Notes de premsa
REDESSA i el Mas Carandell, serveis de referència en temps de crisi<br />
alde de Reus, Lluís M. Pérez, que fet balanç aquest divendres 26 de novembre de les polítiques de promoció de l’ocupació que l’Ajuntament desenvolupa a través de la societat pública REDESSA i el centre de formació Mas Carandell i que han esdevingut serveis de referència per a les persones que busquen feina o volen millora la seva qualificació professional en l’actual situació de crisi econòmica.
L’Ajuntament de Reus ha incrementat aquest curs 2010-2011 l’oferta formativa del Mas Carandell en un 15% per arribar als 4.500 alumnes. L’oferta consta de 266 cursos presencials i per Internet de 19 àmbits professionals diferents. L’any 2009, Mas Carandell ja va tenir un increment de l’activitat sense precedents, amb un augment del 27% en la matrícula respecte a l’any anterior.
L’oferta del centre de formació municipal s’adapta a les necessitats del mercat amb més formació de base perquè el col·lectiu més castigat és el menys format, més formació continuada per obrir el ventall d’oportunitats laborals dels aturats, però sense oblidar la formació ocupacional.
Aquesta política ha permès que 281 persones hagin trobat feina aquest 2010 a través del Mas Carandell, el que representa un increment de 10,57% respecte el 2009 (254), quan encara falta un mes de tancar l’any. 102 hi ha fet a través dels programes de formació ocupacional (90 el 2009), i 179 a través del servei d’orientació i ocupació (164 el 2009).
Amb tot, el Mas Carandell ha rebut recentment els acords del Servei d’Ocupació de Catalunya per impulsar nous programes. Un total de 1.150 persones en situació d’atur es beneficiaran dels nous programes d’orientació, formació i ocupació que el Mas Carandell desenvoluparà fins i el desembre 2012. Es formalirzaran 260 contractes directes i s’oferirà servei d’assessorament i orientació a 890 en situació d’atur.
Els nous programes s’estructuren en cinc línies de treball diferenciades: les noves cases per a nous oficis, els plans d’ocupació local, els itineraris personals d’inserció, el programa Reinicia’t i participarà com a soci en un projecte Innovador liderat per PIMEC. El prossupost del conjunt dels nous plans és de 2,6 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament en cofinançarà 405.000.
D’altra banda, l’Ajuntament ha presentat al SOC 15 programes més que, en cas d’aprovar-se, permetrien sumar 135 noves contractacions a les ja aprovades. El cost d’aquest nou paquet d’accions seria de 1,1 milions d’euros.
REDESSA
Al seu torn, la societat pública liderada per l’Ajuntament de Reus, REDESSA es confirma com a referent per a les persones que busquen assessorar-se per crear la seva pròpia empresa. Aquest any 2010, fins el 31 d’octubre, el servei d’assessorament, acompanyament i informació ha atès 876 visites, el 71,69% de les quals han estat primeres visites i el 28,31% segones. A finals de 2008 i 2009, REDESSA va registrar 433 i 750 visites, respectivament.
S’observa un canvi de tendència respecte la situació laboral de les persones que es dirigeixen a REDESSA, fruit de l’actual crisi econòmica. Si durant el 2008 i el 2009, el 51,79 i el 49,46% estaven en situació d’atur; a dos mesos de tancar el 2010, el percentatge d’aturats és del 59,87%.
El número de consultes realitzades aquest 2010 també creix respecte anys anteriors. De gener fins octubre se n’han registrat 3.484, mentre que l’any 2009 se’n van comptabilitzar 2.892.
La majoria de consultes realitzades enguany fa referència a les subvencions de la Generalitat (15,21%) i de l’Ajuntament (12%), a l’avaluació del projecte empresarial (16,68%) o a la capitalització de l’atur (10,19%). La tipologia de consultes realitzades és variada, entre les quals destaquen, a més, informació sobre ajuts financers, demandes d’idees empresarials, tràmits administratius o formes jurídiques.
Pel que fa al tipus d’activitat, els sectors que acaparen la majoria de consultes ateses es repeteixen respecte els anys anteriors: el comerç i la reparació de vehicles (29,3%), l’hosteleria (23,73%) i les activitats immobiliàries (20,06%).
El perfil dels usuaris que s’adrecen a REDESSA és el d’un home (53,83%), d’entre 25 i 35 anys (40,92%), en situació d’atur (59,87%), amb estudis de grau mig (56,53%), de Reus (62,74%) i de nacionalitat espanyola (81,53%).
Premi Observatori Nacional de la Innovació Pública
L’Observatori Nacional de la Innovació Pública francès ha reconegut amb el «Territoria d’Or de les Collectivités Locales», en la categoria d’Acció Internacional, la política d’internacionalització de vivers d’empreses iniciada el maig de 2009 amb la signatura de l’acord de col·laboració entre REDESSA i la La Communauté d’Agglomération du Beauvaisis.
L’Observatori promou la innovació en l’àmbit públic i valora iniciatives innovadores, originals i trasposables, realitzades per institucions de les ciutats, departaments i regions franceses per millorar la qualitat de vida dels ciutadans.
En aquesta edició, ha estudiat 112 projectes i n’ha reconegut 16 amb la màxima distinció, 14 amb la d’argent i 13 amb la distinció de bronze.
La Communauté d’Agglomération du Beauvaisis, prop de París, a través del seu viver d’empreses, va ser el maig de 2009, la primera a signar conveni amb REDESSA per cooperar en matèria de promoció econòmica, emprenedoria i suport a la petita i mitjana empresa en els seus respectius àmbits territorials; i, en especial, dels respectius vivers d’empreses.
En el darrer any i mig, REDESSA ha anat teixint una xarxa de col·laboracions amb diferents ciutats amb l’objectiu d’impulsar la creació d’una xarxa estatal i internacional de vivers i centres d’empreses. El fonament d’aquesta estratègia és l’existència d’un aeroport d’enormes potencialitats al terme municipal de Reus, amb vols de baix cost, que apropa significativament territoris, i permet establir mecanismes de col·laboració.
Al marge del viver de Beauvais, han establert convenis amb REDESSA, entre d’altres, el Centre Europeu d’Empreses Innovadores de Castelló, el Liverpool Science Park, el Biocity Nottingham, l’IMFOF de l’Ajuntament de Palma i l’Ajuntament de la ciutat mexicana de Chihuahua.