Notes de premsa
Reus celebrarà el 13 de juny la 17a edició dels Premis Gaudí Gresol a la Notorietat i l’Excel·lència
L’Ajuntament de Reus i la Fundació Gresol han presentat avui en roda de premsa la dissetena edició dels Premis Gaudí Gresol a la Notorietat i l’Excel·lència, que es lliuraran el pròxim dia 13 de juny a l’auditori Gaudí del Tecnoparc firaReus, a partir de les 19h. L’acte de presentació ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, el regidor d’Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats, el president de la Fundació Gresol, Emili Correig, i el director general de la Fundació Gresol, Robert Moragues, els quals han donat a conèixer tots els detalls sobre la gala d’enguany.
Aquests premis tenen l’objectiu de distingir persones que han destacat per la seva trajectòria professional i personal, pels seus mèrits i per la seva vàlua i dedicació. La gran participació i l’èxit assolit en les edicions anteriors encoratja de nou la Fundació Gresol a organitzar aquesta gala, que concentra personalitats de renom de totes les àrees, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat. Entre els premiats en edicions passades figuren personalitats tan rellevants com Pau Gasol, Valentí Fuster, Luis del Olmo, Ferran Adrià, Juan A. Samaranch, Isidre Fainé, Carles Sentís, Eduard Punset, Antoni Brufau, Mercè Sampietro, Joan Roca, Carme Ruscalleda, Anna Ferrer, Maribel Verdú, Elena Arzak, Josep M. Pou, Marc Márquez, Jordi Cruz, Joan Pera, Manel Fuentes, Josep M. Mainat, M. De la Pau Janer, María Blasco, Jordi Basté, Marina Rossell, Tricicle, Susanna Griso o Juan Carlos Unzué entre d’altres.
Els premiats d’aquesta edició són:
1. Ana Vallés – Premi en Lideratge Empresarial
2. Montse Guàrdia – Premi en Tecnologia i Innovació
3. Tatxo Benet – Premi en Lideratge en Comunicació Audiovisual
4. Aina Clotet – Premi en Televisió
5. Raquel Sans – Premi en Periodisme
6. Sergio i Javier Torres - Premi en Gastronomia
7. Glòria Canals – Premi Catalana Il·lustre
8. Gemma Mengual – Premi en Esport
9. Peter Vives – Premi en Cinema
10. Dr. Joaquim Enseñat – Premi en Medicina
Tots els guardonats assistiran a la gala i recolliran personalment el premi. També compartiran la vetllada i sopar solidari posterior amb tots els assistents. El guardó és una reproducció del bust de l’arquitecte Antoni Gaudí, obra de l’escultor Joan Matamala, realitzat en bronze.
En aquesta ocasió el sopar solidari serà en benefici l’Associació ANTIAN, que lluita contra la mutació del gen ADSL, una malaltia rara i minoritària que és la font de recerca d'un estudi d'investigació liderat per la UAB i l'Hospital Vall d'Hebron.
Sobre l’Associació ANTIAN
L’Anton i l’Andreu de Cambrils, i la Mireia de Castelló són dos nens i una nena que han estat diagnosticats amb una malaltia metabòlica rara i minoritària per la mutació del gen ADSL. Això fa que tinguin un retard mental i psicomotriu, epilèpsia i manca de parla.
El Grup de Teràpia Genètica per al Sistema Nerviós Central de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron (VHIR), conjuntament amb l’Associació Antian, ha iniciat una carrera contrarellotge per atraure l’atenció sobre aquesta malaltia i aconseguir els recursos necessaris per desenvolupar i aplicar nous tractaments terapèutics utilitzant tecnologies capdavanteres, com la teràpia genètica.
Trajectòria dels guardonats
· LIDERATGE EMPRESARIAL: ANA VALLÉS
Presidenta del grup empresarial Sorigué y de la Fundació Sorigué
Es va incorporar a Sorigué al 1992 i el 2011 va ser nomenada presidenta. Com a presidenta, ha marcat una estratègia que li ha portat a incrementar notablement la seva facturació i el seu equip humà, així com el posicionament i reconeixement del grup. Ana Vallés és la creadora i impulsora del projecte PLANTA, una innovadora eina de gestió en la qual convergeix el mon empresarial i la Fundació Sorigué, i que conjumina art, coneixement, arquitectura, paisatge i empresa, en un entorn industrial actiu, situat a Balaguer (Lleida).
Al llarg de la seva carrera ha rebut destacats reconeixements com el Premi Carles Ferrer Salat al compromís social atorgat per Foment del Treball o el Premi “Líder de l’any” pel Barcelona International Business Club.
