Notes de premsa

Reus presenta una nova eina per lluitar contra l’exclusió social

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 16/12/2008

a de Benestar de l’Ajuntament de Reus ha organitzat la I Jornada d’Inclusió Social en la qual es presentarà públicament el Pla d’Inclusió Social de la ciutat, creat per fomentar i reforçar les estratègies i actuacions dirigides a combatre l’exclusió social a Reus, a través de la implicació i el treball en xarxa de les diferents regidories de l’ajuntament, de les institucions, de les entitats del municipi, i dels propis ciutadans.

El Pla local d’inclusió de Reus s’emmarca en el Programa per el desenvolupament dels plans locals per a la Inclusió Social, del departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa reconeix el paper cabdal de l’administració local i del teixit social del territori en la lluita contra l’exclusió, en un nou context que ha fet que les desigualtats socials adquireixin noves formes: problemes en l’àmbit econòmic, dificultats dins de l’entorn laboral, carències educatives, problemes de salut, manca d’habitatge, dificultats de relació i de convivència, problemàtiques de tipus legal o de ciutadania...

Objectius
Els objectius del pla són conèixer de manera actualitzada les situacions d’exclusió que afecten a les persones per tal de poder reforçar i/o adaptar les diferents accions. A partir de la diagnosi, fomentar les actuacions municipals i ciutadanes orientades a afeblir els factors d’exclusió i potenciar la inclusió social dels col·lectius vulnerables i, d’altra banda, potenciar els processos d’inclusió de les persones a partir de la col·laboració conjunta dels diferents agents públics i privats.
Organització
Pel desenvolupament del pla s’ha creat una oficina tècnica, adscrita a l’Àrea de Benestar i en concret als Serveis Socials de l’Ajuntament i que compta amb dos professionals.

Pla d’actuacions
· Creació i posta en marxa d’un observatori permanent d’exclusió social a Reus.
Que pretén el coneixement actualitzat de les problemàtiques d’exclusió social, la detecció de les persones i els col·lectius en situació d’exclusió i recollir els recursos inclusius de la ciutat. Un observatori permanent que permeti analitzar les situacions d’exclusió d’una manera progressiva i constant, amb la participació de les diferents regidories, institucions i entitats implicades.
· Anàlisi i estudi de les problemàtiques d’exclusió en l’àmbit residencial o d’habitatge a la ciutat
Els estudis iniciats a finals de l’any 2007 i desenvolupats en el 2008 posen de manifest que l’habitatge és una de les problemàtiques comunes més importants en els processos d’inclusió social i per aquest motiu pretén realitzar una prospecció de les situacions d’exclusió residencials que presenta la població de Reus i dels recursos necessaris (pla local de l’habitatge).
Es proposen recursos socials residencials per les persones en situació d’exclusió del municipi de Reus per poder fer front als nous reptes derivats dels canvis produïts en els últims anys i ajustar-se als requeriments de les multiproblemàtiques dels usuaris i alhora generar recursos flexibles, polivalents i amb capacitat d’adaptació. Mesures com les adreçades a fomentar la prevenció de la sobreocupació, la prevenció de desnonaments, acolliments temporals i d’urgència, pisos pont...

· Tallers participatius d’inclusió social
Durant l’any 2008 s’han dut a terme 2 tallers: un amb la participació de 25 ciutadans i l’altre amb els tècnics de l’Àrea de Benestar de l’Ajuntament, amb la finalitat d’analitzar les problemàtiques d’exclusió de la ciutat i elaborar conjuntament propostes d’acció.

· Creació de quatre comissions de treball per l’elaboració i la implementació del Pla
Aquestes comissions hi participen diferents institucions, serveis i entitats, de diferents àmbits, amb l’objectiu de treballar de manera transversal el pla local d’inclusió social, informar de les accions que es porten a terme, formar i sensibilitar sobre el fenomen d’exclusió/ inclusió, treballar sobre les necessitats, les línies estratègiques, objectius i accions de manera coordinada i augmentar i/o reforçar el treball sobre col·lectius i/o persones vulnerabilitat social o en risc d’exclusió social, evitant duplicitats, fent sinergies...

1. Comissió de promoció social
Objectiu: amb la participació de les associacions i entitats de caire social de la ciutat, analitzar i detectar les diferents situacions d’exclusió de la ciutat i elaborar propostes conjuntes.
Participants: Creu Roja, Sant Vicenç De Paüls, Consell Municipal Gent Gran, Fundació Josep Pont I Gol, Associació Gitana Catalana de Sant Josep Obrer, Associació Malalts Mentals Dr. Francesc Tosquelles, Moviment Coordinat, Càritas Interparroquial de Reus

2. Comissió per la convivència
Objectiu: Reforçar i/o promoure iniciatives de treball en xarxa per tal de fomentar la convivència i la cohesió social com accions preventives envers les diferents formes de violència domèstica, entre iguals, veïnal o altres ..
Participants: Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya, Serveis Socials : OAV (Oficina d’atenció a la víctima) /SINASS (Servei d’informació i assessorament ), Ajuntament de Reus, Guàrdia Urbana, Ajuntament de Reus, Regidoria de L’esport I RELLSA (Reus Esport i Lleure), Pla transversal d’Immigració, Ajuntament de Reus, Pla transversal de Gènere, Ajuntament de Reus, Joventut , Ajuntament de Reus, Educació i Formació (Pla d’Entorn), Ajuntament de Reus, Participació Ciutadana , Ajuntament de Reus
3. Comissió sòciolaboral
Objectiu: fomentar la inserció al món del treball als col·lectius més vulnerables a través de reforçar les diferents accions i/o buscar noves estratègies d’inserció.
Participants: Aprendre a Aprendre (Departament de Governació, Generalitat de Catalunya), IMFE (Institut Municipal de Formació i Empresa), Taller Baix Camp, CEPTA (Confederació Empresarial de la Província de Tarragona), OTG (Oficina de Treball de la Generalitat), Serveis Socials, Ajuntament de Reus, UGT (Unió General de Treballadors), CCOO (Comissions Obreres), REDESSA (Reus Desenvolupament Econòmic SA, Cambra de Comerç de Reus, Fundació Institut Pere Mata, Pla transversal d’immigració, Ajuntament de Reus, Pla transversal de Gènere , Ajuntament de Reus.
4. Comissió de salut
Identificar els col·lectius més vulnerables en l’àmbit de la salut, les accions que s’hi duen a terme i analitzar quines accions s’haurien d’implantar.
Participants: Salut Pública, Ajuntament de Reus, Serveis Socials, Ajuntament de Reus, Centre Salut Mental, Ics( Institut Català de la Salut), Serveis Municipal de Drogodependències, ARSU (Associació Reus Som Útils), PRODEP (Programa de promoció de l’Autonomia personal), Hospital De Sant Joan de Reus, Associació H2O (Col·lectiu Gais i Lesbianes)
També, es van establint contactes i coordinacions amb altres plans tranversals d’incidència en el municipi com: plans Comunitaris, pla d’integració del Poble Gitano , Pla transversal de discapacitats...

Procés d’elaboració dels eixos d’actuació
Els eixos d’actuació estan encamits a conèixer la realitat, avançar cap a una ciutat inclusiva, promocionar la convivència i promoure accions per afavorir la inclusió, des de la formació, des de l’àmbit sociosanitari i des de l’àmbit residencial.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.