Notes de premsa

Reus vol identificar un mapa de punts negres en el marc del Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 10/09/2024
Presentació de les Jornades per a la Prevenció del Suïcidi

La regidoria de Salut i Esports, des del departament de Salut Pública, ha iniciat un procés de recerca per detectar els punts negres a la ciutat que es podrien vincular amb un major risc per manifestar conductes suïcides. Aquest estudi s’ha desenvolupat en el marc del desplegament del Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida de Reus (2023-2027).

Enrique Martín, regidor de Salut i Esports, ha explicat que “intervenir en els mètodes i punts negres associats a la conducta suïcida és una estratègia d’intervenció de la qual s’ha demostrat l’eficàcia respecte la disminució de la taxa de suïcidis. Si més no, per plantejar una acció pertinent i coherent a l’escenari municipal, convé disposar d’un diagnòstic a nivell local, que permeti conèixer les particularitats i concretar informació rellevant”.

En aquesta primera exploració s’ha creat un grup motor, coordinat des de Salut Pública, i en el qual hi ha pres part la Guàrdia Urbana, el departament d’Urbanisme i també l'àrea de Media Ambient, Sostenibilitat i Via Pública. A partir d’aquests primers estudis, s’han formulat un conjunt d’accions que consisteixen en, en primer lloc, mesures d’intervenció directa, i en segon lloc, altres que van dirigides a millorar o ampliar els procediments de la recollida de dades per tal que, cerques futures disposin d’un major grau de fiabilitat.

Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida de Reus (2023-2027)

El desplegament del Pla es du a terme de manera rigorosa i seguint les línies estratègiques, que ja contemplen un caràcter més pràctic i orientat a l’acció. De forma global s’ha arribat a un 61% d’aplicació del Pla.

Enrique Martin explica que, “a grans trets les accions desenvolupades van dirigides a la promoció de la salut, concretament del benestar emocional, o a la prevenció de riscos. Així, es poden distingir accions de presa de consciència no només individual, sinó col·lectiva, a la divulgació i formació i en darrer lloc, a la recerca”.

A tall d’exemple, s’han realitzat conferències i jornades de divulgació tècniques i dirigides a la població general, guies i materials per a la ciutadania, s’ha augmentat la disponibilitat d’informació i recursos a l’EOS en matèria de prevenció del suïcidi i promoció del benestar emocional, s’han reforçat i consolidat els projectes de promoció del benestar emocional i mental, s’han realitzat formacions i tallers per afavorir el desenvolupament de competències socioemocionals individuals o col·lectives, i s’han dissenyat o donat suport a campanyes comunicatives.

Commemoració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

La regidoria de Salut i Esports ha preparat per a la setmana vinent diferents activitats per commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, el primer dels quals serà avui dimarts 10 de setembre, a les 18:00h, a la plaça del Mercadal, amb la lectura del manifest "Alcem la veu per combatre l'estigma".

El dijous dia 12, a les 18:00 h, i a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Es farà la taula rodona "Què queda després del suïcidi) Relats de supervivents", a partir de les vivències dels familiars supervivents al suïcidi que, en aquest cas, també tenen veu i formen part d'una història. Hi participaran Dolors López, autora de "Te nombro", i Miguel Lara i Rosa Burguera, autors d'"Una puta merda".

La tercera proposta serà el divendres dia 13, a les 17:30 h, al Centre Cívic Llevant. Amb el títol "La conducta suïcida des d'una perspectiva de gènere", es tractarà per un costat "La perspectiva de gènere per a la comprensió de la conducta suïcida en les dones", amb Marcela Mezzatesta, especialitzada en la infància i l'adolescència, i per l'altre, "Trencant l'estigma vers la ideació autoñítica durant l'etapa perinatal", amb Cristina Garcia, especialitzada en suïcidi i etapa perinatal.

Finalment, el dissabte dia 14, s'ha organitzat un matí cultural a partir de les 11:00 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, titulat "Veus i vida". Per un costat es farà un recital de poesia escènica, "Dir per guarir", a càrrec d'Adriana Bertran Anía, filòloga, poeta i performer, referent del poetry slam internacional. I es passaran dos curtmetratges amb un col·loqui posterior: "Abril se fue en noviembre", de Rosa Cabrera, i "Silencis que ploren", de Gener B. Bianzo. El col·loqui serà moderat per Laura Horcajo, de l'Associació Catalana per a la prevenció del suïcidi.

Presentació de les Jornades per a la Prevenció del Suïcidi

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.