Notes de premsa
Reus acollirà el 2n Congrés de Serveis Lingüístics de territoris de parla catalana
rç de 2011 Reus acollirà el Convit, 2n Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, adreçat a professionals de la llengua d’arreu dels Països Catalans, al nou Palau de Fires i Congressos de la ciutat. Es preveu la presència de 350 congressistes.
Les jornades s’estructuraran entorn dos eixos temàtics: llengua i immigració i llengua i empresa, amb ponències, taules rodones, exposicions i experiències relacionades. Reus pren el relleu de Girona que el 2009 va organitzar el primer congrés que en aquella ocasió va centrar el debat entorn el multilingüisme des de diferents vessants: les Tecnologies de la Informacio i les Comunicacions (TIC) i sobre el multilingüisme i societat amb el focus posat en les implicacions socials del coneixement., l’aprenentatge i l’ús de les llengües.
La iniciativa va sorgir de l’Ajuntament de Girona, i s’hi van sumar diferents institucions: la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Diputació de Girona, el Govern d’Andorra, l’Institut Font Nova de la Vila de Perpinyà i la Xarxa Vives d’Universitats.
Reus hi va participar amb una taula rodona amb la intervenció de la regidora de Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus i presidenta del CNL de l’Àrea de Reus, Empar Pont, sobre acolliment lingüístic des del treball coordinat i conjunt d’ambdues institucions i presentant el Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català que impulsen Regidoria i CNL des de l’any 1999. La regidora va presentar la candidatura de Reus per a l’organització del proper congrés Convit.
Regidoria de Política Lingüística
Reus compta des de l’any 1998 amb una regidoria de Política Lingüística. Es va crear per treballar específicament a favor de la llengua catalana des de l’administració local, afermant l’aposta que havia fet l’Ajuntament de Reus pel català com a llengua d’ús habitual de l’administració municipal i de relació amb la ciutadania. La regidoria ha impulsat eines per atendre consultes sobre lingüística, sobre recursos lingüístics, drets lingüístics i revisió de documents a més de promoure la formació entre els treballadors dels serveis municipals, entre d’altres tasques. L’any 2009 la regidoria va celebrar els deu anys d’existència i el Consorci per a la Normalització Lingüística en va fer 20.