Notes de premsa
Reus recupera la memòria del Torrell de Reus
Les despulles de Salvador Torrell i Eulàlia, conegut com Torell de Reus, i la seva esposa Mercè Benavent de Barberà ja reposen al panteó dels Fills Il·lustres del Cementiri General de Reus. Avui, 7 de febrer de 2023, ha tingut lloc l’acte d’inhumació amb una cerimònia religiosa presidida per Mn. Joan Anton Cedó, prior de Sant Pere. Posteriorment, a la Biblioteca Central Xavier Amorós s’ha formalitzat la donació per part de la Comunitat de Jesús a la ciutat de Reus del fons bibliogràfic i de la col·lecció sobre Sant Francesc del matrimoni Torrell-Benavent.
L’acte ha comptat amb les intervencions del regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens; del primer director de la biblioteca Xavier Amorós, Enric Aiguadé, de Mercè Ferrer, en nom de de la Comunitat de Jesús i de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. Hi ha assistit la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis generals, Montserrat Flores, i altres regidors i regidores del consistori.
Per a un major coneixement de seva vida i l'obra, durant tota la setmana es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós una petita mostra de la producció bibliogràfica del Torrell de Reus a la Sala Central de la biblioteca.
Salvador Torrell i Eulàlia
Salvador Torrell i Eulàlia, conegut també com Torrell de Reus, va ser un activista, impressor i bibliòfil que va néixer a Reus el 1900 i morí a Barcelona l’any 1990. Va ser condecorat amb la Creu de Sant Jordi el 1985 i és Medalla de la Ciutat de Reus.
De ben jove Salvador Torrell es va iniciar en l’activisme cultural de casa nostra. Al costat d’artistes i escriptors com Josep M. Prous i Vila va impulsar uns cursos d’ensenyament de la llengua catalana, col·laborava en diverses revistes satíriques locals i nacionals, etc.
El compromís amb la llengua i el país és el que el va portar a obrir diversos comerços a Reus, el més reconegut va ser la Llibreria Nacional i Estrangera a l’entorn de la qual hi havia un ric moviment intel·lectual literari i artístic. A la Guerra Civil va ser represaliat i el van fer marxar fora de la ciutat. És el moment en què s’estableix a Barcelona amb el nom de Torrell de Reus i crea l’editorial Arca. Va ser un dels iniciadors de la represa de les edicions catalanes, sobretot de poesia i temàtica religiosa. El 1951 va ser detingut i portat a la presó Model de Barcelona un temps per la publicació de la revista catalanista Ressò, que dirigia mossèn Muntanyola.
Torrell va editar en la postguerra gran quantitat de goigs, i en va fer diverses exposicions. En posseïa també una molt completa col·lecció, que en l'actualitat es troba ja dipositada a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.
Al llarg dels anys la Comunitat de Jesús establí amb el matrimoni Torrell-Benavent uns vincles d'afecte i amistat refermats per la devoció comuna a l'espiritualitat de Sant Francesc i Sant Carles de Foucauld i la defensa de la llengua i la cultura del país. El treball de recollir llibres editats pel Torrell de Reus i sobre Sant Francesc i l'organització d'una exposició-homenatge dedicada a la seva obra editorial l'any 1982 a la seu de la Comunitat de Jesús a Barcelona, al carrer Joan Blanques del barri de Gràcia, van propiciar la custodia a la Comunitat de Jesús de la seva biblioteca dedicada a la poesia, la cultura popular, la història de Catalunya i l’espiritualitat franciscana.