Notes de premsa
Reus col·labora amb el primer congrés internacional d’investigació sobre Gaudí
L’Ajuntament de Reus, a través de l’Agència de Promoció de Ciutat, col·labora en l’organització del Gaudí World Congress, el primer congrés internacional d’investigació sobre la vida i obra de l’arquitecte Antoni Gaudí i Jornet, que tindrà lloc a Barcelona del 6 al 10 d’octubre. Amb aquesta col·laboració, l’Ajuntament vol contribuir a vincular la figura de Gaudí amb la ciutat de Reus i a promocionar el Gaudí Centre com a centre d’interpretació sobre la figura i l’obra de l’arquitecte, aprofitant el ressó d’un esdeveniment d’impacte i rellevància internacionals.
Gràcies a l’acord de col·laboració, s’ha programat una visita a Reus pel dia 8 d’octubre, en la que 55 dels congressistes coneixeran el Gaudí Centre i recorreran la Ruta Gaudí per aprofundir en la relació de l’arquitecte amb la seva ciutat natal.
A més de la col·laboració entre l’Ajuntament i el Congrés, els organitzadors del congrés, donat el caràcter especialitzat i tècnic de moltes de les ponències han ofert a la Universitat Rovira i Virgili 10 places per assistir a l’esdeveniment. 10 places que seran per a alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura, tal i com ens explicarà el seu director seguidament.
Reus tindrà una presència destacada en el congrés, disposant durant tots els dies d’un punt d’informació on donarà informació de la ciutat i del Gaudí Centre a tots els congressistes. A més, a tots els assistents al congrés se’ls inclouran fulletons promocionals del Gaudí Centre al dossier que els lliurarà l’organització.
Gaudí World Congress
El congrés serà un aparador artístic, en el qual es donen cita els arquitectes, dissenyadors i crítics més influents del panorama internacional. Estudiosos i experts de diverses universitats i institucions internacionals, s’ajuntaran per primera vegada per compartir els seus estudis, coneixements i teories sobre l’obra de Gaudí.
Figures de prestigi internacional, estudiosos i experts en la matèria procedents d’arreu del món, han confirmat la seva assistència. Jan Molema, des d’Holanda, un dels impulsors del corrent centre-europeu d’investigació sobre Gaudí; Carlos Flores, expert espanyol sobre l’obra de l’arquitecte; Christiane Crasemann Collins, historiadora d’arquitectura moderna i urbanisme, vídua del George Roseborough Collins, gran difusor de l’obra de Gaudí als Estats Units; Alejandro Aguilera González, expert mexica; o l’arquitecte Arata Isozaki, gran coneixedor de l’arquitectura de Gaudí i figura clau en la seva difusió al Japó.
Amb aquest Congrés es pretén oferir al panorama internacional una nova visió sobre la figura del polifacètic artista, així com proposar noves línies d’investigació tecnològica, creativa i de negoci. Per això, va dirigit a persones , empreses , universitats i centres de recerca. En concret, a investigadors i historiadors socials de l’art i de la cultura, a professionals de l’arquitectura, l’urbanisme i del disseny industrial i creatiu, a professionals i empreses proveïdores, a enginyers i tècnics d’instal·lacions, d’energia i de sostenibilitat, a creadors d’estructures lleugeres, a estudiosos d’aplicacions matemàtiques i de la informàtica en 3D, entre d’altres.
Es tracta de la primera edició d’un programa de set congressos d’investigació bianuals, cadascun d’ells enfocat a l’estudi, tot i que no en exclusiva, d’una o diverses de les grans obres d’Antoni Gaudí. Aquesta primera edició estarà basada en els estudis realitzats sobre la Cripta de la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló, Barcelona). Una obra que, iniciada el 1908 i que restaria inacabada, va constituir el taller d’innovació arquitectònica més sorprenent del segle XX, el lloc on esclataria tota la creativitat de Gaudí i gènesi del seu revolucionari mètode de treball.