Notes de premsa
Primer Congrés Canvi climàtic i món local: La gestió energètica al municipi
ntament de Reus, l’Institut Català de l’Energia i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, organitzen els dies 14 i 15 d’abril al nou centre de fires i convencions de l’Edifici Tecnoparc la primera edició del Congrés Canvi climàtic i món local: La gestió energètica al municipi, amb l’objectiu de generar l’intercanvi d’experiències i de coneixements que contribueixi a fomentar polítiques eficaces de l’administració local en la gestió eficient dels recursos.
El pacte d’alcaldes i alcaldesses, al qual l’Ajuntament de Reus es va adherir el març de 2010, promou plans d’acció a favor de les energies sostenibles i l’estalvi energètic, a la vegada que fomenta l’intercanvi d’idees amb d’altres regions. Amb el pacte, els governs locals es comprometen a informar periòdicament a la ciutadania dels avenços produïts en aquest camp. Aquest acord atorga, un paper principal al municipi en la prevenció del canvi climàtic, en tant que les accions locals es converteixen en eix clau per mitigar els seus efectes.
El I Congrés Canvi climàtic i món local vol ser un espai per compartir i avaluar el resultats de polítiques desenvolupades per les administracions, així com de les accions realitzades a nivell tecnològic a partir del paper actiu del municipi en la gestió de l’energia i de l’experiència en la gestió dels recursos des de l’acció municipal.
El paper primordial de l’administració local en la gestió energètica del municipi ha desenvolupat noves perspectives en la gestió municipal. El congrés planteja crear un espai de trobada per actualitzar coneixements tècnics, legals i de finançament; i per conèixer experiències de referència en la gestió municipal.
Igualment, es proposa avaluar les experiències desenvolupades, en un moment en què els plans d’acció d’eficiència energètica estaran en desenvolupament. Així, es planteja començar a avaluar les accions posades en marxa per tal de promoure la millora continua i la innovació en les accions locals. Els objectius són: donar a conèixer les accions i polítiques més eficients, i promoure noves actuacions i polítiques innovadores.
L’acte d’inauguració del Congrés, el dijous, 14 d’abril a les 9:00h, anirà a càrrec de Lluís M. Pérez, alcalde de Reus; Ernest París, regidor cap d e l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus; Alicia Montalvo, directora de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic,òrgan depenent del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí; i Josep Enric Llebots secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
El congrés comparà amb les conferències de l’ambientalista Ramon Folch, sobre «Mites, realitats i servituds de l’energia»; Salvador Rueda, director de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, sobre «Ciutats neutres en carboni i models de gestió»; Jordi Pujol, gerent del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, sobre «Models d’avaluació de polítiques públiques. Com passar del monitoratge a l’avaluació»; Joan Salvadó, cap de l’Àrea de Biotecnologia i Biocombustibles de l’Institut de Recerca en Energies de Catalunya, sobre «La gestió energètica al petit municipi. Oportunitat per a una nova gestió». La cloenda anirà a càrrec de Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.
El programa també preveu la participació d’experts en taules de debat, a l’entorn dels següents temes: «Agències de l’energia»; «Models de monitoratge i seguiment»; «L’organització dels municipis davant la planificació territorial de l’energia»; «Projectes energètics innovadors a municipis petits»; «Oportunitats de finançament per al món local»; «La situació dels mercats energètics».