Notes de premsa
Programació d’activitats de l’Espai d’Informació Ambiental 2n quadrimestre
ai d’Informació Ambiental publica la programació d’activitats del segon quadrimestre de 2009. N’inclou 17 fins a final d’any, entre tallers, jornades tècniques, xerrades informatives i sortides lúdiques, entre altres.
CINE FÒRUM: «Nosotros alimentamos al mundo».
Dimecres, 16 de setembre.
«Nosotros alimentamos al mundo» tracta sobre el menjar i la globalització, sobre pescadors i agricultors, camioners i executius corporatius, sobre la circulació de productes i dels diners, sobre l’escassetat envoltada d’abundància. La pel·lícula informa sobre la producció del menjar i explica la nostra relació amb la fam en el món.
Presentació a càrrec d’Esther Vivas, de la Xarxa de Consum Solidari de Catalunya.
JORNADA: «Com introduir menús saludables i ecològics al menjador de l’escola?».
Dijous, 17 de setembre
Quins són els elements claus que cal tenir en compte a l’hora d’introduir el consum de productes ecològics en menjadors comunitaris? Com podem adaptar els hàbits d’alimentació comunitària a una dieta saludable i sostenible? La jornada inclou un tast de productes ecològics i de productes de cultiu intensiu.
Presentació a càrrec de Lola Puig, coautora de la «Guia de l’Alimentació Ecològica a l’escola i a casa».
JORNADA INFORMATIVA: «Què ha passat amb la factura elèctrica?»
Dimarts, 22 de setembre
Amb els darrers canvis normatius, tots aquells consumidors d’electricitat que tinguin menys de 10 kW de potència contractada s’han vist afectats per la Tarifa d’Últim Recurs. Què és en realitat? Quins canvis suposa per als usuaris domèstics? Quines alternatives hi ha?
A càrrec de l’Agència Catalana del Consum.
XERRADA: «Meteorologia a l’abast de tothom. Mesurar i observar el temps».
Dimarts, 29 de setembre
En aquesta primera xerrada meteorològica ens preguntarem: Com funciona l’atmosfera? Com observem i mesurem el temps?, Meteorologia popular... i l’avi, què en diria?
A càrrec d’Eduard Marimon, responsable de Meteoreus.
TALLER: Manteniment de bicicletes:
Dijous, 1 d’octubre.
Saber fer el manteniment bàsic de la nostra bicicleta ens permet moure’ns de forma sostenible i segura. Aquest és l’objectiu d’aquest taller que t’ofereix la possibilitat de posar a punt la bici per anar a la Pedalada Popular del proper 4 d’octubre.
SORTIDA: Descoberta pels camins de Reus
Dimecres, 7 d’octubre.
Cada cop hi ha més gent a qui li agrada fer salut tot passejant, sortint a caminar i alhora, conèixer nous camins i racons on parar a observar la natura més propera a la ciutat. Us convidem a conèixer la xarxa de camins de Reus i alguns dels racons i valors ambientals i culturals que amaguen. Longitud total de l’itinerari: 10 km. Temps total: 3:30 h.
TALLER: Fotografia naturalista: Com captar l’aigua...?
Dimecres i dissabte, 15 i 17 d’octubre
Taller d’introducció a la fotografia naturalista que permet conèixer les parts d’una càmera digital de la qual treure el màxim de rendiment, les condicions i els materials i necessaris per treballar a l’aire lliure i, en especial, trucs i consells per captar les mil i una formes de l’aigua.
A càrrec de Carles Balcells, fotògraf professional.
JORNADA INFORMATIVA: L’auditoria energètica al sector industrial
Dimecres, 21 d’octubre.
L’auditoria energètica permet detectar els principals punts de consum energètic de la indústria, alhora que proposa mesures per minimitzar-ho a través de la millora de l’eficiència energètica dels equips i/o el canvi d’hàbits. Aquesta jornada exposa els continguts d’una auditoria energètica, la seva metodologia, així com exemples d’eines de comptabilització i control dels consums energètics.
A càrrec d’Schneider Electric.
