Notes de premsa
Reus se suma a la celebració del Dia Mundial de la Infància amb el compromís de fer front a les necessitats actuals d’infants i adolescents
L'Ajuntament de Reus s'ha adherit aquest divendres, 18 de novembre, al manifest titulat Drets i emocions, proposat per l'UNICEF a les Ciutats Amigues de la Infància amb motiu del Dia Mundial de la Infància, que se celebra el 20 de novembre. El text, aprovat en Junta de portaveus i llegit en sessió plenària, destaca el compromís d'impulsar mesures encaminades a millorar l'atenció a la infància i a l'adolescència en els àmbits següents:
-
La salut mental: impulsar mecanismes integrals de prevenció en matèria de salut mental en la infància i l'adolescència destinats a millorar el seu benestar emocional i, al mateix temps, promoure hàbits de vida saludables.
-
El dret a l'educació: impulsar polítiques de reforç educatiu que garanteixin l'accés equitatiu i efectiu a una educació de qualitat a través de beques i programes de suport, especialment per a infants durant les primeres etapes educatives o en situació de vulnerabilitat
-
La protecció de la infància davant de tota mena de violència: impulsar mecanismes per tal que Reus sigui un entorn protector (a través de l'adaptació d'espais, formació de professionals, etc.), que compta amb els recursos suficients perquè tots els serveis dirigits a la infància garanteixin, des d'un enfocament preventiu, la protecció de nens, nenes i adolescents davant situacions de violència.
-
El dret a un medi ambient saludable: impulsar actuacions que promoguin una transformació urbana amb enfocament d'infància per millorar la qualitat ambiental (contaminació de l'aire, el soroll, l'efecte illa de calor), del metabolisme urbà (els desplaçaments, xarxes d'aigua, energia i sanejament) i dels espais socials (espais públics, equipaments, habitatge, llocs de treball, etc.). Es tracta de garantir que tots els nens i nenes gaudeixin d'un medi ambient net i saludable.
Reus, Ciutat Amiga de la Infància
L'any 2021, Reus va rebre el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància. Aquest guardó significa el compromís del govern de Reus de tenir present la perspectiva dels drets de la infància. Es tracta de comprendre i concebre la ciutat des de la mirada i la manera de fer de les persones més joves. Cal tenir present que el benestar social, material i emocional dels nens i de les nenes és essencial per al progrés i el desenvolupament de la ciutat d'avui i de demà.
Pla Local d'Infància
En aquesta mateixa línia de treball, El Ple de l'Ajuntament de Reus va aprovar, el 22 de gener de 2021, el Pla Local de la Infància i l'Adolescència (PLIA) 2021-2024. Un full de ruta que estableix les actuacions en l'àmbit de la infància i l'adolescència per als pròxims quatre anys. En concret, desenvolupa una sèrie d'accions adreçades a reforçar el protagonisme dels nens i de les nenes a la ciutat en set eixos: participació; transversalitat; igualtat d'oportunitats; protecció; urbanisme, mobilitat segura i espai públic; salut, i comunicació. A més, aquest document posa especial èmfasi en la detecció i l'atenció de situacions de més vulnerabilitat i de risc d'exclusió, una prioritat ara que cal fer front a una pandèmia sense precedents que ha provocat una crisi sanitària, econòmica i social. Per això, l'objectiu del PLIA és repensar els serveis adreçats al sector de la població entre 0 i 18 anys, que a Reus representa aproximadament una cinquena part de la població total, fent que les polítiques públiques adreçades a aquest sector de la població siguin prioritàries, consensuades, eficients, coordinades i transversals.
El Gaudí Centre s'il·luminarà de blau pel Dia Mundial de la Infància
Per commemorar el Dia Mundial de la Infància, aquest diumenge, 20 de novembre, el Gaudí Centre s'il·luminarà de blau, el color de la infància. Cal tenir en compte que enguany, la façana s’il·luminarà només des que es faci de nit fins a les 22 h, d’acord amb les restriccions energètiques.
Aquesta data és doblement significativa perquè el 20 de novembre de l'any 1959 es va signar la Declaració universal dels Drets de la Infància i també un 20 de novembre, trenta anys més tard, es va adoptar la Convenció dels Drets de la Infància a l'Assemblea General de les Nacions Unides.
Altres activitats
A més, ahir a la tarda el Servei d'Orientació i Atenció a les Famílies de Mas Pintat i l'Escola Bressol Municipal (EBM) El Marfull van organitzar una festa, amb berenar i animació, al Jardí de l’EMB el Marfull amb motiu del Dia Mundial de la Infància amb els infants i les famílies usuàries d'aquests dos equipaments municipals.