Notes de premsa
Programa per al Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi
La regidoria de Salut i Esports ha preparat per a la setmana vinent diferents activitats per commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, el primer dels quals serà el dimarts 10 de setembre, a les 18:00h, amb la lectura del manifest "Alcem la veu per combatre l'estigma".
El dijous dia 12, a les 18:00 h, i a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Es farà la taula rodona "Què queda després del suïcidi) Relats de supervivents", a partir de les vivències dels familiars supervivents al suïcidi que, en aquest cas, també tenen veu i formen part d'una història. Hi participaran Dolors López, autora de "Te nombro", i Miguel Lara i Rosa Burguera, autors d'"Una puta merda".
La tercera proposta serà el divendres dia 13, a les 17:30 h, al Centre Cívic Llevant. Amb el títol "La conducta suïcida des d'una perspectiva de gènere", es tractarà per un costat "La perspectiva de gènere per a la comprensió de la conducta suïcida en les dones", amb Marcela Mezzatesta, especialitzada en la infància i l'adolescència, i per l'altre, "Trencant l'estigma vers la ideació autoñítica durant l'etapa perinatal", amb Cristina Garcia, especialitzada en suïcidi i etapa perinatal.
Finalment, el dissabte dia 14, s'ha organitzat un matí cultural a partir de les 11:00 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, titulat "Veus i vida". Per un costat es farà un recital de poesia escènica, "Dir per guarir", a càrrec d'Adriana Bertran Anía, filòloga, poeta i performer, referent del poetry slam internacional. I es passaran dos curtmetratges amb un col·loqui posterior: "Abril se fue en noviembre", de Rosa Cabrera, i "Silencis que ploren", de Gener B. Bianzo. El col·loque serà moderat per Laura Horcajo, de l'Associació Catalana per a la prevenció del suïcidi.
Enrique Martin, regidor de Salut i Esports, ha explicat que "aquest any posem en relleu la perspectiva de gènere per identificar les diferències i particularitats de les dones en la conducta suïcida i, per aquest motiu, hem volgut poder escoltar la veu i les experiències de les supervivents al suïcidi, que segueixen reivindicant un imaginari col·lectiu sobre aquesta realitat lluny d'estereotips i prejudicis".
El regidor ha continuat dient que, "a la ciutat estem desplegant el Pla Local per a la prevenció de la conducta suïcida de Reus (2023-2027) que promou accions dirigides a la prooció de la salut, del benestar emocional i a la prevenció de riscos, i entre aquestes accions promovem activitats que serveixin per donar veu per fomentar la sensibilització i evitar l'estigmatització".
Les activitats són obertes i gratuïtes a tota la ciutadania.