Notes de premsa
Procés participatiu per a l’elaboració del nou Reglament de Participació Ciutadana
La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència posa en marxa un procés participatiu per promoure el debat ciutadà al voltant de la participació ciutadana. Les conclusions i propostes que en sorgeixin han de servir de base per a l’elaboració del nou Reglament de Participació Ciutadana. La participació és un valor estratègic pel Govern de Reus, en tant que és un instrument d’aprofundiment de la democràcia representativa, apropa la política a la ciutadania i contribueix a millorar el Govern i les polítiques municipals.
La participació ciutadana és un exercici de democràcia que contribueix a millorar el govern de la ciutat i les seves polítiques. Una acció que vol un compromís del conjunt de la ciutat: per un costat, fomenta la coresponsabilitat de la ciutadania en la presa de decisions i, per l’altre, aboca l’administració a la transparència, a retre comptes als ciutadans i ciutadanes, a tenir en compte la seva opinió i el seu coneixement a l’hora de prendre decisions.
Les polítiques basades en la participació ciutadana aposten per un nou model de relació entre l’Ajuntament i la ciutadania, on els ciutadans i ciutadanes prenen major protagonisme i es vetllaper garantir els seus drets a participar en la presa de decisions d’aspectes relacionats amb la ciutat, tant en temes comuns com relacionats amb temes i sectors concrets.
El nou Reglament de Participació ha de ser un document modern, actual, que reculli tot els mecanismes del govern obert, de la transparència, fet amb i per a la ciutadania, amb mecanismes de participació i decisió consensuats, amplis, equitatius, transversals i àgils.
Així mateix, ha de contemplar els drets on tots els reusencs i reusenques puguin trobar les eines per poder intervenir directament o mitjançant les seves associacions en aspectes de la vida de la ciutat. I ha de ser un document obert i flexible per tal de poder incorporar totes aquelles experiències i iniciatives que puguin anar apareixent i puguin ser d’interès per a la ciutat i per a l ‘impuls de la participació, així com eines modernes que facin la participació més fàcil i assequible a la ciutadania.
Els objectius de l’elaboració del nou Reglament de Participació són:
- Promoure processos i facilitar espais de participació que permetin la deliberació ciutadana sobre temes municipals d’interès comunitari.
- Aproximar el govern de la ciutat a les persones, mitjançant els canals de consulta i de participació que siguin adients a cada context.
- Sistematitzar els processos participatius impulsats per l’Ajuntament.
- Dinamitzar i promocionar les entitats sense ànim de lucre i la participació de la ciutadania a nivell individual.
Procés participatiu
La redacció del nou reglament necessita d’un procés participatiu que faciliti la màxima intervenció i implicació de la ciutadania i de les associacions en la seva definició, elaboració i comprensió.
El Govern de Reus vol recollir a través de la participació ciutadana la màxima informació i propostes, i alhora promoure un accés a la participació més ampli i equitatiu. Un procés que permeti la participació des de la proximitat i sumi altres canals i mecanismes més àgils i moderns que permetin ampliar consensos i redactar un document en el qual tothom es pugui sentir identificat i alhora permeti la projecció d’un model de ciutat més participatiu.
Fases del procés participatiu
El procés d’elaboració del reglament compta amb els fases següents:
- Fase de disseny: recollida d’informació de la participació ciutadana a Reus; recollida d’informació de reglaments d’altres municipis; identificació dels participants; i procés de difusió i convocatòria.
- Fase d’informació i Debat: sessió informativa; tallers de participació; participació online; i primer informe de resultats.
- Fase de retorn: sessió de retorn després de contrastar l’informe amb els serveis jurídics; Espai online de propostes de millora; i Informe final.
Tallers de participació
Al mes d’octubre s’iniciaran els tallers de participació oberts a la ciutadania. Els tallers són gratuïts i oberts a tots els ciutadans i les ciutadanes empadronats a Reus que siguin majors de 16 anys. Cal apuntar-se prèviament, adreçant-te a qualsevol centre cívic o a través de www.reus.cat.
Els tallers tindran lloc als centres cívics amb l’objectiu d’acostar el debat a la ciutadania.
- Centre Cívic Ponent. Dimarts 11 d’octubre, 19:00h.
- Centre Cívic Llevant. Dijous 13 d’octubre, 19:00h.
- Centre Cívic Mas Abelló. Dimarts 18 d’octubre, 19:00h.
- Centre Cívic Migjorn. Dijous 20 d’octubre, 19:00h.
- Centre Cívic Mestral. Dilluns 24 d’octubre, 19:00h.
- Centre Cívic del Carme. Dijous 27 d’octubre, 19:00 h.
Abans, el 19 de setembre, tindrà lloc al Centre Cívic del Carme un taller de participació en el qual hi han estat convocats tècnics de diferents àmbits de l’Ajuntament.
Participació online
De manera paral·lela a la fase de participació presencial, l’Ajuntament mantindrà obert un canal de participació online. A través del web municipal www.reus.cat, s’oferirà la possibilitat a la ciutadania de participar responent a un qüestionari sobre aspectes relacionats amb la informació i la participació de la ciutadania.
Fase de retorn
Una vegada analitzats i fet l’informe dels resultats, es realitzarà una sessió de retorn per tal de presentar el document a tots els participants. Paral·lelament, s’activarà de nou l’espai telemàtic on la ciutadania podrà trobar tota la documentació generada durant el procés participatiu i puguin fer propostes de millora. Amb tota la informació generada i les aportacions de la ciutadania a la sessió de retorn s’elaborarà l’informe final.
La previsió és fer aquesta sessió entre finals de novembre i principis de desembre.
Comissió municipal
Una vegada culminat el procés de participació ciutadana, l’informe final s’elevarà a la comissió municipal creada específicament per a treballar el Reglament de Participació Ciutadana, i en la que hi són representats tots els grups municipal. És en aquesta comissió on es debatrà políticament el document abans de portar-lo a aprovació del plenari de l’Ajuntament.
Campanya d’inscripció al Registre ciutadà
Coincidint amb l’inici del procés participatiu, la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència posa en marxa una campanya per fomentar la inscripció al Registre Ciutadà. Entre les persones que s’incriguin els dies 14, 15 i 16 de setembre se sortejaran activitats gratuïtes de la programació de la xarxa de centres cívics de Reus.
Què és el Registre ciutadà?
El Registre ciutadà s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament d’incrementar el nivell de participació de la ciutadania en els afers públics. És l’eina que recull les dades de totes aquelles persones que han manifestat explícitament el seu interès per estar informades de l’activitat municipal, i per participar en els òrgans i processos que l’Ajuntament porti a terme.
Les persones inscrites al Registre Ciutadà tindran informació continuada dels projectes i de l’activitat municipal que es desenvolupi en el territori o àmbits d’interès. Així mateix, quan l’Ajuntament endegui algun procés participatiu, s’adreçarà a les persones inscrites per a informar-les i motivar la seva implicació en el procés. També podran formar part d’altres òrgans de participació com a taules o grups de treball que es creïn.
Com cal inscriure’s al Registre ciutadà?
Cal omplir el qüestionari d’inscripció al Registre ciutadà, que es troba a través a www.reus.cat, l’OAC i els centres cívics de Reus. El formulari recull les següents dades: nom i cognoms, NIF, adreça postal, telèfon, correu electrònic, data de naixement, presència a les xarxes socials i els àmbits d’interès de la persona sol·licitant.