Notes de premsa

Sobre la reunió de la Comissió especial sobre d’immigració

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 20/03/2007

missió Especial sobre Polítiques d’Immigració de l’Ajuntament de Reus s’ha reunit el matí d’aquest dimarts 20 de març presidida per l’alcalde i amb la representació dels diferents grups municipals i la presència del tinent d’alcalde de Benestar i de la regidora de Serveis Socials.

La reunió ha servit per fer balanç de les actuacions realitzades des del Pla Municipal d’Immigració, Convivència i Ciutadania. El pla es divideix en tres eixos de treball (Recepció i acollida; Igualtat d’oportunitat; Convivència i participació), des dels quals s’han realitzat les següents actuacions:
- Sessions de benvinguda a la ciutat: Des del desembre de 2005 s’han realitzat un total de 246 sessions en les que hi han participat 2.676 persones.
- Edició material per a tècnics com el manual d’acollida per a persones nouvingudes.
- Servei d’atenció a l’immigrant: Durant el 2006 s’han atès un total de 1.957 persones. Actualment aquest servei el desenvolupen les entitats AMIC i CITE, amb les quals hi ha firmats convenis.
- Programa POI de la Creu Roja: Unes 90 persones s’insereixen en el món laboral a través d’aquest programa cofinançat pel Fons Social Europeu d’informació, assessorament, orientació i formació.
- Servei de Mediació intercultural: Durant el 2006 s’han portat a terme 400 intervencions. Aquest servei consta de tres mediadors àrabs, una romanesa, dues equatorianes i una boliviana.
- Capacitació de treballadors de l’administració: Entre 2005 i 2006 es van fer 6 accions formatives en les que hi van participar 90 persones. El 2006 se’n va fer una dirigida al tècnics de projectes relacionats amb joves, esports i immigració, per la qual hi van passar 20 persones.
D’altra banda, durant aquest any 2007, el Pla municipal d’Immigració, Convivència i Ciutadania col·labora amb altres regidories en les següents actuacions:
- Projecte Redes: Accions i tallers de sensibilització.
- Participació ciutadana: És un espai de diàleg entre diferents col·lectius que es realitza durant el primer trimestre d’aquest 2007. Fins ara hi han participat 30 persones.
- Participació en l’esport i el lleure: El projecte fomenta la convivència a través de l’esport i el lleure.
- Projecte Matamata: Proposta de detecció i resolució de conflictes de convivència en habitatges i pisos sobreocupats.
- Projecte ENKI: Projecte de convivència que es desenvolupa al barri del Carme des de 2005.
- Parc Infantil de Nadal: L’any 2006 es va crear un taller multicultural que va comptar amb la col·laboració de vàries entitats. L’experiència es repetirà en pròximes edicions.
- Casals d’estiu: Coordinació amb entitats de la ciutat per desenvolupar tallers i activitats relacionades amb la diversitat cultural.
- Projecte Participa-hi!. Promoció de la participació dels joves d’origen estranger en entitats de lleure.
- Projecte de mediació comercial: Mediació en tasques preventives i de resolució de conflictes en comerços regentats per població d’origen estranger.
Procés de regularització
Finalment, durant la Comissió Especial sobre Polítiques d’Immigració s’ha informat sobre l’actuació municipal en el procés d’empadronament de nouvinguts sota la premissa de que l’Ajuntament no intervé en la concessió dels permisos de residència ni és competent a l’hora de fer-ne el seu control. Així, com a conseqüència del procés de normalització d’estrangers que es va portar a terme per acreditar l’estada a Espanya abans de 8 d’agost de 2004, l’Ajuntament va registrar 2.946 sol·licituds de certificació d’inscripció padronal, 2.255 de les quals es van respondre afirmativament prèvia comprovació i compulsa dels documents de prova, mentre que les 691 restants es van respondre negativament perquè no complien els requisits necessaris.
Renovació dels estrangers sense autorització de residència permanent
Durant el darrer trimestre de 2005, l’Ajuntament va donar compliment a les instruccions tècniques sobre el procediment per acordar la caducitat de les inscripcions padronals dels estrangers no comunitaris sense autorització de residència permanent que feia més de dos anys que no constaven empadronats a Reus. El número d’estrangers que complien els requisits eren 5.596, les quals havien de fer la renovació padronal abans del 21 de desembre de 2005. D’aquest, 4.001 es van renovar, mentre que els 1.595 restants van causar baixa d’ofici tal i com estableixen les instruccions dictades per l’INE.
Baixes per caducitat
Per últim, durant el 2006, el nombre de baixes per caducitat de les inscripcions padronals dels estrangers no comunitaris sense autorització de residència permanent que feia més de dos anys que no constaven al padró ha estat de 1.895, un 31,9% del total de baixes padronals de 2006.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.