Notes de premsa

Reus decidirà per primera vegada en què inverteix, amb un pressupost participatiu

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 13/11/2017
Foto de la roda de premsa

L’Ajuntament de Reus obre enguany, i per primera vegada, un procés participatiu per permetre que la ciutadania decideixi sobre els pressupostos municipals. La ciutadania de Reus podrà proposar i decidir a què es destinen 750.000 euros de la partida d’inversions. El termini per presentar propostes s’inicia el 27 de novembre; i el 28 de febrer s’inicia el termini de votació.

Els Pressupostos Participatius se circumscriuen en les polítiques de Govern Obert, amb l’objectiu de promoure i implicar la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics, mitjançant un sistema de participació.

Hi poden participar tots els veïns i veïnes de Reus majors de 16 anys i empadronats a Reus en el moment en el que s’inicia el procés participatius. Tota la participació es portarà a terme a través de la plataforma http://participa.reus.cat/, ja operativa. Per aquells qui no disposin d’accés a Internet o necessitin suport per a participar, s’habilitaran punts de participació als centres cívics, les bibiloteques municipals, a l’OAC, i al Casal de Joves, que comptaran amb personal de suport en dates i hores concretes.

Tipologia de propostes
Les propostes que podrà presentar la ciutadania podran ser inversions de qualsevol àmbit de competència municipal. Hauran de ser concretes, valorables econòmicament, i en la mesura del possible, que permetin múltiples ubicacions al territori. Les propostes hauran de complir les següents condicions:

  • Tenir abast de ciutat i generar impacte al conjunt del territori municipal.
  • Donar resposta a una necessitat concreta.
  • Fer referència a àmbits i temes de competència municipal.
  • Ser realitzables tècnicament.
  • No contradir els plans vigents.
  • Ser viables econòmicament, d’acord amb el pressupost d’inversions assignat i a limitació econòmica per proposta.
  • Respectar el marc jurídic i legal existent.
  • No representar un cost addicional en futurs pressupostos ni crear dependència.
  • Que no tingui cost de manteniment.
  • Que no suposi la contractació de nou personal.
  • Que no serveixi per finançar la part d’actuacions vinculades a subvencions externes.

Etapes del procés participatiu
La ciutadania podrà participar en les etapes de propostes, recollida de suports, votació de les propostes finalistes i avaluació d’un procés participatiu de impuls i organitza la regidoria de Participació Ciutadania i Transparència.

Presentació de propostes (del 27 de novembre al 17 de desembre)
La ciutadania, a títol individual, podrà presentar un màxim duna proposta per persona. Les propostes rebudes s’agruparan en dues categories en funció del seu import: Petits projectes (fins a 50.000 euros ) i Grans projectes (entre 50.001 i 150.000 euros).

Recollida de suports (del 22 de gener de 2018 al 4 de febrer de 2018)
Per tal de prioritzar les propostes de la ciutadania, s’establirà un procés de suports per disposar de les 40 propostes finalistes —30 Petits projectes i 10 Grans projectes—. En concret, es podrà donar 6 suports entre les propostes presentades (4 suports a Petits projectes i 2 a Grans projectes). Aquesta fase només es durà a terme si el nombre de propostes presentades supera les 40.

Votació de propostes finalistes (del 28 de febrer al 18 de març) 
Valorades i prioritzades les propostes, els ciutadans i ciutadanes de Reus votaran entre les 40 propostes finalistes per establir quines s’incorporen al pressupost municipal. Cada participant podrà votar un màxim de 6 propostes (4 vots a Petits projectes i 2 vots a Grans projectes). Les 6 primeres de la categoria Petits projectes i les 3 primeres de la categoria Grans projectes seran acceptades, perquè la suma dels seus imports serà igual o inferior a 750.000 euros. L’acceptació de les següents propostes anirà en funció del crèdit restant fins arribar al total del pressupost assignat.

Avaluació del procés (abril de 2018)
Com és preceptiu en tots els processos de participació, els Pressupostos Participatius compten amb una fase d’avaluació, que té per objectiu mesurar totes les fases del procés i recollir elements que ajudin a millorar-lo. És per aquest motiu que tots els participants del procés dels tindran l’oportunitat d’avaluar-lo. Les millores recollides es tindran en compte de cara a  futurs processos.

Organització i seguiment del procés
La regidoria de Participació Ciutadania i Transparència impulsa i organitza els Pressupostos Participatius. El procés comptarà amb diferents òrgans, creats per garantir-ne el fucionament i fer-ne el seguiment.

Així, comptarà amb una Comissió de Seguiment, integrada per representants de la ciutadania, representants de les entitats de la ciutat i personal tècnic. Aquest òrgan té un paper destacat, incidint en tot el procés i actuant com a màxim responsable de fer el seguiment del procés i de fedetari dels acords presos. La comissió serà  l’encarregada de supervisar les propostes validades tècnicament, de supervisar les propostes finalistes, de ratificar les propostes seleccionades, i de validar la memòria final del procés i fer seguiment de la seva execució.

Una comissió tècnica —formada per personal tècnic municipal dels departaments relacionats amb el projecte— serà l’encarregada d’avaluar i validar que les propostes presentades per la ciutadania compleixin els criteris definits. Així mateix, s’encarregarà d’avaluar i pressupostar les propostes finalistes.

Finalment, un equip de gestió, format per personal de diferents departaments municipals i personal extern, que donarà suport a tot el procés.

Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.