Notes de premsa
Propostes del Consell Municipal d’Infants Ciutadans
nsell Municipal d’Infants Ciutadans.ha celebrat aquest dimarts 12 de juny al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus l’Audiència Pública amb la què han proposat al consistori una trentena d’accions a l’entorn de la família, el tema de reflexió d’aquest curs del programa educatiu.
Les propostes que han presentat els membres del consell són les següents:
Laura Ortega Boada, Sergi Escribà Boada i Eloy Perea Acebón, del Col·legi Sant Josep
1. Bon dia a tothom. Senyor alcalde, regidors i regidores, i totes les persones que avui sou aquí per escoltar la veu del Consell Municipal d’Infants Ciutadans de Reus. Aquest curs les 15 escoles que participem del programa Infants Ciutadans hem raonat i debatut sobre un tema molt important per a nosaltres: la Família.
2. Enguany un total de 542 nens i nenes de la ciutat, de 22 grups de 5è de primària, hem treballat en 3 sessions a l’escola amb els nostres tutors i tutores, i en 2 sessions a les oficines de la Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüçística de l’Ajuntament de Reus.
3. I avui, els conselleres i les conselleres, escollits democràticament pels nostres companys i companyes de classe, en nom de tots ells i de les nostres escoles, us presentarem les propostes i el nostre compromís. Però primer volem explicar-vos com hem treballat.
Judit Martí Franch i Ivette Pizarro Sánchez, de l’Escola Rubió i Ors
4. Hem parlat dels drets i deures dels infants i de com podem participar en la construcció i la millora de la nostra ciutat. Si de petits aprenem a fer-ho, quan siguem grans segur que també voldrem participar de les decisions més importants.
5. També ens han explicat que el Consell d’Infants Ciutadans de Reus forma part del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya, on es treballa pels grans temes i les preocupacions que interessen als infants i joves que hi viuen.
Sergi Garcia Antolí i Anna Font Alberich, de l’Escola Maria Cortina
6. Més endavant, totes les escoles hem reflexionat especialment sobre el tema que enguany ens ha encarregat l’Ajuntament: la Família, un tema molt important.
7. I a la tercera sessió que s’ha fet a l’escola, hem escollit els nostres consellers i conselleres de manera democràtica, votant la millor candidatura de les que s’han presentat. Els consellers i conselleres triats ho serem durant un any sencer.
Juan Luís Molés de Diego i Fiona Pàmies Reig, del Collège Français de Reus
8. Finalment, a les oficines de l’Ajuntament, els 32 nens i nenes escollits hem posat en comú el treball del curs per presentar-lo avui al senyor alcalde, als regidors i regidores, i a totes les persones que han vingut a escoltar-nos en aquest Saló de Plens.
9. LA FAMÍLIA. Hem trobat al diccionari una definició de família, un concepte que amb els anys s’ha fet més ampli. N’hem parlat a les nostres classes i hem posat en comú aquest significat a les sessions de l’Ajuntament.
Patrícia Martí Cánovas i Sebastián Siles Alderete, de l’Escola La Vitxeta
10. “Família és el llaç que es forma entre un grup de persones que comparteixen un parentiu o que són properes. Que s’estimen, que s’ajuden, que es respecten, que s’aprecien, que són al teu costat, que t’eduquen i t’ensenyen i amb les qui pots confiar”.
11. Tots tenim una família, vosaltres també, i cadascú que en formem part hem de demostrar-nos que ens estimem. Hem de ser agraïts, valorar, compartir i ser responsables de les nostres coses, no només les coses materials, sinó també les alegries o les penes i les preocupacions.
Lolita Cortés Cortés i Ayoub Assoussi Essonab, de l’Escola Rosa Sensat
12. Hem d’ajudar-nos i comportar-nos bé. Ser respectuosos amb els avis, els pares, els germans i la resta de familiars. I si alguns no viuen amb nosaltres, hem de recordar-nos d’ells i visitar-los. Hem de col·laborar amb les feines de casa i complir amb els deures de l’escola.
13. També hem parlat de la crisi, se’n parla a tot arreu: a la tele, als diaris, a l’escola, a les botigues, i també a casa. Aquesta crisi afecta més o menys totes les famílies, a les nostres també. I a nosaltres, els nens, també ens preocupa.
Noemí Montes Aunós, Èric Aliagas Llurba i Laia Tobías Ibáñez, del Col·legi La Salle
14. Per això veureu que les propostes que avui us presentarem no són grans coses ni valen molts diners. Pensem que potser es podran anar fent poc a poc.
15. Per exemple, podem ajudar les famílies necessitades posant a les escoles punts de recollida de taps, en alguns centres ja n’hi ha. I també fer més publicitat de la Xarxa d’Aliments.
