Notes de premsa
Reus se suma a la Marató de TV3 dedicada a les malalties mentals greus
titut Pere Mata, amb el suport de l’Ajuntament de Reus, ha organitzat diversos actes a Reus el pròxim 14 de desembre per sumar-se a la Marató que organitza TV3 i que enguany està dedicada a les malalties mentals greus. Una caminada i una festa popular centren l’agenda a Reus.
La caminada popular presenta dos recorreguts diferents (un de 2,9 km i un altre de 7,2 km) que, surten a les 10:00 h de les Peixateries Velles i acaben a l’Institut Pere Mata on hi haurà diversos tallers, actuacions i activitats obertes a tothom.
Tant la inscripció a la caminada com la participació en els diversos actes programats són totalment gratuïts i totes aquelles persones que vulguin col·laborar amb La Marató de TV3 ho podran fer, si volen, adquirint alguns dels productes commemoratius d’aquesta jornada solidària. A més a més, aquelles persones que vulguin sumar-se directament als actes que es faran a l’Institut Pere Mata podran fer-ho a partir de les 12:00 h.
- 10:00h: Sortida de les Peixateries Velles d’una caminada popular amb dos recorreguts:
Recorregut curt: 2,9 km. amb aturades explicatives de la Ruta de l’Aigua.
Recorregut mig: 7,2 km. per camins rurals.
- 11:30h-12:30h: Arribada dels participants en els dos recorreguts o de les persones que hi vulguin accedir directament a l’Institut Pere Mata.
- 12:00h: Festa Popular
Tallers, actuacions i activitats obertes a tothom.
Visita guiada al Pavelló dels Distingits, prèvia reserva.
- 13:30h: Finalització dels actes.
Durant tot el matí es recolliran adhesions i petjades solidàries.
Què són les Malalties Mentals Greus?
Depressió, angoixa, esquizofrènia, trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat... les malalties mentals tenen cada cop més importància en la nostra societat, fins al punt que els recursos que hi destina la sanitat pública a Catalunya sobrepassen fins i tot els destinats al càncer.
El nombre de persones que les pateixen ha crescut fins al punt de ser una de les tres primeres causes de baixa laboral i, a més, la seva incidència, manifestada mitjançant diversos transtorns, és notable. Segons La Marató de TV3, ‘al cost econòmic se n’hi ha d’afegir un altre de més important: el personal. Qui té un trastorn mental greu sol tenir dificultats per relacionar-se amb familiars i amics, per conservar la feina i per fer vida normal’.
Trastorns mentals
Són alteracions en la manera de pensar, sentir i comportar-se de les persones. En les societats desenvolupades, els més comuns són l’ansietat i la depressió. Actualment, una de cada deu persones pateix una d’aquestes dues malalties. Però de malalties mentals n’hi ha de molts tipus, com ara l’esquizofrènia, el trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat, el trastorn límit de personalitat o l’autisme, entre d’altres.
Encara s’ha d’investigar molt per saber què les causa, però se sap que tots els trastorns estan condicionats per la predisposició genètica, l’entorn i l’estil de vida de cada persona.
La 17a edició de La Marató de TV3 tractarà dels trastorns mentals greus (depressió, angoixa, esquizofrènia, trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat) i destinarà els fons recollits a la investigació i al seu tractament.
Amb el suport de l’Ajuntament
L’Ajuntament de Reus ha col·laborat amb l’organització a través d’una dotzena de departaments i regidories, tant en la difusió com en l’organització dels actes, sota la coordinació de la regidoria de l’Esport i el Lleure: l’Àrea de Medi Ambient s’ha encarregat del disseny dels dos itineraris i guies per la caminada de la Ruta de l’Aigua i ofereix punts de reciclatge de residus, el Patronat de Turisme ofereix visites guiades al Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata, s’ofereix suport logístic amb les brigades municipals, la mobilització de voluntaris de protecció civil, ambulància, reserva d’espais, acompanyament de la caminada amb efectius de la Guàrdia Urbana i s’ha fet una difusió àmplia a col·lectius específics: els relacionats amb inclusió social, immigració, discapacitats, gènere i discapacitats, alumnes de l’IMFE, a les escoles, als centres cívics, entre les entitats culturals... entre d’altres accions de suport.