Notes de premsa
Reus, «Ciutat solidària amb l’Alzheimer»
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha rebut aquest divendres 13 de maig de mans de M. Teresa Besora, presidenta de l’Associació Alzheimer de Reus i Baix Camp, entitat que gestiona el centre diürn especialitzat en alzheimer, el certificat que acredita Reus com a «Ciutat solidària amb l’Alzheimer». En el mateix acte, la presidenta de la Confederació Espanyola d’Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer i altres Demències (CEAFA), Cheles Cantabrana, ha lliurat a l’entitat reusenca l’acreditació que reconeix a l’associació com a entitat especialitzada en «Cures a demències sense subjeccions».
L’acreditació de «Ciutat solidària amb l’Alzheimer» forma part de la campanya de CEAFA «Solidaris amb l’Alzheimer», que té com a objectiu generar un entramat social vinculat amb aquesta malaltia, per tal de reivindicar una política estatal de consens necessària per fer-li front. La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, també ha participat a l'acte de lliurament i ha agraït el reconeixement.
Amb aquest reconeixement, l’Ajuntament de Reus s’uneix a les 24 corporacions catalanes que ja s’han declarat «Ciutat solidària amb l’Alzheimer».
D’altra banda, l’acreditació «Cures a demències sense subjeccions» reconeix a les institucions compromeses amb la millora de la qualitat assistencial a persones amb demència.
L’Organització Mundial de la Salut ha posat de manifest que l’Alzheimer ha de ser considerat una prioritat sociosanitària de primer ordre per tot els estats.
CEAFA, com a representant del col·lectiu de familiars i persones afectades per demències, lidera la metodologia per acreditar els centres que hagin ampliat el seu model assistencial de manera que, no només no requereixi de subjeccions sinó que, tracti a les persones amb demència de forma òptima amb els recursos disponibles. El Centre diürn Especialitzat en Alzheimer de l’Associació Alzheimer de Reus i Baix Camp és un bon exemple d’aquest tipus de metodologia en què es tracta al pacient amb molta cura i respecte.
L’Associació Alzheimer de Reus i Baix Camp és membre actiu de CEAFA. Una organització no governamental que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer i dels seus familiars cuidadors. La seva activitat principal consisteix a ser portaveu i defensora de les Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres Demències (AFAs) a l’Estat espanyol.
En concret, agrupa més de 300 Associacions de Familiars i representa els interessos i necessitats del més de 4,2 milions de persones que conviuen a l’Estat espanyol amb la malaltia d’Alzheimer i altres demències (incloent també als familiars cuidadors).
L’Alzheimer representa més del 60% de la dependència a l’Estat espanyol i suposa un cost anual de 35.000 milions d’euros.