Notes de premsa
Reus recordarà aquest pròxim dilluns 27 les víctimes de l'Holocaust
El pròxim dilluns 27 de gener es commemora el Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust. Aquesta data coincideix amb l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945, del què aquest any es compleixen just 80 anys.
Tal i com s’ha dut a terme en els darrers anys, l’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Bon Govern, Transparència i Participació, organitza un acte en memòria de les víctimes de l’Holocaust, tot recordant especialment els deportats reusencs als camps nazis.
L’acte se celebrarà dilluns 27 de gener a les 17:00 h a la plaça de la Llibertat (cantonada c. Ample), en un espai amb especial simbolisme, el jardí de rosers (prop de l’entrada al pàrquing de la plaça Llibertat, davant de la plaça Pintor Fortuny), espai molt proper al lloc on un gran nombre de persones van ser assassinades per un dels bombardejos feixistes més greus que la ciutat va patir durant la Guerra Civil.
A l’acte, obert a tota la ciutadania, hi assistirà l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i regidors i regidores del consistori. Hi serà present també l’entitat Cultura i Solidaritat, associació que ha tingut un paper fonamental en el treball pel reconeixement i la recuperació de la memòria dels deportats reusencs. De la mateixa manera que l’any passat es va comptar amb la presència dels alumnes del col·legi Sant Josep, aquest any comptarem amb la participació de joves dels instituts Josep Tapiró i Domènech i Montaner, els qual llegiran els noms dels reusencs deportats als camps nazis identificats fins al moment. Finalment, destacar també la presència de familiars dels deportats.
Projecte de recuperació de la memòria dels deportats reusencs als camps nazis
Des de la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, a través de l’Arxiu Municipal, es continua treballant en el projecte de recuperació de la memòria de les persones de Reus que van ser deportades als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial.
A través de la recerca, tant de fonts escrites com orals, que actualment realitza l’historiador reusenc Joan Navais juntament amb l’Arxiu Municipal, es continua treballant en documentar qui foren els reusencs víctimes dels camps de concentració nazis. Amb la voluntat de recordant-los i en un exercici de justícia social i de no oblit l’Ajuntament de Reus va acordar adherir-se al projecte Stolpersteine, iniciativa impulsada pel Departament de Justícia, Drets i Memòria a través a de Memorial Democràtic i, a la ciutat de Reus, projecte liderat per l’Arxiu Municipal.
L’any 2023 es van instal·lar 12 llambordes o «stolpersteine» col·locades davant del domicili on visqueren aquestes persones deportades, on hi consten les dates de naixement, any i lloc de reclusió al camp de concentració i data d’alliberament o assassinat. Durant aquest any 2025 es preveuen instal·lar 10 llambordes més, el nom de les persones a les quals aniran destinades s’informaran en breu.