Notes de premsa
Projeccció dels curtmetratges sobre Prim i Tapiró realitzats per 300 alumnes de Reus
Aquest dijous 29 de maig a les 18:30h es projecten 14 curtmetratges sobre Prim i Tapiró al Teatre Bartrina, en què han participat uns 300 alumnes de primària i secundària de la ciutat. Es tracta de l'acte de cloenda del projecte «Reus, Prim i Tapiró», una de les activitats que s'inclou dins del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) «Reus educa i forma», impulsat per la regidoria de Formació per la Integració. També es passarà el documental del general Prim «Prim: Anatomia d'un general» coproduït per Batabat, TV3 i TVE.
La regidora de Formació per la Integració, Montserrat Duch, fa una valoració molt positiva d'aquesta activitat innovadora: «Ha sigut un treball apassionant i enriquidor on un gran nombre d'alumnat ha pogut profunditzar en la gran figura del general Prim i també del pintor Tapiró. És un treball que no és pot quantificar, però que el fet de treballar amb la metodologia Aprenentatge Servei fa que es puguin transmetre no només coneixements sinó una sèrie de valors que configuren la personalitat dels joves estudiants».
Per realitzar els curtmetratges s'ha utilitzat la metodologia Aprenentatge-servei (APS), que consisteix en què els alumnes més grans mostren als més petits el què han après i ho treballen conjuntament. A més de la metodologia, el projecte “Reus Prim Tapiró” té el valor afegit d'apropar el patrimoni cultural i històric a tota la comunitat educativa d’una forma visual i atractiva.
Seguint aquesta metodologia, en una primera fase, alumnes de secundària van rebre una petita introducció a la creació en llenguatge audiovisual i van elaborar un curtmetratge al voltant dels personatges Prim i Tapiró i en una segona fase, van acompanyar a alumnes de cicle superior de primària en l'experiència de crear la seva història audiovisual.
D'aquesta manera, amb aquest projecte és dóna a conèixer als alumnes de primària i secundària el llegat dels personatges històrics nascuts a Reus,es promou la reflexió sobre l'ús i les possibilitats del llenguatge audiovisual i la creació cinematogràfica en la difusió i tractament de la informació, mitjançant l'experimentació activa.
El procés
La primera fase va durar des de novembre de 2013 fins al gener de 2014 i va consistir en què l'empresa Drac Màgic, cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, va formar els alumnes de 4rt d'ESO dels 3 centres participants en el projecte:
- Institut Baix Camp
- Institut Josep Tapiró
- Col·legi Maria Rosa Molas
Després, es van fer els enregistraments de les diferents produccions per part dels alumnes de 4rt d’ESO també amb la col·laboració de Drac Màgic i amb el seu material.
La segona fase va durar des de febrer fins al maig de 2014 i va consistir en què l'alumnat d'ESO va conduir unes sessions formatives i els rodatges adreçades als alumnes de primària.
Cada grup d'estudiants dels instituts participants van dirigir les produccions audiovisuals dels alumnes de 5è o 6è de primària dels 8 centres educatius participants en el projecte:
- Escola General Prim
- Escola Prat de la Riba
- Escola Misericòrdia
- Escola Dr. Alberich i Casas
- Escola Marià Fortuny
- Escola Sant Bernat Calbó
- Escola Mowgli
- Col·legi Maria Rosa Molas
Primer de tot, es va fer una reunió preparatòria de cada grup de secundària i el professorat referent amb els mestres de primària de les escoles assignades. En aquesta reunió es van acordar les bases dels requisits dels curt, per tal que cada grup de primària proposés una idea i guió de curt al voltant del qual treballarien amb els alumnes d'ESO quan anessin a l’escola.
Primer, es van fer les sessions de formació, on els alumnes de la ESO van anar a les escoles de primària I van explicar les bases del llenguatge audiovisual: la imatge i el so, van explicar la plantilla del guió I els rols dels membres de l'equip.
Posteriorment, es van fer les sessions de rodatge. Van posar en escena la música i ambientació de fons.
Per a l'edició i postproducció de les filmacions es va comptar amb l'ajuda final de l'equip de Drac Màgic.
Els títols dels 14 curtmetratges
- Institut Baix Camp: Rap del General prim / les dues cares del General Prim.
- Institut Josep Tapiró: Cap pregunta sense resposta / Entre classe i classe.
- Col·legi Maria Rosa Molas: O Caixa o Faixa.
- Escola General Prim: 200 i 40 aniversaris.
- Escola Prat de la Riba: El mestre de l' aquarel·la.
- Escola Misericòrdia: Explosió de colors.
- Escola Dr. Alberich i Casas: El Prim de l’alberich / Un passeig amb Tapiró.
- Escola Marià Fortuny: Fortuny i Tapiró, grans artistes i amics.
- Escola Sant Bernat Calbó: Les emocions i Tapiró.
- Escola Mowgli: Em pots explicar…?.
- Col·legi Maria Rosa Molas: Un viatge inesperat.
El PEE Reus Educa i Forma
L'objectiu del PEE Reus Educa i Forma és contribuir a la millora de les condicions d’escolarització i a incrementar l’èxit acadèmic de l’alumnat. Per aconseguir aquest objectiu, potencia els valors, el compromís cívic, l’educació en el lleure i l’aprenentatge en xarxa entre la comunitat educativa.