Notes de premsa
Pressupost i ordenances fiscals 2024: respondre a les necessitats de la ciutadania i pensar la ciutat en gran
Nou, i alineat amb el Pla d’Acció Municipal 2023-2027; amb una doble mirada: pensar la ciutat en gran i respondre a les demandes de la ciutadania; i realista, d’acord a la necessitat de finançament com a garantia de servei de qualitat. Són els eixos dels expedients de pressupostos i d’ordenances fiscals que el Govern de Reus portarà, a votació del Ple de l’Ajuntament del proper divendres 27 d’octubre, i que aquest dijous, presenta als grups municipals i al conjunt de la ciutadania en roda de premsa i en audiència pública.
Uns pressupostos marcats per l’ampliació, millora i creació de nous serveis municipals, amb un esforç inversor històric i amb una reducció de l’endeutament. I unes ordenances definides per una política fiscal realista i amb criteris de progressivitat i de redistribució, amb el manteniment de bonificacions fiscals i les subvencions a famílies i entitats.
El resum del pressupost consolidat de l’Ajuntament de Reus per a l’exercici 2024 i la seva variació respecte el d’enguany és el següent:
- Ajuntament de Reus: 148.982.115 euros (13,48%)
- Organismes autònoms municipals: 10.100.212 euros (21,23%)
- Empreses municipals 77.349.331 euros (10,16%)
- Total pressupost consolidat: 217.816.511 euros (11,49%)
Necessitats de finançament
Els expedients de pressupostos i d’ordenances fiscals estan marcats per necessitats de finançament obligades pel context econòmic i per compromisos prèviament adquirits, així com per voluntat del govern de millorar i crear nous serveis públics.
- Context econòmic. Tenen impacte directe en els comptes factors com els conflictes bèl·lics i la crisi energètica; el 12,7% d’augment de l’IPC en 2 anys a setembre de 2023; l’augment del salari mínim interprofessional (11,89%) i convenis (7,53%) en 2 anys; l’augment dels tipus pel BCE (4,5% a setembre de 2023); o l’augment del 7,12% de les retribucions dels empleats públics 2022-2024 fixat per l’Estat.
- Compromisos prèviament adquirits. Els comptes reflecteixen les necessitats de finançament adquirides per decisions preses en el passat mandat com mantenir els ingressos congelats durant el 2023 malgrat l’augment de la inflació; la revisió de preus del servei de neteja i recollida de residus previstos en el contracte; els increments en la retribució dels empleats públics (RTL i llei estatal); l’increment de la dotació de la plantilla de la Guàrdia Urbana; o l’increment de la càrrega financera en 1,7 milions d’euros a causa de l’increment dels tipus.
- Adequar el pressupost i els recursos humans a la realitat. Els comptes ajusten a la realitat tant el pressupost com l aplantilla de treballadors, amb decisions de l’actual govern com la correcció del pressupost dels organismes autònoms i empreses municipals amb una dotació realista d’acord a les necessitats; o l’estabilització de contractes temporals d’empleats públics.
- Escolta activa: millora i creació de nous serveis: Finalment l’expedient recull les demandes de la ciutadania de millors i nous serveis com la creació d’una brigada d’intervenció ràpida, millores al servei de neteja viària i recollida de residus; millores a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, noves polítiques transversals en innovació o l’ampliació de beques menjador.
El resum de les necessitats de finançament és sel següent:
- Compromisos prèviament adquirits: 5.621.695 euros
- Adequar el pressupost i els RRHH a la realitat : 2.639.000 euros
- Millora i creació de nous serveis: 1.700.000 euros
- Total: 9.960.695 euros
Esforç inversor històric
El pressupost de 2024 preveu un pla d’inversions històric de més de 25 milions d’euros, que es presentarà en detall properament. El resum del pla és el següent:
- Ajuntament de Reus: 17.001.186,44 euros
- Empreses municipals: 8.304.094,84 euros
- Total agregat: 25.305.281,28 euros
Reducció de l’endeutament
Aquest esforç inversor històric és compatible amb una reducció de l’endeutament. La previsió és tancar el 2024 amb un endeutament de 115.692.082 euros, el que representa una reducció de 3,86 milions en relació a tancament de 2023. Previsió de ràtio d’endeutament del 63,93%, per sota dels llindars legals.
Política fiscal realista i progressiva
El context econòmic, l'augment continuat de la inflació, la congelacio dels ingresos malgrat la conjuntura econòmica, l’obligació d'adaptar el preu al cost real dels serveis, junt amb la resta de necessitats de finançament detectades tenen una translació en l'expedient d'ordenances fiscals.
Les tres ordenances que arriben a més població exemplifiquen l’expedient d’ordenances:
- Taxa de la recollida domiciliària de residus: Increment del 14%, d’acord a l’obligació legal d’equilibri financer del servei. Exemple: Un habitatge de fins a 100m2, augmenta 1,63 euros al mes de mitjana.
- Impost de Béns Immobles: Increment del 12,5%, d’acord a la necessitat d’actualització d’acord a l’IPC. Exemple: Un habitatge de fins a 100m2, augmenta 4,55 euros al mes de mitjana.
- Impost de vehicles de tracció mecànica. Congelació, increment 0.
En el seu conjunt, l’expedient pot classificar les noves ordenances en tres grups:
- Increment 0, no es modifiquen: 14 ordenances.
- Modificacions tècniques o per mandat legal: 3 ordenances.
- Actualització segons la inflació i/o adaptació als cost real del servei: 7 ordenances.
L’expedient d’ordenances es defineix per una política fiscal amb sensibilitat social amb l’aplicació de criteris de progressivitat fiscal; polítiques redistributives, amb subvencions a l’import de les ordenances als col·lectius amb més vulnerabilitat; i l’increment de la partida destinada a bonificacions fiscals a determinats col·lectius, fins als 1,8 milions d’euros.