Notes de premsa
Quatre documentals lligats a la memòria històrica del Camp de Tarragona es presenten enguany al MemoriReus
Un any més a la Secció MemoriReus, dedicada al cinema documental produït en el marc del Camp de Tarragona, es presenta un conjunt de pel·lícules d’històries compromeses amb la memòria històrica i el territori. Es podran veure fins a l’11 de novembre al Teatre Bartrina de Reus, amb entrada gratuïta per a totes les sessions.
Avui a les 17:00 h té lloc la projecció "Una ciutat de mussols", que explora la vida LGBTIQ+ de Tarragona durant el tardofranquisme i el començament de la transició. Un grup de dotze persones no heterosexuals decideix llogar un pis a la Part Alta de la ciutat per estimar-se en llibertat. Sota l’atenta mirada dels mussols, transiten per una ciutat de vegades morta, de vegades secreta, sempre amb cops amagats. Segons un dels testimonis, “Tarragona era una festa si te la muntaves”. El documental és l’homenatge a un grup de persones que van obrir camí per a la llibertat de les identitats sexuals a la regió.
Demà, divendres 10 a les 19:00 h hi haurà una doble sessió. Es presentarà "Perseguint el “Granuja”, documental que s’endinsa en les profunditats marines per reescriure la història de l’avió abatut de la Legió Còndor, trobat l’any 1979. Després d’un procés de documentació i identificació de l'aeronau submergida, arrossegada prop de la costa de Tarragona, noves pistes col·loquen a Robert Capa en el desentrellat del relat i es posa en dubte la identitat de l’artefacte. També, s’hi podrà veure "Rentadors i rentadores", curtmetratge produït en el marc d’un procés col·lectiu impulsat per la Casa d’Oficis d’audiovisuals de l’IMFE Mas Carandell. Presenta la història dels rentadors i rentadores del barri del Carme de Reus, un dels pocs equips de neteja urbana de Catalunya que han sobreviscut al pas del temps.
Finalment, el dissabte 11 a les 12:00 h es projectarà "La llibreta del Dr. Gras", documental que se situa a l’antic Mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, el qual va acollir un dels principals hospitals del front de l’Ebre durant la Guerra Civil Espanyola. Un antic metge de l’exèrcit republicà, el doctor Miquel Gras i Artero, va recollir a les seves llibretes les cures que va aplicar a més de 200 soldats durant la Batalla de l’Ebre. Ara aquests documents posen llum a la història de desenes de soldats desapareguts i que han estat claus per iniciar una exhumació al mas.
Un cop finalitzada l’edició d’enguany, a la plataforma digital del festival Memorimage Online s’hi podran veure els documentals "Una ciutat de mussols", "Perseguint el “Granuja” i "Rentadors i rentadores". Les tres pel·lícules, presentades a la Secció MemoriReus, es podran reproduïr mitjançant un registre gratuït a partir del dilluns 13 de novembre i fins el diumenge 19 de novembre.