Notes de premsa
Reus desplega dues Comunalitats urbanes per fomentar l'economia social i solidària i impulsar una organització més justa de l'economia
La ciutat de Reus està desplegant dues de les 25 Comunalitats urbanes que s'han constituït a tot Catalunya gràcies a les subvencions del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat. El programa Comunalitats urbanes té l'objectiu de crear projectes econòmics que, des de l'autoorganització, puguin donar resposta a necessitats col·lectives i contribuir al desenvolupament local, a partir de l'impuls i l'enfortiment dels béns comuns i de les iniciatives basades en la cooperació i el suport mutu. En l'anterior convocatòria del programa (2022-2024), Reus va impulsar la Comunalitat Reus Sud. Una iniciativa que ara continua endavant amb la nova línia de subvencions per al 2024-2026, a la qual s'afegeix una altra Comunalitat a la ciutat, el Rusc, que abastarà els barris del Casc Antic, Pastoreta, Horts de Miró, Muralla, Monestirs, Carme i Mercat Central, Jardins de Reus. Reus és l'única ciutat de Catalunya que compta amb dues Comunalitats.
Aquest dimecres, amb la presència del director general d'Economia Social i Solidària i el Cooperativisme de la Generalitat de Catalunya, Juli Silvestre, s'han presentat públicament els projectes de les dues Comunalitats, que es desenvoluparan amb el suport de l'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria d'Empresa, Ocupació i Formació.
La regidoria actuarà com a facilitador dels projectes i per a millorar la interacció conjunta, especialment en aspectes com són la formació, l'acompanyament en la difusió i el suport per a la constitució d'empreses i xarxes d'economia col·lectiva, entre d'altres. En aquest sentit, les dues Comunalitats es coordinaran en les seves accions per tal de portar a terme actuacions dins del seu territori, garantint que no es dupliquin, i treballar conjuntament en benefici de la ciutadania de Reus en conjunt.
En aquest sentit, el regidor d'Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats, apunta que «l'Ajuntament serà al costat dels dos projectes per ajudar al fet que tots dos projectes puguin desenvolupar-se i continuïn aportant a la nostra ciutat models econòmics i de relacions socials que generen cohesió, resiliència i apostin per la proximitat, fomentant l'economia circular i la sostenibilitat».
Cada comunalitat compta amb una subvenció de 350.000 euros per part de la Generalitat i haurà de complir amb una sèrie d'indicadors bianuals que tenen a veure amb l'atenció ciutadana, el desenvolupament de projectes d'ajuda mútua i xarxes d'intercooperació i la inserció social i laboral de persones.
D’altra banda, el director general d’Economia Social i Solidària, i el Cooperativisme, Juli Silvestre, destaca la importància d’un programa com aquest, que es consolida tant a Reus com a la resta del territori català, atès que ja són 25 les Comunalitats de la convocatòria 2024-2026.
«Amb les Comunalitats Urbanes enfortim projectes d’ajuda mútua i promovem la cooperació de les petites empreses, les xarxes veïnals, els grups autoorganitzats i el món local. També impulsem el mercat social i millorem la qualitat de vida de les persones, a través de l’ocupabilitat, la creació d’empreses cooperatives o el treball autònom. En el cas de Reus, la situació és excepcional i extraordinària i la confluència de dos projectes s’ha d’aprofitar per fer de tota la ciutat de Reus una comunalitat única treballant, des de l’ESS conjuntament amb l’Ajuntament, per totes les persones de la vila».
Comunalitat El Rusc
La comunalitat el Rusc s'articula a través de les següents entitats: la cooperativa Les Abelles (entitat coordinadora); les associacions Senior Lab i Calmécac i la Cooperativa Yólotl. Altres entitats participants són les associacions Dones Llatinoamericanes Madre Tierra, Corazones de Vida i Som Útils ARSU. El Rusc treballarà a les zones del Casc Antic, Pastoreta, Horts de Miró, Muralla, Monestirs, Carme i Mercat Central, Jardins de Reus.
La Comunalitat El Rusc, busca fomentar la inclusió, el suport mutu i el benestar de les persones migrants, les dones i les persones cuidadores a la comunitat local a través de tres eixos de treball enfocats a aquests tres col·lectius:
• La xarxa migrant. És una xarxa de suport mutu perquè les persones migrants puguin compartir les seves experiències i trobar suport en aspectes com els tràmits burocràtics i protocols d'actuació, potenciar la seva integració; suport legal; suport emocional i la realització d'esdeveniments interculturals i de sensibilització per abordar temes com el racisme, la migració, els drets humans i la diversitat cultural.
• La xarxa de dones és un grup d'escolta activa i suport mutu per a dones que ofereix suport legal amb un punt d'atenció per a les dones en necessitat, ajuda en tràmits, protocols d'actuació i formacions legals; suport emocional a través d'atenció psicològica grupal i individual, així com tallers i formacions per ajudar les dones a afrontar les seves emocions i visites a dones en situació de prostitució i drogodependència per oferir-los suport i recursos.
• Finalment, la xarxa de cures organitza trobades de persones cuidadores; ofereix formacions certificades per a persones del sector que no poden accedir a la formació oficial, proporcionant-los habilitats per millorar la qualitat dels seus serveis i un laboratori social per a l'envelliment actiu.
Comunalitat Reus Sud
La comunalitat Reus Sud està formada per la cooperativa Icària Acció Socio-educativa com a entitat col·laboradora amb la participació del col·lectiu Eixarcolant, les cooperatives Enernou i Llars Familiars i l'Associació Heroïnes Anònimes-Associació de suport i empoderament de les dones. També hi participa Reus Refugi.
El seu àmbit d'actuació s'estén pel sud de la ciutat: Aigüesverds, Bellissens, Blancafort, Carrilet, Clarises, Fortuny, Illes Medes, Juroca, Lledoners, Misericòrdia, Mas Abelló, Mas Carpa, Mas Ferrer, Mas Iglesias, Montserrat, La Sardana, Polígon Granja Vila, Carreteres Salou, Constantí i Cambrils.
La Comunalitat Reus Sud té l'objectiu de continuar i millorar les iniciatives posades en marxa l'any 2022 des de cinc eixos estratègics (sobirania alimentària, energètica, residencial, cultural i cures comunitàries) a través de taules de treball, xarxes col·lectives, formacions, jornades i xerrades i acompanyaments amb l'objectiu principal de millorar la qualitat de vida i el benestar dels habitants de la zona, fomentant la participació ciutadana, l'Economia Social i Solidària i la col·laboració entre diferents agents de la comunitat.