· TECNOLOGIA I INNOVACIÓ: MONTSE GUÀRDIA
Presidenta del Consell Social de la UPC.
Enginyera Superior de Telecomunicacions, amb més de 24 anys d'experiència en direcció d'àrees de tecnologies de la informació i operacions, dirigint projectes de transformació operacional i de llançament de nous negocis en multinacionals en els sectors de Consultoria i Sistemes d'Informació, Serveis d'Oil & Gas, i en Banca i Assegurances, dedicant els últims 10 anys a construir ponts entre Start-ups i Multinacionals.
Ha estat responsable dels serveis de Tecnologia de la Informació de 4 Jocs Olímpics, de Jocs Panamericans, i diversos Campionats del Món i Cimeres de l'ONU. Presidenta de la Quàntum Blockchain Alliance, Membre del Consell Assessor de l'“Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC)”, co-fundadora de la Fundació ELLIS Alacant, mentora, Business Angel i membre del Consell Assessor de diverses start-ups.
- LIDERATGE EN COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL: TATXO BENET
Empresari i periodista.
Va començar al Diari de Lleida, i després va ser corresponsal a Lleida per a El País i El Periódico de Cat. El 1983 es va unir a TV3 i el 1987 va ser nomenat Director d'Esports de TV3, combinant aquest càrrec amb el de responsable d'Esports de la FORTA. El 1997 va establir la seva pròpia empresa per produir i distribuir drets, que va fusionar amb GRUP MEDIAPRO.
El 2019 va obrir la nova llibreria Ona, un espai de lectura i cultura al centre de Barcelona. A més, mostra el seu compromís amb la cultura i la defensa de la llibertat d’expressió amb la creació del Museu de l'Art Prohibit.
- TELEVISIÓ: AINA CLOTET
Actriu, directora i guionista.
Porta més de mitja vida dedicada al món de la interpretació. Ha establert una versàtil carrera tant teatral com audiovisual que li ha suposat nombrosos guardons i nominacions, entre ells dues Biznagas de Plata, un Premi Sant Jordi, un Premi Butaca i 2 Premis a Millor Actriu en el Festival de Tolosa. Entre les més de 50 produccions en les quals ha participat destaquen, recentment, “Els Encantats”, d'Elena Trapé, “Hierro” de Pepe i Jorge Coira, o “La Filla d’Algú” pel·lícula de l'ESCAC, que li va reportar una Biznaga de Plata a Millor Actriu del Festival de Màlaga.
Acaba d'estrenar la seva primera sèrie com a creadora, directora, productora i actriu protagonista “Això no és Suècia” coproducció d'Espanya, Alemanya, Finlàndia i Suècia, que ha rebut molt bones crítiques així com el prestigiós Prix Europa i Premi a la Millor Interpretació en el Festival CannesSeries.
- PERIODISME: RAQUEL SANS
Periodista i conductora del TN Migdia a TV3.
Ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional a Televisió de Catalunya, amb parada a TVE (Dret a Parlar) i origen als mitjans locals. Actualment és conductora del TN Migdia a TV3 després d’haver estat corresponsal a Washington. Ha presentat i editat diversos TN’s (migdia i nit) i programes especials sobre educació, salut o economia.
Els seus interessos van més enllà de l’actualitat i ho ha combinat amb programes de divulgació (“Paisatge favorit de Catalunya”, “La Marató”, “Laberints de l’Islam”) i de viatges (“Un altre món” a CatRàdio). La seva curiositat també l’ha portat a explorar el teatre de la mà de Ramon Madaula (“Buffallo Bill” a Barcelona).
- GASTRONOMIA: SERGIO I JAVIER TORRES
Xefs amb tres estrelles Michelin.
Als vuit anys ja tenien clar que volien ser cuiners. Amb les coses tan clares, van entrar a l'escola de cuina de Josep Lladonosa amb catorze anys i van completar la seva formació acadèmica amb l'experiència que els va donar treballar en restaurants com el Racó de Can Fabes, el Señorío de Bertiz de Madrid, Le Jardín des Sens de Montpeller, l'Akelarre de Pedro Subijana, l'Alain Ducasse i Plaza Atenée de París.
El 2018 van obrir COCINA HERMANOS TORRES, una gran nau de 800 m², situada a Barcelona reformada per a què la cuina sigui l'eix central de l'espai. La personalitat de la seva cuina es troba en la cerca del màxim rendiment del producte amb la mínima manipulació, plats d'aparença senzilla però amb molta reflexió darrere, i un gran atractiu en colors, aromes, sabors i textures.
