Notes de premsa

Reus, Capital de la Cultura reconeix amb una exposició la història del poble gitano de Catalunya

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 13/10/2017
Cartell de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 als barris

Des d’aquest dissabte 14 d’octubre fins a final de mes a la Biblioteca Pere Anguera, situada a Mas Iglesias, es pot visitar l’exposició que porta per títol «600 Anys del poble gitano a Catalunya», programada per Reus, Capital de la Cultura en el marc de la programació de la Capital de la Cultura als Barris. L’exposició es pot visitar durant l’horari d’obertura d’aquest equipament: dilluns, dimecres i divendres de 16 h a 20 h, dimarts de 10 h a 20 h, dijous de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h i dissabtes de 10 h a 14 h, excepte dissabtes després de divendres festiu que es tanca. Aquesta activitat és una proposta que sorgeix de la Regidoria de Benestar Social amb la col·laboració de la Taula del poble gitano de Reus, i que compta amb el suport de la Regidoria de Cultura. L’objectiu de l’exposició, propietat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, és promoure la història i la cultura gitana, com a part de la cultura catalana i difondre els seus valors i la seva contribució a la cultura de Catalunya.

Aquesta exposició s’emmarca en el conjunt d’accions i línies de treball recollides al Pla integral del poble gitano 2017-2020, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, des de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària. Una de les finalitats d’aquest Pla és la difusió i el coneixement del poble gitano i la seva cultura, com a punt bàsic del reconeixement institucional vers aquest poble. En aquest sentit, el Parlament de Catalunya l’any 2001 reconeix la identitat del poble gitano i el valor de la seva cultura com a salvaguarda de la realitat històrica d’aquest poble i insta el Govern a contribuir a difondre el reconeixement de la cultura gitana i del valor d’aquesta per a la societat catalana.

L’exposició «600 Anys del poble gitano a Catalunya» reflecteix el moment històric que ha viscut i està vivint aquest col·lectiu des de fa més de sis segles i és una forma de reconèixer les aportacions que el poble gitano ha fet a Catalunya al llarg de la història.

La Taula del poble gitano de Reus
La Taula del poble gitano de Reus, promoguda per la regidoria de Benestar Social des del Pla Local d’Inclusió Social (PLIS) i l’àmbit Comunitari i de Cohesió Social, es va constituir el 6 de febrer de 2013. Des de llavors, realitza un treball en xarxa basat en l'anàlisi, el debat, l'elaboració de propostes i el seguiment d'activitats i projectes per la promoció social del poble gitano a la ciutat.

Actualment, des de l'Ajuntament de Reus es treballa conjuntament amb aquestes entitats per tal de trobar les maneres més adients, d'acord amb la seva cultura, de millorar l'èxit educatiu dels infants i joves d'aquest col·lectiu.

També la taula està treballant el foment de l'accés igualitari de les dones i de les nenes gitanes als àmbits educatius, laborals i socials, per tal de potenciar la imatge de les dones com a transmissores i dinamitzadores de la identitat cultural gitana, així com per difondre les aportacions que fan a la seva comunitat i al conjunt de la societat.

Formen part de la Taula del poble gitano de Reus la regidora de Benestar Social, que exerceix la presidència, i els tècnics del Pla Local d’Inclusió Social i del Pla de desenvolupament Comunitari. Per part de les entitats, hi participa un representant de cada associació i entitat gitana que treballa pel desenvolupament del poble gitano.

Actualment les entitats participants són les següents: Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Associació gitana catalana Sant Josep Obrer, Associació d’Integració Gitana de Reus, Associació de dones gitanes Juvli Romni, Església evangèlica de Filadèlfia, Pla Integral del Poble Gitano.

Cartell de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 als barris

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.