16. El Mas Pintat. És el primer lloc on hem anat tots els consellers i conselleres. Un espai de l’Ajuntament de Reus, molt bonic, on es fan moltes activitats per a les famílies. Ens hi van convidat la regidora de Família i Gent Gran i la d’Ensenyament. Hi vam passar-hi una tarda de jocs i berenar.
Aleix Vilella Sanz i Carla Martín Camps, de l’Escola Cèlia Artiga
17. Però ens varem adonar que quasi cap de nosaltres coneix el Mas Pintat, per això us volem proposar que informeu millor les famílies de les activitats que s’hi fan i que hi puguem anar amb les nostres escoles d’excursió o de visita.
18. I és que en general ens hem adonat que la informació de moltes de les activitats que organitza l’Ajuntament per a les famílies no ens arriba. Potser cal posar més cartells vistosos o altra publicitat a les escoles, biblioteques, mercats i botigues, hospitals, consultes dels metges, etc.
José Giménez López i Sofia Mouchriq López, del Col·legi Sant Pau
19. També s’hauria d’informar millor dels preus de totes les activitats que es fan a la ciutat, de si són gratuïtes o si es fan descomptes, perquè no tothom les pot pagar igual.
20. I parlant d’activitats i del Parc de Nadal, hem pensat que estaria bé que s’hi fessin més tallers familiars, n’hi ha pocs. Per exemple: jocs tradicionals, d’oficis, ecològics, d’igualtat, d’altres països, etc. També concursos de cuina amb recollida de receptes i jocs de memòria per a les persones més grans.
Juan Pablo Nion i Valentina Vázquez Santa, de l’Escola Pompeu Fabra
21. I gimcanes i més activitats esportives familiars. Tots això es podria fer també als casals d’estiu o altres festes de Reus, com la Festa Major de Sant Pere i la de Misericòrdia o el Dia de la Família, que es va celebrar fa poc al Mas Pintat.
22. Per celebrar aquestes trobades familiars ens agradaria que en alguns dels parcs o places de Reus hi hagués bancs i taules per anar-hi a berenar. Per exemple, a la plaça del Consell d’Infants, que l’any passat van inaugurar els consellers i conselleres i on cada escola hi va plantar un arbre que ha de cuidar.
Anna Palau Gras i Aïna Rehues Garreta, de l’Escola Montsant
23. I en aquests places s’hi podria pintar algun joc de la xarranca ben gran i així quan hi anem amb la família hi podrem jugar plegats. En algunes escoles ja n’hi ha. És un joc tradicional i divertit que s’ensenya de pares a fills.
24. I com els conselleres d’altres anys, nosaltres també us volem proposar que es pugui organitzar un intercanvi i un servei de préstec de material. Per exemple, de joguines, de llibres o de material esportiu.
Aleix Pérez Fabián i Anna Paula Delle Chiaie, de l’Institut-Escola Pi del Burgar
25. Perquè en aquests moments de crisi les famílies no podem comprar tant, per això també pensem que és important i necessari que hi hagi més descomptes per a les famílies nombroses i les més necessitades.
26. Una altra cosa que ens agrada molt és anar al cinema. Coneixem el CINC, el cicle de cinema familiar en català que es fa a l’Orfeó Reusenc. Ens agradaria que s’hi fessin pel·lícules per a nens de la nostra edat, no només per als més petits.
Sergi Alberich Velasco i Anna Carmona Ferrer, de l’Escola Puigcerver
27. Estaria molt bé que es pogués fer un cicle de cinema familiar en català a l’estiu, a la fresca, els que es fan a Reus són per a persones grans. Igualment ens agradaria que hi hagués més teatre familiar.
28. I hem parlat d’una proposta original. Un programa a Canal Reus TV sobre la família, un espai per compartir aficions i jocs familiars.
Kilian Martín Segura i Javiera González Reinoso, de l’Escola Prat de la Riba
29. Una altra cosa interessant seria organitzar conferències i xerrades familiars sobre civisme, sabem que un altre Consell d’Infants ja ho va demanar. Es poden fer en diferents llocs de la ciutat: escoles, centres cívics, universitats.
30. I aquestes són les propostes del Consell Municipal d’Infants Ciutadans del 2012, un resum de tot el treball que hem fet durant el curs amb els nostres companys i companyes de 5è i amb totes les persones que ens han ajudat, a l’escola i a l’Ajuntament.
Sherri Tariq Awan i Laura Rom Herranz, de l’Escola Misericòrdia
31. Volem agrair-los el que ens han ensenyat i explicat. Tot el que hem après i el que a partir d’ara podrem compartir com a Consell d’Infants de la nostra ciutat.
32. Nosaltres ens esforçarem a complir el nostre càrrec però també volem que, com cada any, el nostre l’Ajuntament s’esforci i ens ajudi. Moltes gràcies per escoltar-nos