Notes de premsa

Primera edició de les Jornades d’arxius, recerca i difusió

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 27/10/2017
cartell de les jornades

L’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal Baix Camp, presenten les I Jornades d’Arxius, recerca i difusió, nascudes de la voluntat de posar en valor els arxius reusenc i comarcal, reflexionar sobre quina és la seva funció, i mostrar com pot ser útil a la ciutadania i, en especial, als investigadors, a l’alumnat universitari i de batxillerat, així com al professorat de secundària.

Amb aquesta jornades es vol donar a conèixer la funció de l’arxiu, descobrir quines són les fonts d’informació que s’hi custodien, posar en valor la importància de la conservació i la preservació, presentar el resultat de diferents investigacions, exposades pels investigadors de prestigi que les han dut a terme, conèixer les seves experiències, la metodologia aplicada i les diferents problemàtiques a les quals han hagut de fer front, etc.

L’àmbit històric, en aquesta ocasió, se centrarà en l’Edat Mitjana. La voluntat de l’organització és continuar en futures edicions amb altres moments i èpoques.

Aquesta primera edició de les Jornades posarà punt i final a la programació realitzada aquest 2017 a l’Arxiu, vinculada amb la celebració de Reus, Capital de la Cultura Catalana, i enllaçarà tres àmbits estretament relacionats: arxius, recerca i difusió – aquesta darrera entesa com un dels instruments que posa en valor la informació com un dels actius principals dels arxius.

Les jornades compten amb la col·laboració de diverses institucions: la Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp – que ofereix l’activitat dins del Pla de Formació de Zona del professorat de Secundària -, el Centre de Lectura de Reus i el Centre de Conservació de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, tenen el suport de Reus Capital de la Cultura Catalana, Reus Promoció i de Beep, botigues d’informàtica.

Programa
Les jornades, que s’iniciaran el 23 de novembre a les 10.00h, i seran inaugurades pel director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, el Jordi Agràs i pel regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech.

A la sessió del matí del 23, s’explicarà quina és la funció dels arxius, què s’hi fa i quins són els fons documentals que custodia i preserva el nostre Arxiu. Posteriorment es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions.

A les 12.30, Ezequiel Gort presentarà la ponència: “La construcció de la història local medieval a través de les fonts d’arxiu”.

A la tarda, quatre investigadors exposaran les seves línies de recerca actual i plantejaran quins han estat els seus principals reptes, les metodologies i com han anat ressolent les diferents dificultats amb les que s’han trobat. Destaca la presència d’Eduard Juncosa, que parlarà sobre el Tapís de la Bona Vida (s. XV); Jordi Morelló, especialista en temes de fiscalitat del període baixmedieval; Coral Cuadrada, parlarà de les beguines; i Stefano Maria Cingonali, que exposarà la seva recerca centrada en les tombes reials de Santes Creus i Poblet.

El dia 24 es comptarà amb la presència de la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé, que explicarà la tasca que es duu a terme en aquesta institució. Posteriorment, Daniel Piñol, reconegut diplomatista i paleògraf, durà a terme una classe pràctica de paleografia medieval, on treballarem diferents tipus de documents, tots ells provinents dels fons del propi Arxiu.

Les jornades finalitzaran amb un visita guiada a la biblioteca del Centre de Lectura de Reus, per conèixer el seu fons antic: els incunables i la col·lecció de pergamins.

Inscripcions
Les inscripcions són gratuïtes i limitades. Canals d’inscripció: reus.cat/inscripcions23112017 o telefònicament al 977 010 054

cartell de les jornades

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.