Notes de premsa
Reus fa un pas més com a Ciutat Amiga de la Infància amb la signatura del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i UNICEF
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer; i el president d'UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa, han signat el Conveni de col·laboració en el marc del Reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància entre l'Ajuntament de Reus i UNICEF Comitè Espanyol, que ratifica el reconeixement a Reus com a ciutat amiga de la infància i que estarà vigent fins al 31 de desembre de 2025.
El 14 de juliol de 2021, Reus va rebre el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància, un procés, de caràcter transversal, liderat per la Regidoria de Benestar Social amb la implicació activa de totes les regidories, que ara concreta aquest conveni. Un guardó que significa el compromís del govern de Reus de tenir present la perspectiva dels drets de la infància, és a dir, comprendre i concebre la ciutat des de la mirada i la manera de fer de les persones més joves. Es tracta de tenir present que el benestar social, material i emocional dels nens i de les nenes és essencial per al progrés i el desenvolupament de la ciutat d'avui i de demà.
D'una banda, aquest conveni estableix que a partir d'ara l'Ajuntament de Reus es compromet a portar a terme les accions següents:
-
Col·laborar en les campanyes de sensibilització i amb les crides de suport a les situacions d'emergències que realitzi UNICEF.
-
Fer accions encaminades a informar i sensibilitzar la ciutadania de Reus, i de manera especial a la infància, sobre la Convenció sobre els Drets de l'Infant. Per a això, promourà accions divulgatives, formatives, campanyes i incentivarà la celebració del Dia Universal de la Infància.
-
Promoure el coneixement i formació en drets d'infància del personal.
-
Promoure, dins dels centres educatius de la ciutat, el programa d'educació en drets i ciutadania global d'UNICEF. Un programa que posa a disposició de la comunitat educativa, de forma gratuïta, materials, recursos, serveis i propostes educatives sobre drets d'infància.
-
Promoure una participació infantil activa i significativa en la qual nens, nenes i adolescents, de forma directa, comptin amb espais propis per a la generació de propostes sobre els temes que els afecten. Unes propostes que hauran de ser tingudes en compte per part dels responsables del govern local, que comptarà amb mecanismes i espais per informar els nens, nenes i adolescents sobre l'estat de les seves propostes.
-
Fer servir un enfocament de no discriminació a l’hora de dissenyar i implementar accions dirigides a la infància.
-
Fer tots els esforços possibles per promoure els programes d'acció per i amb la infància i les famílies amb atenció especial als col·lectius més vulnerables i en situació de risc d'exclusió social, és a dir, amb un enfocament d'equitat. D'aquesta manera estarà contribuint a la consecució d'un Pacte d'Estat per la Infància.
Informar de manera ràpida i diligent de situacions que involucrin a l'Ajuntament que puguin ser contràries als valors d'UNICEF o implicar un risc per al bon nom d'UNICEF o de la Iniciativa Ciutats Amiga de la Infància.
D'altra banda, UNICEF es compromet, entre altres aspectes, a:
-
Fer difusió en els seus canals del reconeixement atorgat i lliurar a l'Ajuntament de Reus el disseny de senyals de trànsit il·lustratives d’aquest reconeixement.
-
Informar l'Ajuntament de Reus sobre totes les accions que es realitzen en el marc del Programa Ciutats Amigues de la Infància.
-
Posar a disposició de l’Ajuntament de Reus recursos, materials, propostes d'activitats de participació infantil i la possibilitat d'assistència a esdeveniments, entre altres, a través de www.ciudadesamigas.org.