Notes de premsa
Torna el taller que ajuda els infants a perdre la por del metge amb un Hospital d’ossets de peluix
ta setmana, fins al divendres, 24 d’abril, més de 400 nens i nenes d’entre 4 i 6 anys d’onze escoles de la ciutat passaran per l’Hospital d’ossets de peluix, que estarà instal·lat a la Palma. Aquest és un dels recursos educatius que l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Reus posa a disposició dels centres.
Un dels objectius d’aquest hospital fet a la mida dels petits és fer pedre als infants la por que puguin tenir als metges i trencar, a través del joc, amb les dinàmiques que es deriven de possibles males experiències viscudes davant de bates blanques o dins de l’ambient hospitalari.
En aquest taller, els petits entren en contacte i es familiaritzen amb instruments mèdics d’exploració. A més, es tracta d’establir un bon ambient i unes bones habilitats comunicatives entre els nens i els futurs metges, avui estudiants de medicina.
Aquesta proposta educativa ha estat mereixedora de l’accèssit del Premi Reus 2007 Angeleta Ferrer Sensat a la Recerca i la Innovació Educatives. El curs 2006-2007 es va portar la idea per primer cop a Catalunya, mitjançant l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut (AECS), més concretament a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus tot seguint la idea desenvolupada a l’Hospital Pediàtric Kinderklinik St.Josef-Ruhr Universität, a la ciutat alemanya de Bochum, lloc on es va fundar aquesta idea, a través de IFMSA (Federació Internacional d’Associacions d’Estudiants de Medicina).
Per ampliar aquesta informació, els mitjans de comunicació interessats us podeu posar en contacte amb la Direcció de Comunicació Corporativa (tel. 977 010 215).
Què és l’Hospital del ossets de peluix?
L’activitat està dividida en tres tallers: medicina, nutrició i fisioteràpia.
Tot comença a la taula d’inscripcions o «sala d’espera» on s’informa del funcionament de l’activitat, es donen les carpetes als nens i nenes i un penjoll amb una corda de colors diferents que els indica pel taller que haurà de començar (vermell=medicina, verd=fisioteràpia, taronja=nutrició). Dins de la carpeta hi ha el full d’anamnesi, el de recepta i la piràmide dels aliments.
· Taller de nutrició: Què, com i quan mengem? Alumnes de medicina i de nutrició prepararan un taller en què s’explicarà la piràmide dels aliments mitjançant uns aliments de plàstic i una piràmide gegant. Realitzaran una dieta equilibrada mitjançant un joc i entre tots raonaran sobre la importància d’una bona nutrició durant la infància. Tot plegat supervisat per dietètics i nutricionistes.
· Taller de fisioteràpia: Descobreix el teu cos! Alumnes de medicina i fisioteràpia faran observacions del cos a través de tallers de psicomotricitat. Podran explorar models anatòmics cedits pel Departament d’Anatomia Humana de la Facultat i en grups faran jocs sobre el funcionament del seu cos. Tot el taller està supervisat per persones especialitzades en psicomotricitat, fisioteràpia i anatomia. També adquiriran coneixements sobre els hàbits de la seva rutina diària com: portar la motxilla, seure correctament a classe, agafar l’osset del terra o una cosa tan habitual com llevar-se del llit.
· Taller de medicina: L’hospital dels ossets peluix estarà distribuït en un espai adaptat. En cadascuna d’aquestes un/a estudiant de medicina vestit amb la bata blanca donarà la benvinguda al pacient (osset de peluix) i al pare/mare o ajudant del metge (nen/a). Es realitzarà l’anamnesi de la malaltia, que el nen prèviament haurà inventat que constarà d’una sèrie de preguntes guiades; tot seguit es faran totes les exploracions no invasives que la malaltia necessiti, fins i tot radiografies i un diagnòstic final amb el qual podrem donar un tractament no invasiu. En el cas de realitzar un tractament perllongat es farà una recepta que el nen haurà de recollir en marxar quan passi per la farmàcia. Es tractarà de medicaments o remeis no invasius i casolans.
Al final dels tallers, hi haurà una ambulància situada a l’exterior de l’hospital, al lloc de sortida dels nens, on hi haurà una persona que s’encarregarà de mostrar-la per dins i explicar alguna història sobre el transport urgent, els elements bàsics que hi podem trobar, entre altres coses.
El taller el subvenciona íntegrament l’Ajuntament de Reus. Hi col·labora l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut de Reus.