TALLER: Compostatge casolà
Divendres, 30 d’octubre
Si estàs interessat en fer compost a casa, si ja tens un compostador i vols resoldre algun dubte o compartir els teus coneixements amb d’altres, o simplement sents curiositat vine a aquest taller teòric i pràctic en el qual visitarem l’hort i el compostador d’un membre de la Xarxa Ciutadana de Compostatge Casolà de Reus.
JORNADA INFORMATIVA: «CLP, el nou reglament d’etiquetatge de productes químics».
Dimecres, 4 de novembre
Amb la implantació del Reglament REACH (CE) 1907/2006 del Parlament Europeu, hi ha tota una nova normativa referent a la classificació, l’etiquetatge i l’embalatge de productes químics que cal complir, LP (Classification, Labeling and Packaging).
A càrrec de Víctor Macià, consultor ambiental
TALLER: «Estalvi a la llar: Fem comptes amb l’ aigua i l’ energia»
Dijous, 5 i 12 de novembre.
Per ser més eficient en l’ús de l’aigua i l’energia a casa i reduir el consum i el cost de la factura, és necessari fer una ecoauditoria domèstica. En una primera es tractarà sobre hàbits de consum, característiques i estat dels elements de consum a la llar, i interpretació les diferents factures d’aigua i electricitat. En la segona, s’analitzaran els resultats de l’ecoauditoria realitzada per cada participant a casa seva i s’aprendran trucs domèstics d’estalvi i eficiència.
XERRADA: «Oficis d’aigua: Buscadors d’aigua»
Dimarts, 17 de novembre
Des d’antic, l’home ha anat desenvolupant habilitats, coneixements i pràctiques relacionades amb l’ús i la gestió de l’aigua. Des de la recerca d’aquest bé essencial, passant per la canalització, l’emmagatzematge i la conservació, fins a la seva utilització com a element bàsic en pràctiques domèstiques i/o laborals. En aquesta ocasió descobrirem els secrets de la feina dels «buscadors d’aigua» d’ara i sempre, els saurís i els enginyers hidràulics.
A càrrec de Joan Climent, saurí, i José Bolzicco, enginyer de recursos hidràulics de Tubkal Ingeniería, SL.
JORNADA TÈCNICA: «La gestió dels residus industrials: a la llum de la nova Directiva 2008/98»
Dimecres, 25 de novembre.
Jornada tècnica per conèixer possibilitats de recuperació i valorització de residus industrials, així com recursos disponibles per a facilitar la correcta gestió a les empreses.
A càrrec de Xavier Elias, Director de la Borsa de subproductes.
TALLER: «Creació d’ornaments nadalencs amb materials reciclats»
Dissabte, 28 de novembre
A casa acumulem una gran quantitat de residus que poden convertir-se en materials amb els quals es poden crear objectes artístics i pràctics. En aquest taller s’ensenya com estalviar recursos, energia i diners confeccionant junts els ornaments i regals nadalencs.
A càrrec de l’AEG Mare de Déu del Montsant - Verge del Cim.
SORTIDA: Descoberta de camins de Reus en bicicleta
Dissabte, 5 de desembre.
Reus compta amb una xarxa de camins que discorren per l’entorn natural que envolta la ciutat i que ens permetran descobrir nous espais on rodar amb bici... Vine a descobrir 1 dels 25 itineraris presentats a la Guia «25 itineraris en bici: les rutes del Galo».
Amb la col·laboració de la Secció BTT – Club Excursionista Reddis i l’Associació de Veïns Urb. Blancafort de Reus i www.bicirutesgalo.com.
XERRADA: «Els espais naturals periurbans a Reus, una opció de lleure»
Dijous, 10 de desembre
Mines, masos, pous d’aigua, granges, explotacions agrícoles i camins rurals sovint ocults al ciutadà, són elements del paisatge de Reus que encara existeixen i cal conèixer i preservar. Aquesta xerrada els dóna a conèixer.
A càrrec de Gemma Moncusí, tècnica de Medi Natural i Sensibilització Ambiental de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus.