja dels músics Joan Boada al llaüt i en Roger Pineda al baix. Melodies populars catalanes per ballar i no parar!
- 19 de juliol (divendres) (Àrea de lleure / Colldejou) - 22:30h JAUME PARRA & HECTOR (Catalunya / Euskalherria)
Aquests dos joves músics ofereixen un repertori de música folk catalana i basca amb altres estils d'arreu, combinat amb una percussió sorprenent d'instruments tradicionals.
- 20 de juliol (dissabte) (Ermita Mare de Déu de la Roca / Mont-roig del Camp) - 22:30h REMCO SIETSEMA & JANOS KOOLEN (Països Baixos)
Música colorida amb arranjaments emocionants i narraeus. Remco Sietsema i Janos Koolen canvien entre la lírica i la rítmica, i entre els diferents esels; d’una polka al funk i del bluegrass a una balada.
- 21 de juliol (diumenge) (Ermita Mare de Déu de la Roca / Mont-roig del Camp) - 12:30h FOLK I MANXA (Concert vermut)
Una barreja d’amics i música d’arreu per ballar i escoltar tot fent un vermut. Folk alegre i simpàtic transmès en el diatònic, manxa de pures melodies d’esera i arronsa.
- 21 de juliol (diumenge) (Parc del Pescador / Cambrils) - 20h FANTANGO (Bretanya / Catalunya) - Concert inclòs als actes de la Festa de la Mare de Déu del Carme
Fantango és un projecte creat pel bretó Jean Bapeste Henry (bandoneó) i el català Pere Olivé (percussió) on ens ofereixen un recital sincer, ínem i desenfadat, on el bandoneó i la percussió mostren, en un viatge oníric, totes les facetes i recursos d’aquests instruments.