Notes de premsa
Prop de 3.600 alumnes comencen aquesta setmana els estudis postobligatoris
Prop de 3.600 alumnes han començat aquesta setmana els estudis postobligatoris a la ciutat de Reus, l'alumnat de batxillerat i el de cicles formatius. L'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, acompanyada de la regidora d'Educació i Ciutadania, Pilar López, ha visitat aquest matí les instal·lacions de l'Escola d'Horticultura i Jardineria des d'on ha desitjat un bon curs a tots els docents i alumnat.
A Reus hi ha matriculats a batxillerat 1.555 alumnes, repartits en 8 instituts públics i 2 centres concertats. Pel que fa a cicles formatius, es pot diferenciar entre els de grau mitjà, que s’inicien després de l’ESO, i els de grau superior. Al grau mitjà actualment hi ha matriculats 1.175 alumnes, mentre que al grau superior n’hi ha 865. Els cicles formatius s’imparteixen en 5 instituts públics, un dels quals es dedica en exclusiva a la formació professional, i en 1 centre concertat.
Guaita ha expressat que "és molt important la varietat de cicles formatius que tenim a la ciutat i que ofereixen una bona sortida laboral". D'aquesta manera, en l'oferta formativa hi ha cicles professionals de la família d’electricitat i electrònica, que es fan a l’Institut Domènech i Muntaner; de la família d’informàtica i comunicacions, a l’Institut Baix Camp; de serveis socioculturals i a la comunitat, a l’Institut Gaudí; d’Activitats físiques i esportives, al Josep Tapiró, o de l’agrària que es fan a l’institut d’Horticultura i Jardineria. La principal novetat d’enguany és la incorporació del cicle de formació professional de grau mitjà de cures d’auxiliar d’infermeria a l'Institut Gaudí, un cicle que ja es feia a l'Institut Baix Camp.
Importants també són els cicles formatius de grau bàsic i que complementen l'oferta formativa de la formació professional, conjuntament amb els cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, els quals a Reus s’imparteixen per segon any a l’Institut Gaudí. La regidora d'Educació i Ciutadania ha manifestat que, "aquests cicles formatius són una oportunitat per als alumnes especialment motivats pels aprenentatges professionals i que presentin més possibilitats d'aprenentatge i d'assoliment de les competències d'educació secundària obligatòria en un entorn vinculat al món professional". Van dirigits a l'alumnat que ha cursat tercer curs d'educació secundària obligatòria (o, excepcionalment, segon curs), amb la proposta de l'equip docent mitjançant el Consell orientador.
A Reus hi ha també itineraris formatius específics (IFE) que són ensenyaments professionals adreçats a alumnes d’entre 16 i 20 anys (durant l’any natural que inicien l’itinerari) amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada i que no es troben en disposició de seguir la formació professional ordinària. S’imparteixen a l’Institut Domènech i Muntaner i a l’Institut Gaudí.
Una altra opció de la formació professional són els els programes de formació i inserció (PFI), que són el primer nivell de qualificació dins dels estudis de formació professional i s'adscriuen a diferents famílies professionals. S'adrecen a joves d'entre 16 i 21 anys que no han finalitzat l'Educació Secundària Obligatòria. Són estudis voluntaris i la seva durada és d'un curs acadèmic (1.000 hores). Amb els PFI, d'una banda, es facilita la continuïtat formativa dins de la formació professional i, de l'altra, l'aprenentatge de les competències transversals i professionals necessàries per al món del treball. Dins del sistema públic a Reus en trobem a diferents centres: Mas Carandell, Institut d’Horticultura i Jardineria, Institut Domènech i Muntaner i Institut Gaudí.
Cal esmenar també que a la ciutat hi ha un batxillerat internacional que s’imparteix a l’Institut Gabriel Ferrater, o un batxillerat nocturn per a l’alumant que té altres ocupacions als matins que es fa a l’Institut Salvador Vilaseca.
Els instituts Gabriel Ferrater, Roseta Mauri i Salvador Vilaseca tenen alumnat exclusivament d’ESO i batxillerat en les seves diferents modalitats, com són: el general, ciències i tecnologia o humanitats i ciències socials, i a l’Institut Gabriel Ferrater també l’específic d’arts. La resta d’instituts ofereixen tant aquests nivells com cicles formatius.
Altres estudis a Reus
Reus compta també amb altres estudis com:
- L’Escola d’Art i Disseny, que actualment té matriculats 75 alumnes i ofereix estudis d’arquitectura efímera, projectes i direcció d’obres i decoració, animació i gràfica audiovisual.
- L’escola i Conservatori de Música, que compta a banda de l’escola de música i tallers, amb els estudis especialitzats de grau professional de diferents instruments.
- L’escola oficial d’idiomes, que ofereix diferents nivells d’estudis en les següents llengües: alemany, francès, anglès, i com a novetat del curs 2023-24 cursos també de català.
I els dos centres de formació d’adults:
- CFA Escola Marta Mata de titularitat municipal, situat al barri Gaudí
- CFA de Reus ubicat al barri Marià Fortuny de titularitat de la Generalitat
A la formació d’adults s’ofereixen ensenyaments de formació instrumental, llengua catalana i castellana, educació per l’adquisició de competència digital COMPETIC i educació general i d’accés al sistema educatiu: graduat escolar per a persones adultes (GES) i preparació per a les proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà, superior i a la universitat per majors de 25 anys.
Amb l’embranzida que es vol donar a la formació professional des de diferents àmbits, l’Ajuntament de Reus va aprovar al setembre del 2022 la creació del Consell de la formació professional de Reus que és un òrgan consultiu, no vinculant i de participació que suma les mirades i aportacions dels diferents agents educatius, socials i econòmics que operen en l’àmbit local i formen l’ecosistema de la Formació Professional del municipi, essent doncs un espai col·laboratiu, de participació, treball en xarxa i transversal per impulsar els estudis de Formació Professional a la ciutat. El seu reglament de funcionament va entrar en vigor el 3 de febrer d’aquest any 20023.