Notes de premsa
S’obre al públic l’exposició «Del Nil a Catalunya», amb imatges d’Eduard Toda de l’Egipte del segle XIX
seu d’Arqueologia Salvador Vilaseva exposa des d’aquest dilluns 17 de març el recull de fotografies amb què el diplomàtic reusenc Eduard Toda va retratar l’Egiote del segle XIX. La mostra, «Del NIl a Catalunya. El llegat d’Eduard Toda», es podrà visitar fins el 12 d’octubre.
L’exposició Del Nil a Catalunya. El llegat d’Eduard Toda, aplega més de 90 ampliacions fotogràfiques d’imatges captades per Eduard Toda durant la seva estada com a vicecònsol espanyol a Egipte entre 1884 i 1886. Es tracta d’una mostra produïda pel Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, que arriba ara a la ciutat natal del diplomàtic. A més de les fotografies emmarcades, s’han incorporat a l’exposició tot un seguit de documents inèdits vinculats amb la figura de Toda, com ara el seu dietari personal, en què el diplomàtic reusenc revela la seva intenció de descriure les seves vivències a Egipte en un llibre (que finalment no veuria la llum) titulat De Reus a les piràmides
L’exposició «Del Nil a Catalunya. El llegat d’Eduard Toda» exhibeix les fotografies inèdites que Eduard Toda va donar al seu amic Víctor Balaguer perquè formessin part del fons de la institució balagueriana, i que pertanyen al període en que va estar destinat a Egipte com a vicecònsol d’Espanya al Caire, entre els anys 1884 i 1886. Toda i els seus col·laboradors vilanovins van deixar-nos una mostra primerenca de la utilitat de la fotografia, no únicament com a eina d’exhibició sinó com a document per ella mateixa.
Eduard Toda mantenia una bona amistat amb Víctor Balaguer, a qui va conèixer durant els seus anys d’estudi a Madrid. Toda va entrendre i compartir el projecte singular del Museu Balaguer que va construir el seu fundador, motiu pel qual va fer la donació al Museu, que va significar la primera col·lecció de peces egípcies que es va formar a Catalunya, i que ell mateix va inaugurar l’any 1886.
El vessant d’egiptòleg de Toda, molt més destacada que la seva feina de vicecònsol, ha estat el punt de partida per a l’egiptologia i l’arqueologia del nostre país, i l’excavació que va fer a la tomba de Sennedjem, a Deir-el-Medina, prop de Tebes, és doblement rellevant, perquè va ser la primera excavació que va realitzar un espanyol en aquest camp i la primera tomba que es va trobar intacta a Egipte.
Per primera vegada s’exhibeixen 90 de les 166 fotografies inèdites del fons d’Eduard Toda, que s’han recuperat després d’un procés de restauració i digitalització dut a terme a finals del 2006. Es tracta d’un important document gràfic de gran valor antropològic que ens apropa a l’Egipte de l´últim quart del segle XIX, i ens aporta informació sobre els treballs que com a egiptòleg va realitzar Eduard Toda.
La sala d’exposicions temporals del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca acull aquestes 90 fotografies, que han estat agrupades en tres àmbits temàtics:
- «L’Egipte de Toda»: està estructurat a partir d’imatges que testimonien l’Egipte que coneix Toda quan hi desembarca per exercir el seu càrrec de vicecònsol: imatges d’Alexandria, d’El Caire, les piràmides de Guiza, així com de la seva gent, conformen aquest àmbit.
- «Toda a Egipte»: recull imatges dels principals punts arqueològics que explora durant la seva estada a Egipte. Fruit de la bona amistat amb l’egiptòleg francès Gaston Maspero, director general d’Antiguitats d’Egipte, i del seu interès per la història, al començament de 1886 Toda participà en una expedició dirigida per Maspero, fet que li va permetre visitar els jaciments arqueològics més importants, com mostren les fotografies en què apareixen imatges dels temples de Luxor, de Karnak, i d’Isis, entre d’altres, i fou el moment del descobriment de la tomba de Sennedjem.
- «D’Egipte a Vilanova»: respon al moment en què rep l’ordre de tornar a Barcelona, i amb ell porta la més important col·lecció d’antiguitats egípcies que fins aleshores havia arribat a Catalunya. Una part de les peces les va cedir a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer l’any 1886 i una altra les va vendre al Museo Arqueológico Nacional, de Madrid. D’entre les peces que es queden a Vilanova i la Geltrú hi ha amulets, objectes emprats per a la momificació, uixebtis, objectes funeraris, ceràmiques, calcs i la mòmia d’un infant de 5 anys.
L’exposició original realitzada a Vilanova i la Geltrú entre el 4 d’octubre de 2007 i el 17 de febrer de 2008 va ser comissariada per Josep Padró Parcerisa catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona i president de la Societat Catalana d’Egiptologia i Jordi Mestre i Vergés, fotògraf i restaurador de fotografies.
L’exposició itinerant, que conserva les imatges fotogràfiques i un bust d’argila (realitzat l’any 1909 per l’escultor August Querol, amic de Toda) de l’exposició original, s’ha adaptat ara a l’espai del Museu Salvador Vilaseca i s’hi han incorporat dos textos nous i tres vitrines amb diferents llibres, articles i manuscrits d’Eduard Toda, a més d’altres objectes que hi són relacionats.
La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va publicar un quadern catàleg de la mostra, amb textos explicatius de la procedència de les col·leccions i una ressenya de totes les imatges que s’exhibiran a la sala d’exposicions temporals.
L’exposició original és organitzada per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú, i la restauració i digitalització de les fotografies ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Caixa Catalunya.