Notes de premsa
Reus celebra el Dia Internacional del Poble Gitano
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, la regidora de l'Àrea de Benestar Social, Montserrat Vilella, la regidora de Convivència i Immigració, Dolors Compte, i la regidora de Participació i Ciutadania, Àngela Tello, participaran aquest dimarts 8 d’abril a les 13 h a l’acte institucional que es farà al Centre Cívic del Carme, organitzat en el marc de la Taula del Poble Gitano de Reus per l’associació de dones gitanes Juvli Romni.
El 8 d’abril de 1971 es va fer el primer Congrés Internacional Gitano a Londres, on es van consensuar, entre altres, els símbols del poble gitano: la seva bandera, el seu himne i el dia internacional.
Programa d’actes amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, dimarts 8 d’abril
Acte central:
Hora: de 13:00 h a 14:00 h
Lloc: Centre cívic del Carme/Casal de les Dones de Reus (Plaça de la Patacada, 9)
- Presentació de la diada a càrrec de la presidenta de l'associació de dones gitanes Juvli Romni, Concepció Cortés, la regidora delegada de l'Àrea de Benestar Social, Montserrat Vilella, i la regidora de Convivència i Immigració, Dolors Compte.
- Lectura del Manifest del Poble Gitano, acompanyat per l'Himne Gelem Gelem, a càrrec de Lluïsa Romero, membre de l'associació Juvli Romni.
- Inauguració de l'exposició “Carmen Amaya”, coincidint amb la celebració de l'any de la 'bailaora' gitana.
- Tastet de plats típics de la cuina gitana a càrrec de l'associació de dones gitanes Juvli Romni.
Acte simbòlic representant el riu i l’ofrena de flors
Hora: 16:30 h
Lloc: Davant de l'escola Rosa Sensat (barri Sant Josep Obrer)
- Els nens i nenes representaran amb l'extensió d'una tela blava un riu i s'hi es llençaran pètals i dibuixos de flors.
La Taula del poble gitano de Reus
La Taula del poble gitano de Reus, promoguda per l’Àrea de Benestar Social i la regidoria de Convivència i Immigració des del Pla Local d’Inclusió Social i els Plans de Desenvolupament Comunitari, es va constituir el 6 de febrer de 2013. Des de llavors, realitza un treball en xarxa basat en l'anàlisi, el debat, l'elaboració de propostes i el seguiment d'activitats i projectes per la promoció social del poble gitano a la ciutat.
Actualment, des de l'Ajuntament de Reus es treballa conjuntament amb aquestes entitats per tal de trobar les maneres més adients, d'acord amb la seva cultura, de millorar l'èxit educatiu dels nens i nenes d'aquest col·lectiu i per tal d'acabar amb l'absentisme escolar.
També la taula està treballant el foment de l'accés igualitari de les dones i de les nenes gitanes als àmbits educatius, laborals i socials, per tal de potenciar la imatge de les dones gitanes com a transmissores i dinamitzadores de la identitat cultural gitana, així com per difondre les aportacions que les dones gitanes fan a la seva comunitat i al conjunt de la societat.
Formen part de la Taula del poble gitano de Reus la regidora de l’Àrea de Benestar Social, que exerceix la presidència; la regidora de Convivència i Immigració, que exerceix la vicepresidència; així com tècnics del Pla Local d’Inclusió Social i del Pla de desenvolupament Comunitari.
Per part de les entitats, hi participa un representant de cada associació i entitat gitana amb seu a la ciutat de Reus que treballen pel desenvolupament del poble gitano. Actualment les entitats participants són les següents:
- Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC).
- Associació gitana catalana Sant Josep Obrer.
- Associació d’Integració Gitana de Reus.
- Associació gitana SONAKAY.
- Associació de dones gitanes Juvli Romni.
- Església evangèlica de Filadèlfia.
- Pla Integral del Poble Gitano