Notes de premsa
Reus amplia el patrimoni escultòric a la via pública amb un obra que reprodueix un rellotge solar
ntament de Reus, a través de l’Àrea de Via Pública i d’acord amb l’Àrea de Cultura en el marc del Pla d’escultures, equiparà amb una escultura que és al mateix temps un rellotge solar, la rotonda situada en la confluència entre l’avinguda de Bellisens i els carrers de Carles Riba i del Treball, a prop del tanatori. Aquesta instal·lació és obra del físic Joan Olivares i de l’artista Rafael Amorós.
Els autors defineixen la seva obra com el rellotge solar “declinant, inclinat i digital de Reus”: declinant perquè les seves cares miren a Orient i Occident; inclinat, perquè les cares tenen una inclinació de 30º respecte de la vertical; i digital, perquè contràriament al que fan els rellotges clàssics, no és l’ombra del gnòmon el que es mou sobre l’esfera de les línies i les xifres horàries, sinó les pròpies xifres horàries que es projecten sobre el gnòmon i hi transiten al llarg del dia.
El rellotge consta de dues peces metàl·liques construïdes en acer inoxidable (esfera horària) i en acer corten (gnòmon). En la seua trajectòria diària, el raigs de sol travessen els forats de les xifres horàries, practicats sobre l’esfera horària, i projecten aquestes xifres sobre la placa del gnòmon. Aquesta disposa d’una línia d’acer inoxidable que fa el paper d’indicador horari. Aquella xifra que se situi sobre la línia i ens indica l’hora solar en cada moment del dia.
Aquesta actuació té un pressupost de 32.016 euros.
Els autors
Joan Olivares
Joan Olivares Alfonso va néixer a Otos (País Valencià) l’any 1956. És Llicenciat en Física, professor de matemàtiques de l’IES “J. Segrelles” d’Albaida i autor de diversos articles sobre gnomònica i matemàtiques en revistes especialitzades.
És autor del llibre: “Rellotges i Calendaris Solars a la Vall d’Albaida”, i de diversos rellotges de sol, molts d’ells en col·laboració amb Rafael Amorós, a diverses localitats entre les quals La Selva del Camp.
Olivares va obtenir el tercer premi en el concurs internacional de Rellotges Solar “Serafino Zani” de Breszia (Itàlia) amb el rellotge del parc de les Moreres de Benissoda, en col·laboració amb Rafael Amorós.És membre de la Societat Catalana de Gnomònica i de l’ “Asociación de Amigos de los Relojes de Sol” i col·laborador de la revista digital “Carpe Diem”.
Com a escriptor ha guanyat diversos premis literaris: Ciutat d’Alzira, Citutat de València, Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida i Premi de novel·la dels Premis d’Octubre.
Rafael Amorós
Neix a Albaida, València, en l’any 1964, de molt jove s’interessa per la pintura i és en 1981, i de la mà de l’artista i amic Francesc Messa, quan descobreix la plàstica contemporània. Els anys 1985 i 1986 assisteix a classes de dibuix i pintura a la Facultat de Belles Arts de Sant Carles a València. A l’estiu de 1987 participa als tallers de gravat en l’ Escola Internacional de Gravat a Calella, Barcelona. Este mateix any resideix a la casa-estudi del pintor Antoni Miró per al qual realitza diverses edicions de gravats. En 1993 assisteix als cursos de gràfica de Pastrana, Guadalajara, i a l’estiu del mateix any rep classes del gravador romanes Pavel Radoulovsqui a la sala la Cuarta Pared de Madrid. En 1995 part de la seua obra gràfica passa a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Nacional a Madrid. En 1997 rep un curs sobre “Natures mortes” del fotògraf Josep Vicent Monzó. Entre els anys 1995 i 1999 dirigeix uns tallers de creativitat per a malalts mentals a Ontinyent. En 2005 participa al taller de Chema López, Leviatán.
Des del 1983 va mostrant la seva obra en nombroses galerias d’art, fires i en exposicions individuals i col·lectives tant a l’Estat espanyol com a l’estranger.
La seva obra ha anat evolucionant estilísticament i tècnicament sempre manifestant un caràcter inquiet i obert a noves troballes i investigacions.
En 1997 junt a Xavier Mollà i Cesc Biosca formen el grup Zona Franca, el qual els serveix per a dur a terme diferents experiències artístiques, com l’exposició al centre penitenciari de Picassent. Paral·lelament a l’obra pictòrica també ha anat realitzant nombroses edicions de gràfica tant calcogràfica, litogràfica i serigràfica; així com edicions d’escultures en bronze i ferro.
També des del 1998 va materialitzant diversos projectes escultòrics tant a nivell privat com públic. Participa en la ruta turística “Otos, el poble dels rellotges de sol”, projecte ideat i coordinat amb J.Olivares en el que participen artístes com Andreu Alfaro, Manuel Boix, Rafael Armengol, Artur Heras, Antoni Miró, Elisa Martí, Arcadi Blasco i Amorós&Olivares.