Notes de premsa
Representants de la societat civil defensen al Parlament l’aplicació a Reus del règim d’organització de gran població
esident de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà; el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau; el president del Centre de Lectura de Reus, Xavier Filella; i el president de la Federació d’Associacions de Veïns Reus, Valentín Rodríguez, compareixen aquest dimacres 8 de febrer a les 10:30 h a la comissió d’afers institucionals del Parlament de Catalunya per explicar el seu posicionament davant la proposició de llei per a l’aplicació a l’Ajuntament de Reus del règim d’organització dels municipis de gran població.
El passat 6 de juliol va començar al Parlament de Catalunya el procés de debat d’aquesta proposició de llei. El procediment legislatiu permet que els grups parlamentaris demanin a algunes entitats que compareguin per donar la seva opinió o formular propostes que els grups parlamentaris puguin recollir i incorporar en el text final de la llei.
El mes de gener de 2011, el Ple de l’Ajuntament va aprovar la proposta per majoria de totes les forces polítiques del consistori, iniciar el procès per a l’aplicació a Reus del règim d’organització dels municipis de gran població. El mes de març es va presentar la sol·licitud corresponent al registre general del Parlament.
Reus és la primera ciutat catalana que fa aquesta aposta (Barcelona compta amb un règim singular d’acord amb la Carta de Barcelona i la Llei estatal de 2006), amb l’objectiu de millorar la gestió municipal. En aquest sentit, en relació al règim comú, el règim de municipi de gran població distingeix d’una manera més nítida entre govern i administració municipal i canvia també les atribucions dels òrgans de govern.
L’aplicació del règim d’organització dels municipis de gran població és previst en la llei reguladora de les Bases de Règim Local, després que el 2003 s’hi introduís el títol de Mesures per a la Modernització del Govern Local. Aquesta reforma suposa un avanç cap a un model de govern adaptat a les necessitats dels municipis de més de 75.000 habitants, que presenten circumstàncies econòmiques, socials, històriques o culturals especials, sempre que sigui sol·licitat pels respectius ajuntaments i així ho aprovi l’Assemblea Legislativa de la corresponent Comunitat Autònoma.