Notes de premsa
Primera pedra del CEIP La Vitxeta
a col·locació de la primera pedra es dóna el tret de sortida simbòlic a la construcció del nou edifici que allotjarà el CEIP La Vitxeta, un centre d’educació infantil i primària de dues línies, que ara està situat, de forma provisional, a l’avinguda dels Països Catalans i que es va posar en marxa el curs 2005/2006.
La seu definitiva es construeix al carrer de Vinebre, a prop de les instal·lacions de tennis del Reus Deportiu. El nou CEIP La Vitxeta comptarà amb 18 aules ordinàries, a més de les específiques per a psicomotricitat per a nens d’infantil, música, informàtica, plàstica i suport, i les 4 aules per a petits grups.
El centre disposarà d’una biblioteca amb accés directe des del carrer, per tal que es pugui utilitzar fora de l’horari escolar i un gimnàs de 240 m2. La superfície construïda és de 3.307 m2 i s’ha dissenyat de manera que es pugui ampliar amb facilitat si les futures necessitats d’escolarització del municipi així ho requereixen.
El Govern de la Generalitat va aprovar atorgar la subvenció a l’Ajuntament de Reus per finançar la redacció del projecte, execució de les obres i posterior construcció, en el marc dels acords per la coresponsabilitat educativa a la ciutat.
La construcció del CEIP La Vitxeta ha estat adjudicada a l’empresa TAU Ingeniería y Construcciones Especiales, amb un pressupost de 3,2 milions d’euros i un termini d’execució de 12 mesos i mig.
Característiques arquitectòniques
Es planteja un edifici amb dos cossos que contenen les aules de l’escola i lligades entre ells a un altre cos perpendicular que conté els espais comuns.
L’edifici té una alçada de dues plantes. Un cos en planta baixa paral·lel al nou Passeig Nord, i un cos de dues plantes, perpendicular al primer. Aquesta disposició permet jerarquitzar els patis i jardins del col·legi en funció del seu ús i usuaris, així com diferenciar zones en funció del programa: aules d’infantil, aules de primària, aules auxiliars, direcció, etc.
Es generen uns jardins i patis en funció de les necessitats d’ús, de la privacitat, de la franja d’edat, de l’orientació i que permeten una millor relació de les aules amb l’exterior millorant les condicions de llum, tèrmiques, acústiques i ventilació.
L’accés principal, connecta amb un vestíbul, a partir del qual es distribueix l’alumnat i professorat. El vestíbul està connectat directament amb uns altres espais que poden tenir un altre ús en funció de la franja horària i de l’època de l’any. Això permet diversificar usos i un aprofitament millor de les instal·lacions.
Distribució d’espais
Es diferencien dos grans zones: la de les aules d’educació infantil i primària, i la de les dependències generals. La zona d’educació infantil se situa en planta baixa i la de primària en planta baixa i primera. La zona de dependències generals (secretaria, direcció, biblioteca, professors, consergeria i menjador-cuina), es situa en planta baixa i primera. El gimnàs o sala polivalent, amb els vestuaris, se situa com un cos d’ edificació semi-independent. Un pas interior uneix el gimnàs amb l’edificació principal i permet un recorregut protegit entre l’edifici escolar i el gimnàs. L’àrea d’educació infantil es situa de manera que pugui funcionar de forma clarament independent, i sense interferències, de la resta de l’edifici. Totes estan situades a orientació sud, amb una zona porticada de protecció solar. L’àrea de primària es situa a orientació nord, per a l’obtenció d’una llum més homogènia tot el dia. Les peces petites, com a lavabos, tutories etc, s’orienten cap a un pati mes privat de professors.
Aquest és un projecte redactat i dirigit pels Serveis Tècnics Municipals i amb la col·laboració de l’estudi local d’arquitectura Zaguirre i Formatger arquitectes i amb la supervisió general de l’arquitecte de l’Ajuntament Gabriel Bosques, tot responent amb les necessitats bàsiques proposades per l’Àrea d’Educació i el Departament d’Ensenyament.