Notes de premsa
Rehabilitació del Mas dels Canonges, seu del nou Centre Cívic Llevant
ntament de Reus va iniciar el 4 de maig les obres de rehabilitació del Mas dels Canonges, al barri Horts de Miró, que serà la seu del nou Centre Cívic Llevant, de 1.148 m2. Finançades a través del Fons Estatal d’Inversió Local, han estat adjudicades a l’empresa Jaén Vallés per un import de 1.871.175,75 euros.
Les obres, que tenen un termini d’execució de 8 mesos, ocupen a 35 persones, 4 de les quals són treballadors procedents de l’atur.
El nou equipament resol la falta d’espai de les instal·lacions actuals, a la vegada que dota la ciutat d’un nou centre cívic de nova generació. Aquests equipaments són edificis polivalents, amb un programa de serveis municipals descentralitzats per apropar l’administració a la ciutadania, alhora que promouen la participació creant i dinamitzant el teixit associatiu. El Centre Cívic Llevant ocupa actualment 277 m2 en unes instal·lacions clarament deficitàries. És el punt de referència per a uns 17.000 habitants del Districte IV.
El projecte arquitectònic
L’entrada al centre cívic es planteja per l’extrem de llevant, enfrontat amb la façana principal del mas, la qual cosa permet l’accés a peu pla a la planta baixa. Les circulacions internes entre les tres plantes, es planteja des d’un nucli vertical d’escala de dues tramades i un ascensor.
A la planta baixa recuperada només s’hi disposa el vestíbul (sala d’espera i d’exposicions temporals) i els serveis de consergeria i d’informació ciutadana. A l’ala de ponent si situen els despatxos pels serveis municipals, sales de reunions i l’àrea de treball intern. També s’hi situa un nucli de serveis, l’arxiu i reprografia. A l’ala de llevant, s’hi disposen quatre despatxos per a entitats, una sala de reunions, una sala d’espera, un nucli de serveis i un gimnàs amb els corresponents vestidors.
La primera planta només ocupa el mas i l’àrea de llevant. La planta del mas es destina tota a la sala d’actes, amb capacitat per a unes 70 persones. Serà de gran alçada ja que es renuncia a una segona planta sota coberta. A l’ala lateral s’hi disposen les diferents aules: aula taller per a artesania, equipada amb forn, piques, etc. d’arts plàstiques, d’informàtica i noves tecnologies, un petit laboratori fotogràfic, aules de formació, de cuina, etc.
El soterrani ocupa una part molt reduïda i situada entre la façana de llevant del mas i el mur existent. Des d’un vestíbul únic s’accedeix a un magatzem per a les instal·lacions, els vestidors pel personal del centre i uns serveis per personal auxiliar.
Recuperació del mas
Amb la recuperació del mas es retorna a la ciutat un espai fins ara deteriorat amb el pas del temps. Fins fa poc més de 20 anys, la zona on actualment es troba l’edifici formava part de la Partida Vilà i estava integrada per tres grans horts: l’hort dels Canonges, els horts de Miró i els horts del Nius. Era una gran zona d’horta, on s’hi cultivaven tota mena de verdures i alguns fruiters.
Arquitectònicament el Mas dels Canonges és una de les poques cases de camp pròpies del s XIX que per haver estat envoltades pel medi urbà mereix un tractament adequat per tal de ser salvades del seu enderroc immediat. Constava d’una planta baixa, un pis principal destinat antigament a habitatge i unes golfes o espai sota-coberta amb uns cairats de fusta i revoltons que suportaven una coberta a dues aigües. Enganxat a la façana posterior hi havia una gran bassa de planta irregular que permetia el reg de les finques situades a cotes inferiors.
La superfície del projecte i la conveniència de desenvolupar-lo en bona part en un mateix nivell per tal de suprimir les barreres arquitectòniques així com la pròpia estructura i tipologia del Mas, justifiquen que el projecte contempli ja d’entrada l’ocupació d’una bona part de la parcel·la, envoltant l’edifici existent pels dos costats, on ja hi ha els murs de contenció fets i alliberant el màxim l’àrea posterior on hi havia la bassa per a destinar-hi el jardí i també la part del davant del Mas per tal de gaudir d’un bon pati d’accés.
Xarxa de centres cívics municipals
L’Ajuntament de Reus té en marxa actualment tres projectes per ampliar i millorar la xarxa municipal de centres cívics. A través del Fons Estatal d’Inversió Local, s’executen les obres de rehabilitació del Mas dels Canonges, futura seu del Centre Cívic Llevant, i l’ampliació de les instal·lacions del Centre Cívic Mestral, al barri Gaudí; mentre que a través dels ajuts de la Llei de Barris, s’executa la construcció del Centre Cívic Carme, al barri del Carme.
La xarxa municipal de Centres Cívics està integrada actualment per sis equipaments: el Centre Cívic Carrilet, el Centre Cívic Mas Abelló, el Centre Cívic Llevant, el Centre Cívic Mestral, el Centre Cívic Migjorn i el Centre Cívic Ponent.