Notes de premsa
Reunió del Comitè d’avaluació i seguiment del Pla Integral d’intervenció a l’eix dels barris Immaculada i Sol i Vista
mitè d’avaluació i seguiment del Pla Integral d’intervenció a l’eix dels barris Immaculada i Sol i Vista s’ha constituït aquest dijous 14 d’octubre a l’Ajuntament de Reus amb la participació de representants municipals, de la Generalitat i de les associacions de veïns i ciutadanes de l’àmbit d’actuació del projecte. L’objectiu del comitè d’establir els mecanismes de coordinació i informació, de fer el seguiment de les actuacions a desenvolupar als barris de Sol i Vista i Immaculada, i d’establir els mecanismes de participació ciutadana en el seguiment i control de les actuacions.
La reunió constitutiva ha comptat amb la presència del secretari per a la Planificació Territorial del departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Oriol Nel·lo; de l’alcalde de Reus, Lluís M. Pérez; així com dels presidents de les associacions de veïns dels barri Sol i Vista i Immaculada, Elías Declara i Ramon Sambró.
El pla d’intervenció integral, subvencionat per la Generalitat a través dels ajuts de la Llei de Barris, recull 35 actuacions i té un pressupost total de 12,38 milions d’euros. La distribució del pressupost per camps d’actuació és la següent
- Millora de l’espai públic i dotació d’espais verds: 26,25%
- Rehabilitació i equipament d’elements comuns d’edificis: 9,87%
- Provisió d’equipaments per a ús col·lectiu: 30,45%
- Incorporació de tecnologies de la informació als edificis: 3,33%
- Foment de la sostenibilitat del desenvolupament urbà: 2,96%
- Equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i els equipaments: 11,38%
- Programes de millores socials o econòmiques: 14,14%
- Accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques: 1,63%
La convocatòria 2009 de la Llei de Barris, de la qual aquest projecte va obtenir les ajudes, fixa el calendari de les actuacions a executar fins el 2013. Les anualitat a les quals cal acollir-se condicionen tot el projecte, de tal manera que el termini d’execució es concentra als dos últims anys: 2009 (2,22%), 2010 (6,06%), 2011 (8,08%), 2012 (41,41%), i 2013 (42,22%).
Avaluació i seguiment
La sessió constitutiva del comitè de seguiment del Pla d’intervenció integral ha servit també per avaluar les actuacions que els diferents departaments municipals implicats en el projecte han realitzat fins al moment.
Arquitectura i Urbanisme
Actualment estan en fase de redacció els projectes pel camí d’enllaç de Sol i Vista al centre cívic i el conjunt d’horts urbans; i el del tractament del barranc del Molí.
L’execució d’algunes de les actuacions definides en el pla requereix de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana, amb una tramitació de llarg recorregut. Actualment es troba en fase de redacció. Aquesta modificació ha de permetre, entre altres objectius:
- Obtenir sòl per a dotacions i habitatges entre el carrer de Roger de Llúria i el carrer de Josep Iglesies.
- Eixamplar el vial del carrer de Roger de Llúria
- Ampliar la plaça de l’Església de la Immaculada
- Augmentar el volum i el nombre d’habitatges, i permetre usos comercials.
Per resoldre alguns dels objectius de la modificació, actualment s’està realitzant un estudi precís del teixit residencial existent i el seu estat, per tal de minimitzar l’afectació del projecte, afinar què es pot conservar i concretar on ubicar els nous volums.
Des de l’Àrea d’Arquitectura i Urbanisme s’han realitzat diverses reunions col·lectives amb els veïns de la zona per explicar el projecte, a la vegada que s’atenen les consultes individuals des de les oficines municipals.
Serveis Socials
Des de la regidoria de Serveis Socials s’han definit les primeres actuacions que es desenvoluparan a la zona: Prevenció de les activitats marginals i l’incivisme; i Projecte per a la convivència i socialització dels joves.
- Prevenció de les activitats marginals i l’incivisme: Aquesta actuació és compartida amb les regidories de Guàrdia Urbana i Salut Pública, amb l’objectiu de promocionar habilitats socials, saludables i cíviques per la ciutadania en general, les entitats i associacions i els joves en particular.
