Notes de premsa
Reus entra a formar part de l’Associació Xarxa FP d’àmbit europeu
amblea General de la Xarxa FP, celebrada a Múnich, ha aprovat avui per unanimitat l’entrada de la ciutat de Reus a aquesta entitat d’àmbit europeu. L’Ajuntament de Reus i la Cambra de Comerç, representats per la regidora de l’àrea d’Ensenyament i Política Lingüística, Dolors Sardà, i el president de la Cambra, Isaac Sanromà, han exposat la candidatura de Reus, que finalment ha estat inclosa dins la Xarxa. La candidatura de Reus ha estat apadrinada per la ciutat de Barcelona, que és la única ciutat catalana que ja formava part d’aquesta entitat.
Aquesta xarxa és una entitat de ciutats europees, creada l’any 1999, que té la voluntat d’afavorir la qualitat de la Formació Professional, i la transició de l’alumnat al món laboral. La xarxa permet una relació estable entre les administracions locals, els centres de formació i l’entorn productiu de les ciutats, col·laborant en la gestió de pràctiques i estades laborals a empreses estrangeres, i rebent estudiants i recents titulats a les empreses de la nostra demarcació.
Actualment, ja formen part de la Xarxa d’FP les ciutats de Barcelona, Madrid, Gandia, Mislata, Seta, Tolosa, Lió, Torí, Roma, La Rochelle, Múnich, Westerburg, Köln, Antwerpen, Derry, Berlín, Gothenburg, Västaboland, Kokkola, Kuopio, Oulu Rovaniemi, i Istambul. A l’Assamblea d’avui s’ha aprovat que entressin a formar part de la Xarxa la ciutat de Reus, la ciutat valenciana d’Alcoi, i la població holandesa de Breda.
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, s’ha mostrat molt satisfet al conèixer la notícia de l’entrada de Reus a la Xarxa, i afirma que «aquest projecte situa Reus com a referent europeu en formació i empreses, i acosta els joves al teixit productiu i en fomenta la seva inserció laboral». Des del consistori es considera que formar part d’aquesta entitat europea fomentarà l’atractiu de la ciutat de Reus com a destinació per a la realització de bones pràctqiues als estudiants d’FP i, alhora permet als joves sense experiència accedir al mercat de treball, sumant un valor afegit als seus currículums.
Per altra banda, la regidora de l’àrea d’Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà, assegura que «l’entrada de Reus a aquesta Xarxa demostra la nostra aposta per l’ensenyament de qualitat, i significa un benefici important pels nostres joves, ja que permet promoure la mobilitat, amb la corresponent adquisició de coneixements d’idiomes , i de noves dinàmiques laborals a l’estranger».
Per la seva part, el president de la Cambra de Reus, Isaac Sanromà, afirma que «la inclusió a la Xarxa FP és l’estímul que necessitàvem per prestigiar encara més els estudis de Formació Professional. És un salt de qualitat que ens havien reclamat les empreses i que ara ens situa a nivell europeu».
L’entrada de Reus a la Xarxa permetrà desenvolupar estratègies que afavoreixin la qualitat de la formació professional i la validació de capacitats adquirides en la formació a les empreses. Aquesta aposta per la mobilitat ajudarà a Reus a situar-se al mapa com a referent empresarial i de formació. L’Ajuntament i la Cambra de Comerç volen que tots els organismes de la ciutat s’impliquin en aquest projecte, i per aquest motiu compten amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili.
Objectius de Reus com a ciutat de la Xarxa FP
- Reforçar la col·laboració entre els centres de formació i les empreses.
- Promoure i sostenir la mobilitat dels estudiants de la formació inicial i/o de la Formació Professional (majors de 18 anys).
- Promoure la mobilitat del professorat per reforçar la formació i la requalificació professional.
- Realitzar projectes europeus per millorar la qualitat de la Formació Professional.
- Crear una cultura de treball entre empresaris i estudiants per estimular el creixement econòmic de la regió.
- Promoure una educació internacional i l’aprenentatge de compretències lingüístiques per cada camp professional.
Com accedir a les estades a l’estranger?
Els joves que vulguin realitzar aquestes estades a l’estranger han de gaudir d’una beca Leonardo, Erasmus, o d’alguna Fundació o entitat. Les estades duren entre 2 i 4 mesos i els joves rebran el suport d’un tutor de l’empresa on facin les pràctiques i del contacte directe amb el mobility manager local que, entre d’altres tasques, buscarà l’allotjament per als joves majors de 18 anys.