Notes de premsa
Reus vol identificar un mapa de punts negres en el marc del Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida
La regidoria de Salut i Esports, des del departament de Salut Pública, ha iniciat un procés de recerca per detectar els punts negres a la ciutat que es podrien vincular amb un major risc per manifestar conductes suïcides. Aquest estudi s’ha desenvolupat en el marc del desplegament del Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida de Reus (2023-2027).
Enrique Martín, regidor de Salut i Esports, ha explicat que “intervenir en els mètodes i punts negres associats a la conducta suïcida és una estratègia d’intervenció de la qual s’ha demostrat l’eficàcia respecte la disminució de la taxa de suïcidis. Si més no, per plantejar una acció pertinent i coherent a l’escenari municipal, convé disposar d’un diagnòstic a nivell local, que permeti conèixer les particularitats i concretar informació rellevant”.
En aquesta primera exploració s’ha creat un grup motor, coordinat des de Salut Pública, i en el qual hi ha pres part la Guàrdia Urbana, el departament d’Urbanisme i també l'àrea de Media Ambient, Sostenibilitat i Via Pública. A partir d’aquests primers estudis, s’han formulat un conjunt d’accions que consisteixen en, en primer lloc, mesures d’intervenció directa, i en segon lloc, altres que van dirigides a millorar o ampliar els procediments de la recollida de dades per tal que, cerques futures disposin d’un major grau de fiabilitat.
Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida de Reus (2023-2027)
El desplegament del Pla es du a terme de manera rigorosa i seguint les línies estratègiques, que ja contemplen un caràcter més pràctic i orientat a l’acció. De forma global s’ha arribat a un 61% d’aplicació del Pla.
Enrique Martin explica que, “a grans trets les accions desenvolupades van dirigides a la promoció de la salut, concretament del benestar emocional, o a la prevenció de riscos. Així, es poden distingir accions de presa de consciència no només individual, sinó col·lectiva, a la divulgació i formació i en darrer lloc, a la recerca”.
A tall d’exemple, s’han realitzat conferències i jornades de divulgació tècniques i dirigides a la població general, guies i materials per a la ciutadania, s’ha augmentat la disponibilitat d’informació i recursos a l’EOS en matèria de prevenció del suïcidi i promoció del benestar emocional, s’han reforçat i consolidat els projectes de promoció del benestar emocional i mental, s’han realitzat formacions i tallers per afavorir el desenvolupament de competències socioemocionals individuals o col·lectives, i s’han dissenyat o donat suport a campanyes comunicatives.
Commemoració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi
La regidoria de Salut i Esports ha preparat per a la setmana vinent diferents activitats per commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, el primer dels quals serà avui dimarts 10 de setembre, a les 18:00h, a la plaça del Mercadal, amb la lectura del manifest "Alcem la veu per combatre l'estigma".
El dijous dia 12, a les 18:00 h, i a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Es farà la taula rodona "Què queda després del suïcidi) Relats de supervivents", a partir de les vivències dels familiars supervivents al suïcidi que, en aquest cas, també tenen veu i formen part d'una història. Hi participaran Dolors López, autora de "Te nombro", i Miguel Lara i Rosa Burguera, autors d'"Una puta merda".
La tercera proposta serà el divendres dia 13, a les 17:30 h, al Centre Cívic Llevant. Amb el títol "La conducta suïcida des d'una perspectiva de gènere", es tractarà per un costat "La perspectiva de gènere per a la comprensió de la conducta suïcida en les dones", amb Marcela Mezzatesta, especialitzada en la infància i l'adolescència, i per l'altre, "Trencant l'estigma vers la ideació autoñítica durant l'etapa perinatal", amb Cristina Garcia, especialitzada en suïcidi i etapa perinatal.
Finalment, el dissabte dia 14, s'ha organitzat un matí cultural a partir de les 11:00 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, titulat "Veus i vida". Per un costat es farà un recital de poesia escènica, "Dir per guarir", a càrrec d'Adriana Bertran Anía, filòloga, poeta i performer, referent del poetry slam internacional. I es passaran dos curtmetratges amb un col·loqui posterior: "Abril se fue en noviembre", de Rosa Cabrera, i "Silencis que ploren", de Gener B. Bianzo. El col·loqui serà moderat per Laura Horcajo, de l'Associació Catalana per a la prevenció del suïcidi.