· CATALANA IL·LUSTRE: GLÒRIA CANALS
Presidenta d'Aura Fundació.
Llicenciada en Psicologia Clínica i Pedagogia Terapèutica per la Universitat de Barcelona i Hospital Clínic de Barcelona.
Durant 35 anys, ha promogut la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual. Des de 1989, impulsa projectes amb la metodologia “Treball amb Suport”, oferint alternatives laborals més inclusives. És pionera a Espanya i Europa. Ha impulsat l'Associació Espanyola de Treball amb Suport i és membre fundadora de l'European Union of Supported Employment i de l'Associació Catalana de Treball amb Suport. Entre altres reconeixements, ha rebut el premi solidari de la ONCE i la Medalla d’Honor de Barcelona. La seva dedicació ha estat clau per normalitzar la inclusió laboral de persones amb discapacitat intel·lectual a la societat.
- ESPORT: GEMMA MENGUAL
Nedadora de sincronitzada, considerada una de les millors de tots els temps i un referent mundial en la seva especialitat.
El 1992 es va incorporar a l'equip nacional. En el seu palmarès destaquen 17 medalles d'or, 18 de plata i 12 de bronze, entre campionats del món, europeus i jocs olímpics. És una de les esportistes espanyoles més guardonades de la història.
En el 2005 va rebre el premi nacional de l'esport a la millor esportista espanyola, el el 2007 li van concedir la medalla del ‘ororeal’ orde del mèrit esportiu. Va ser candidata per al Príncep d'Astúries dels esports l'any 2009.
El 2016, va participar en els seus quarts i últims Jocs Olímpics de Rio en la modalitat de duo amb Ona Carbonell.
En l'actualitat, és entrenadora de la RFE de natació artística, mare i empresària.
- CINEMA: PETER VIVES
Actor, cantant i pianista
De mare neozelandesa i pare espanyol, va estudiar el primer any de la Llicenciatura en Física. Va començar la seva carrera interpretativa el 2004 encara que va ser el 2006, quan va participar a la pel·lícula “The Cheetah Girls 2”, on es va donar a conèixer. També ha format part de l'elenc de la sèrie d'Antena 3 “El tiempo entre costures” (2013). Aquest mateix any va participar per a TVE a la sèrie “Águila Roja”. Un any més tard, el 2014, es va incorporar a la segona temporada de la sèrie d'Antena 3 “Velvet”. A TV3 ha participat a “La Riera” o “Nit i Dia”.
Darrerament, ha participat en pel·lícules com la producció original de Netflix “A 1000 km de la Navidad” (2021) del director Álvaro Fernández Armero o “La Piel del Tambor” del director Sergio Dow (2022) junt amb Amaia Salamanca.
· MEDICINA: JOAQUIM ENSEÑAT
Cap del servei de Neurocirurgia a l'Hospital Clínic de Barcelona.
Nascut a Reus. Va estudiar Medicina a la URV de Reus. Va fer la residència de neurocirurgia a l’Hospital Clínic de Barcelona, del que és cap del servei des de 2014. Doctor Cum Laude per la UB al 2008, i professor de medicina. Ha fet estades a hospitals de renom com el Brigham and Women Hospital de Boston (Harvard), però també i no menys important a l’Hospital Mnazi Moja de Zanzíbar i al Coast General de Mombasa a Kenya, amb projectes humanitaris de la fundació NED.
Ha dedicat tota la seva carrera al desenvolupament de la cirurgia mínimament invasiva per tractar tumors cerebrals complexes, en part gràcies a beques com La Beca Marató de TV3 i de l’Institut Carlos III, minimitzant les seqüel·les de les persones que ho pateixen.
Els col·laboradors
La Fundació Gresol compta amb la col·laboració de diverses entitats i empreses per organitzar aquesta gala com són l’Ajuntament de Reus, la Regidoria d’Empresa, Formació i Ocupació de Reus, Diputació de Tarragona, EY, Port de Tarragona, Cambra de Comerç de Reus, Marlex, Fermator, Mercedes-Benz Quadis Autolica, Logística Costa Dorada, Clínica Regeneric, Clos Montblanc, Borges, Serveis Funeraris del Camp -Mémora, Cellers Domenys, Cafès Novell i Diari de Tarragona.
Com participar-hi?
Tots els participants fan una donació de 75 euros i les persones interessades a assistir-hi han de formalitzar prèviament la seva inscripció a través d’un petit formulari que trobaran al web de Gresol, també poden trucar al telèfon 977 328 481 o bé enviar un correu electrònic a l’adreça [email protected]. Per a més informació es pot consultar la pàgina web de la Fundació www.gresol.org