Notes de premsa
Últims dies per veure l’exposició «Cinemes de Reus: dels inicis a la fi de la Guerra Civil»
osició «Cinemes de Reus: dels inicis a la fi de la Guerra Civil (1897-1939)» es pot visitar al Centre de la Imatge Mas Iglesias (c/ de Jaume Vidal i Alcover, 6, parc de Mas Iglesias) fins aquest dissabte, 21 de gener, a les 19 h. La mostra és un recull de programes de mà i cartells de la important col·lecció del periodista reusenc Joan Ramon Mestre, que des de fa anys aplega material cinematogràfic relacionat amb els cinemes de la ciutat. La seva col·lecció està formada per milers de documents i materials que constitueix un autèntic viatge per la història i la programació dels cinemes de Reus des dels inicis d’aquest llenguatge artístic a la capital del Baix Camp.
El recorregut de l’exposició es proposa en funció dels primers locals de projecció que van existir a Reus, començant per la primera sessió de cinema a Reus, que es va fer el 1897. En aquest primer àmbit també es recorden les barraques de Fira i es continua tot rememorant la Sala Reus, el Saló Kursaal, el Teatre Bartrina, el Fortuny i es finalitza amb els locals menys coneguts d’aquest període, el altres locals com el cinema Monumental, el Cinelandia o el Teatre Circ, on també es va fer cinema.
Més de 300 programes de mà i cartells omplen una exposició que té uns 110 quadres, que en essència és un recorregut nostàlgic i didàctic a traves per la història més antiga de l’exhibició cinematogràfica a Reus. També mostra com ha canviat el disseny de la publicitat cinematogràfica, des dels anuncis de premsa als programes de mà que van ser tan populars després de la Guerra Civil i que tenen el seu inici als anys 30. En aquest recorregut per la història de la propaganda dels primers cinemes el públic pot descobrir tècniques propagandístiques molt diferents a les actuals i pot veure com el català s’utilitzava com a llengua habitual en la realització de molts dels anuncis de la programació cinematogràfica de Reus.
A la vegada, el públic de l’exposició pot fer un viatge nostàlgic al passat on també es veu l’evolució de l’art cinematogràfic (de les primeres pel·lícules curtes als llargmetratges mítics del cinema mut i de començaments del sonor), es pot conèixer els primers serials cinematogràfics, recordar les velles estrelles del cinema mut, descobrir els inicis del cinema sonor i d’altres fets històrics i artístics del cinema vist des d’un punt de vista local.
Horari de visita: de dimarts a dissabte de 10:30 a 13:30 h i de 17 a 19 h.