Notes de premsa

Proposta de la Junta de Portaveus per difondre la compatibilitat del SOVI i les pensions de viduïtat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 26/07/2005

nta de Portaveus, en la reunió de 22 dejuliol, ha donat la seva conformitat a la proposta de resolució per realitzar una campanya d’informació de la compatibilitat del SOVI i les pensions de viduïtat, amb el redactat següent:

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ PER A REALITZAR UNA CAMPANYA D’INFORMACIÓ DE LA COMPATIBILITAT DEL SOVI I LES PENSIONS DE VIDUÏTAT
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
El proper 1 de setembre de 2005 entrarà en vigor la “Ley para compatibilizar las pensiones del Seguro obligatorio de Vejez e Invalidez (SOVI) con la spensiones de viudedadd del Sistema de la seguridad Social”. Aquesta iniciativa, amb la voluntat de l’actual govern de l’Estat i la correlació de forces polítiques existents, aconsegueix que la pensió del SOVI sigui compatible amb la pensió de viduïtat.
Durant la tramitació parlamentària la proposta inicial va ser modificada, introduint-se determinats límits en aquesta compatibilitat. En concret, la compatibilitat entre les dues pensions es farà sense que es pugui superar la quantia del doble de la pensió mínima de viduïtat.
Per altra banda, diversos estudis actuals mostren que s’està configurant en el nostre país una important bossa de pobresa formada per persones grans. Aquesta és una situació que cal combatre per tal de que cap ciutadà quedi exclòs del Sistema de protecció social. En aquest sentit, El debat sobre la pensió del SOVI és també un debat sobre la pobresa a Espanya. Així, tots els estudis publicats en els últims temps a Catalunya i en el conjunt de l'Estat sobre la pobresa, l'últim d'ells “La pobresa a Catalunya”, de la Fundació Un sol món, de Caixa de Catalunya, posen en evidència que una part de les persones que podem considerar pobres són dones soles, majors i vídues, que tenen pensions baixes, pensions de viduïtat baixes o pensions del SOVI baixes, extremadament baixes.
Concretament, la pensió del SOVI afecta unes 350.000 persones en el conjunt de l’Estat, d’aquestes el 26% corresponen a Catalunya, és la pensió més baixa del nostre sistema de protecció social contributiva, 268 euros de pensió mitjana.
Fins al moment, la pensió del SOVI tenia un duríssim règim d’incompatibilitats: era una pensió que no podia ser concurrent amb cap altra pensió del nostre sistema de protecció social.
En efecte, les pensions del SOVI estaven subjectes a un règim d’incompatibilitats molt estricte. D’aquesta manera les pensions del SOVI són incompatibles entre sí i amb qualsevol altra pensió dels règims que integren el Sistema de la Seguretat Social o el Règim de Classes Passives. Aquest fet significava que, quan en una mateixa persona concorria el dret a més d’una de les esmentades pensions, havia d’optar per la que considerés més beneficiosa.
Per exemple, en una llar on conviuen dues persones, un home pensionista que cobra la seva pensió de jubilació, 691 euros de pensió mitjana, i una dona que cobra la seva pensió SOVI com a resultat del seu període de cotització, 268 euros, a la mort del marit, l’esposa havia d’escollir entre aquella pensió SOVI que cobrava fins al moment, o el 52% de la seva pensió de viduïtat. En aquesta llar, evidentment la situació es feia insostenible.
En aquesta línia de millora de les pensions del sistema de protecció social, també s’ha aprovat al Congrés de Diputats la “Ley sobre efectos en las pensiones no contributivas de los complementos otorgados por las comunidades autónomas”, amb el vot a favor de tots els grups excepte el Partit Popular, per tal de aconseguit, a través d’una altra proposició de Llei –que les Comunitats Autònomes puguin complementar les pensions dels seus ciutadans i ciutadanes.
Aquestes lleis i la Llei de pressupostos de l’Estat de 2005 han suposat doncs:
ÿ Compatibilització de la percepció del SOVI amb la pensió de viduïtat. La decisió beneficiarà les persones que van haver de renunciar al SOVI quan es van quedar vídues.
ÿ Que les Comunitats Autònomes puguin complementar les pensions. El sistema de revalorització de pensions utilitza la inflació mitjana de l’Estat. Això provocava que els pensionistes d’algunes comunitats autònomes, entre elles Catalunya, tinguessin una pèrdua de poder adquisitiu com a conseqüència de tenir taxes d’inflació superiors a la mitjana de l’Estat.
ÿ Que la totalitat de les pensions mínimes hagin pujat per damunt de la inflació tot i que encara es troben lluny dels nivells desitjables
Ara bé, el canvi del règim de compatibilitats del SOVI en el cas de les persones que en el seu dia van renunciar a una de les seves dues pensions no s’aplicarà d’ofici. Caldrà que les persones afectades així ho sol·licitin. S’imposa doncs una activa política d’informació sobre aquest nou règim legal per tal de garantir que totes les persones afectades es puguin beneficiar de la nova situació.
En relació als antecedents exposats, i tenint en compte que el Ple de l’Ajuntament de Reus va aprovar el 21 de febrer de 2000 i el 5 de setembre de 2003, donar suport a la campanya per tal que els persones vídues puguin percebre la totalitat de la pensió que cobrava el cònjuge, els Grups Municipals sotasignants proposem l’adopció dels següents
ACORDS
1. Prendre les mesures necessàries per tal que des dels Serveis Socials municipals es tingui coneixement ple d’aquesta mesura i s’endeguin les accions necessàries per tal d’informar a al ciutadania en especial, al col·lectiu de la gent gran, per tal de deixar clars quins són els seus drets i deures, per tal que es puguin beneficiar d’aquesta mesura adoptada.
2. Instar al Govern de l’estat a endegar una campanya informativa a la ciutadania sobre aquesta mesura adoptada a fi i efecte que el col·lectiu de la gent gran conegui els seus drets i deures.
3. Demanar al Govern de la Generalitat, que en la línia de cercar millores socials i econòmiques del catalans i catalanes, donant continuïtat a l’esforç endegat per l’anterior govern de la Generalitat, i en compliment dels Acords del pacte del Tinell i de l’acord estratègic per a la competitivitat, la millora de l’ocupació i la internacionalització de l’economia catalana, redacti i presenti al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació una llei d’ajuts de prestacions assistencials. Aquesta Llei ha de tenir com a objectiu situar les pensions més baixes, com a mínim, al 80% d’un indicador de rendes propi de Catalunya, tot tendint a que assoleixin aquest nivell de rendes al llarg de la legislatura.
4. Sol·licitar al Govern de l’Estat que adopti les mesures oportunes per a que les pensions mínimes s’incrementin anualment per damunt de la inflació fins a assolir, a curt termini, nivells dignes.
5. Comunicar l’adopció d’aquests acords al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Govern de l’Estat, al Congrés dels Diputats i al Senat, a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.