Notes de premsa
Tot a punt per a commemorar la Nit dels Museus 2022
El proper 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, la festa del patrimoni de tots els Museus del món. Com que aquest any cau en dimecres, la commemoració es trasllada al dissabte abans, el dia 14 de maig, en l’anomenada Nit dels Museus.
El lema per a reflexionar proposat per l'ICOM és "El poder dels museus". Es tracta de posar en relleu el deure de deixar un món millor a les generacions futures. En aquest sentit, els museus hi tenen un paper rellevant pel que fa al seu “poder” de sensibilitzar la comunitat local del passat i present amb l'objectiu de construir un futur innovador, més sostenible, segur, i construir comunitat a través de l'educació.
Aquest any es recupera la normalitat amb formats semblats als d’abans de la pandèmia però es mantenen fórmules que ajudin a desenvolupar un DIM22 més segur. En aquest sentit, s’ha espaiat la programació durant tot el mes de maig estructurant el programa en activitats prèvies, el programa pròpiament del DIM22 i activitats posteriors.
Es recupera el format clàssic de la Nit dels Museus: des de les 18:00 h a les 01:00 h del dissabte 14 es podran veure gratuïtament els Museus i de 19:00 h a 01:00 h el Gaudí Centre.
Per poder prendre part d’alguna de les visites guiades de l’oferta “Els Museus per dins” cal reservar invitacions. Els espais visitables són: el Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca del raval Santa Anna, el Museu d’Art i Història de la plaça de la Llibertat, el Centre de la Imatge Mas Iglesias, el refugi de la guerra Civil de la Patacada i la Bòbila de Sugranyes.
Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “des dels Museus de Reus, es vol posar en relleu especialment els treballs que es porten a terme dins el programa RE_ORG del qual Reus és museu pilot. El projecte vol tractar d'optimitzar recursos i fer més accessibles els espais de reserva tant internament (millor conservació, perfecta ubicació i facilitat de localització) així com fer més atractiva la visita dels espais d’ús intern que normalment queden fora de l’accés dels visitants”.
Atès l’èxit de l’any passat, s’ha donat continuïtat l’activitat “Els Museus al carrer” que permet veure objectes del museu fora del seu context i apropar-los al ciutadà, gràcies a la col·laboració de les botigues i al fet que els seus aparadors fan de gran vitrina expositora. Aquest any el recorregut passa per Fil a l’agulla (carrer de les Galanes, 40); Tafetà (carrer de les Galanes, 17); Colmado Baró (carrer de les Galanes, 14); Batabat (carrer de les Galanes, 3); Tomàs Barberà (plaça del Mercadal, 1); Llibreria Gaudí (carrer de la Galera, 12), COTTONI Toni Cano (carrer de la Galera, 13); Casa Borrull (raval de Martí i Folguera, 4) Llibreria Domingo (carrer Major, 16) El Barato (carrer Major, 21); Butan Reus (raval de Sant Pere, 9); Constantí (carrer de les Carnisseries Velles, 3); Centpeus (carrer de Prat de la Riba,16); Colmado Giné (carrer de Salvador Espriu, 14); Vegrà (raval de Santa Anna, 47).
Alhora, el 18 de maig pels carrers de la ciutat, per exemple, també hi haurà una ruta guiada pel reus Medieval. Coincidint amb les Jornades Europees d’Arqueologia també es farà una ruta arqueològica ibèrica i romana a l’ermita de Santa Anna de Castellvell.
En el marc de la funció educadora dels museus, s’aprofita la celebració per consolidar les activitats amb col·laboracions amb institut i escoles. Per exemple, els alumnes del col·legi Mare Moles faran de mediadors a l’exposició d’arqueologia o els de l’institut Josep Tapiró i Joan Rebull a la sala 4, on presenten les propostes expositives.
Novament aquest any es presentarà el programa de Tàrraco Viva a càrrec del director del festival i tindrà un monòleg històric sobre els preparatius de la boda de Cleòpatra.
Finalment, recordem que a l’espai del raval Santa Anna, a més de l’exposició permanent d’arqueologia i l’exposició temporal de fotografia Borràs, Cuadrada i Prunera. El Trípode. Del pictoralisme a l’evolució personal, es podran visitar les sales de reserva i l’antiga Caixa Forta del Banc d’Espanya, a l’espai de la plaça Llibertat a més de l’exposició permanents, hi ha visites guiades a la sala de reserva d’art; visites al Centre de la Imatge i les exposicions; també visites guiades a la Bòbila i al refugi de la Patacada.
Reus Promoció ofereix activitats diverses
Així mateix, Reus Promoció participa un cop més a en la celebració del Dia Internacional dels Museus i en aquest sentit ofereix activitats diverses a la ciutadania.
Des del Gaudí Centre s’han preparat tot un seguit d’activitats i visites gratuïtes adreçades a diferents tipus de públic, amb la finalitat divulgar la vida i l’obra del genial arquitecte Antoni Gaudí i celebrar la gran diada del patrimoni, adaptant l’oferta cultural i d’activitats, i fent-la més atractiva a les variades tipologies de públic.
Per aquesta jornada ofereix dues sessions del taller familiar “Us voleu convertir en petits grans genis de l’arquitectura?» dirigit als més joves de la casa. El taller d’ebenisteria Convertim-nos en ebenistes per una estona. Som-hi!!!!!!, per a públic general; Dues sessions d’ Escape Room «L’Enigma de Takeshi Nazo», per a públic juvenil i general; Visita teatralitzada: Només el temps ho dirà; Visita guiada teatralitzada per donar a conèixer la figura d’Antoni Gaudí a través dels ulls de tres personatges que ens explicaran trets importants de la trajectòria d’Antoni Gaudí. A càrrec de Lucky Luke Produccions; Descobrim l’Antoni. Del geni a la persona, visita familiar; Taller: Decora la teva rajola fent servir la trepa. T’animes?, Els edificis modernistes de Reus estan plens d’exemples de ceràmica artística i industrial amb motius dissenyats expressament o seleccionats amb molta cura.
El dissabte 14 de maig, el Gaudí Centre estarà obert de 10:00 h a 14:00 h i de 16:00 h fins a les 01:00 h, amb l’entrada gratuïta a partir de les 19:00 h fins la 01:00 h.
Pel que fa referència al propi Dia Internacional dels Museus, el Gaudí Centre ofereix també dues activitats gratuïtes. Visita Guiada "Ho saps tot de Gaudí", els elements expositius del Gaudí Centre són el suport i fil conductor per transmetre al visitant sensacions o aspectes més vivencials i sensorials de la figura d’Antoni Gaudí, fent referència a la seva infantesa, amics de joventut i altres aspectes de la personalitat i la seva obra. Taller: Decora la teva rajola fent servir la trepa. T’animes?, Els edificis modernistes de Reus estan plens d’exemples de ceràmica artística i industrial amb motius dissenyats expressament o seleccionats amb molta cura.
Segons Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat, «tot just fa un any que vam posar en marxa aquestes visites i activitats. La veritat és que n’estem realment satisfets doncs ens permeten acostar d’una manera més propera i atractiva el Gaudí Centre a famílies, joves i gent gran, la qual cosa està essent un èxit».
Hi ha activitats per a tots els gustos: gratuïtes o de pagament, amb reserva prèvia o visita lliure. La reserva d’entrades es pot fer a https://www.museudereus.cat/ i https://www.reusturisme.cat/.