- Projecte per a la convivència i socialització dels joves: Es desplega en tres actuacions que estan compartides amb les regidories de Salut Pública i Educació i Formació, amb l’objectiu de promoure la integració social, els hàbits saludables, la participació comunitària i pràctiques positives dels joves dels barris: Acció vinculada al projecte atenció integral als menors i a les seves famílies; Salut en positiu; i L’esplai al barri.
Programa Transversal d’Infància i Famílies
El Mas Pintat, el centre de suport a les famílies, ha iniciat enguany activitats als barris Immaculada i Sol i Vista, en una de les primeres passes cap a la descentralització d’aquest servei municipal. Les accions s’han centrat en sessions de presentació dels serveis que s’ofereixen i de recollida de suggeriments de possibles accions que es podrien desenvolupar a la zona.
Mas Carandell
El Mas Carandell implementa des del desembre de 2009 accions de caire transversal, ocupacional i formatiu del programa Treball als Barris. Actualment s’està en la fase d’execució i avaluació de les actuacions de l’actual convocatòria «Treball als Barris 2009», que finalitza el desembre de 2010, i a l’espera de la resolució de la convocatòria de 2010.
Fins al moment, s’ha contractat un Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local, amb l’objectiu de promoure la participació, la sensibilització i la dinamització; així com de planificar i implementar projectes de desenvolupament local.
Igualment, s’està elaborant una diagnosi socioeconòmica, amb l’objectiu de l’estudi encarregat és el d’identificar, prioritzar i proposar els elements de potenciació de la competitivitat econòmica i cohesió social dels barris.
Per a la nova convocatòria, s’han sol·licitat els següents projectes:
- Programa d’experienciació laboral. Educació ambiental i valorització de l’entorn
- Programa d’experienciació laboral. Dinamització comunitària i usos del temps.
- Jornades i seminaris ocupacionals i de desenvolupament local
- Campanya per a la promoció local
Esport i Lleure
Als barris Immaculada i Sol i Vista es realitzaran diferents accions de manera compartida entre les regidories d’Esport i Lleure i Serveis Socials per dinamitzar la pràctica esportiva, millorar la integració i la qualitat de vida de les persones.
Fins al moment, la principal actuació iniciada és la detecció de les principals necessitats del barri en matèria d’esport saludable, amb l’objectiu de confeccionar un mapa d’accions concretes amb la participació de la ciutadania. No obstant, ja s’han realitzat actuacions com el suport a les activitats extraescolars, caminades saludables, gimnàstica per a diferents col·lectius, així com accions de suport a les entitats de l’àmbit d’influència del pla.
Polítiques Socials i Transversals
La tasca de la regidoria s’ha centrat fins al moment en la concreció de les accions que s’executaran properament amb l’objectiu de millorar la sensibilitat en perspectiva de gènere, la manca d’implicació en temes de lideratge femení i la reproducció d’estereotips sexistes detectats al barri. Es plantegen tres accions:
- Introducció a la perspectiva de gènere a urbanisme, per tal de formar al personal tècnic municipal de les àrees que intervenen en la intervenció integral amb l’objectiu d’aplicar la perspectiva de gènere en les fases de planificació, execució i avaluació dels projectes.
- Campanya de sensibilització de la incorporació de la perspectiva del gènere al barri.
- El gran joc de les famílies. Vivim en un barri sense discriminació de gènere. Aquest joc consistirà en una gimcana amb proves que hauran de superar les famílies del barri.
- Les dones del barri ens expressem fent art amb ceràmica.
Participació i Ciutadania
L’Àrea de Participació i Ciutadania ja ha començat a executar algunes accions incloses en el pla, amb l’objectiu de potenciar la participació, activar les relacions, fer xarxa, i contribuir a processos d’organització social que perdurin amb el temps i que es concretin a mig termini en actuacions concretes:
- Relats de vida i barri: Per cercar el compromís de col·laboració i participació ciutadana i afavorir la vinculació als espais comuns del barri a fi de potenciar el sentiment de pertinença del veïnat, i millorar-ne el clima social.
- Vermut gastronòmic: Per fomentar el respecte vers la diversitat cultural desmuntant prejudicis i estereotips, a través del reconeixement de la gastronomia com a tret identitari de les diferents cultures que podem trobar al barri.
- Cicle de xerrades: Facilitar l’accés a la informació relacionada amb la salut, hàbits higiènics, alimentació, qualitat de vida...