Notes de premsa

Reus se suma al Dia Mundial de les Persones Refugiades

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 20/06/2024
Taller «Desplaçades. Les escoles tenim els braços oberts» a l'Escola La Vitxeta

L'Ajuntament de Reus se suma aquest dijous, 20 de juny, al Dia Mundial de les Persones Refugiades amb l’aprovació del manifest d’aquest ahir dijus, en Junta de portaveus, i la lectura per part de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, en el Ple que se celebrarà demà divendres al matí. El manifest ha estat impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, una organització formada per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes (diputacions, consells comarcals i mancomunitats), que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de Cooperació al Desenvolupament i de Solidaritat amb els pobles dels països més desfavorits, com és el cas de l'Ajuntament de Reus, a través de l'Àmbit de Solidaritat i Cooperació de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials. L'objectiu és sensibilitzar la ciutadania amb aquesta realitat.

El Manifest descriu la situació actual i el compromís del municipalisme català amb l'acollida i protecció de les persones refugiades i denuncia l'increment de la protecció de fronteres, l'establiment de pactes internacionals restrictius (com el Pacte de Migració i Asil de la UE a l'abril) i l'auge de l'extrema dreta que provoquen l'augment alarmant de la vulneració dels drets humans a les rutes de fugida. Segons l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA) i l'Oficina Internacional per a les Migracions (OIM), hi ha 36,4 milions de persones refugiades i 75,9 milions desplaçades internes al món: xifres agreujades per la crisi climàtica, els conflictes armats i un augment de les desigualtats socials. El text també recalca que el municipalisme català ha de tenir un paper important en la lluita com ara l'oblit i la discriminació.

A més, en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades, l'Ajuntament de Reus ha organitzat diverses activitats: una sessió de cinefòrum, dinamitzada per l'Associació Reus Refugi, amb la pel·lícula «Mediterráneo: cada vida cuenta»del director Marcel Barrena, i dos tallers a les escoles per acompanyar als infants en la comprensió de la situació que viuen les persones que fugen dels seus països.

Dia Mundial de les Persones Refugiades
El Dia Mundial de les Persones Refugiades es commemora el 20 de juny de cada any en honor de les persones refugiades i desplaçades a tot el món. Es va celebrar per primera vegada el 20 de juny de 2001 en commemoració del 50 aniversari de la Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats de 1951. En un inici, abans que l'Assemblea General de les Nacions Unides ho designés de manera oficial com un dia internacional el desembre del 2000, se'l coneixia com el Dia dels Refugiats d'Àfrica.

Taller «Desplaçades. Les escoles tenim els braços oberts» a l'Escola La Vitxeta

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.