Notes de premsa
Un grup de quinze dones víctimes de violència masclista participen en un taller teatral, cloenda del projecte «Connecta't»
Un grup de quinze dones víctimes de violència masclista han participat des de gener fins al maig, de manera voluntària, del projecte municipal «Connecta't», organitzat des de l'any 2016 per la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus al Casal de les Dones. L'objectiu és facilitar a les participants eines d'empoderament, per tal d'enfortir les seves potencialitats i millorar la seva xarxa social. Com a novetat d'enguany, aquest grup de dones ha participat en un taller de teatre, l'acte de cloenda del projecte. Els divendres 5 i 12 de maig es van fer les dues sessions d'aquest taller teatral que treballa les relacions d'igualtat.
L'Agenda 2030 de l'ONU recomana abordar el problema global de les situacions de violència per motiu de gènere d'una manera transversal, des de tots els àmbits possibles. Així doncs, prevenir la violència de gènere és prioritari, i la formació de les dones és la millor opció cap a relacions basades en el respecte i la igualtat. En aquest sentit, aquest taller de teatre promou els aspectes següents:
-
Obre un espai de seguretat i escolta que facilita la lliure expressió.
-
Aporta pautes per a poder identificar l'escalada i cicles de la violència, així com a situacions d'abús, assetjament i agressió sexual.
-
Fa possible l'externalització dels patrons adquirits, que generen figures d'opressor i oprimit, per a poder observar-los i transformar-los.
-
Descriu i representa col·lectivament situacions quotidianes amb presència d'opressió de gènere en els seus diferents graus i facilita la transformació a situacions pròpies de relacions saludables.
-
Facilita recursos emocionals i de comunicació que ajuden a l'empoderament i l'assertivitat.
Les tècniques teatrals són un recurs formatiu extraordinari perquè integren la dimensió emocional, fan viure els coneixements i els valors, contribueixen a la resolució de conflictes, motiven l'acció i promouen canvis cap a actituds més responsables amb un mateix i amb l'entorn. Així, el teatre esdevé una eina de transformació social per abordar de manera creativa i efectiva reptes personals i col·lectius complexos.
En concret, la metodologia teatral que s'ha fet servir en aquests tallers té els objectius següents:
-
La teatralització obre noves perspectives en l'anàlisi de conflictes, més enllà de l'òptica estrictament cognitiva.
-
El sentit lúdic genera un ambient de treball creatiu que afavoreix la participació de tothom.
-
La creació d'un espai escènic pot afavorir un canvi en la percepció del problema.
-
Es poden provar accions i possibles solucions al conflicte, fent desaparèixer pors i generant confiança.
-
La interpretació de personatges i de diferents rols ajuda a l'empatia i a la identificació de patrons propis o de l'entorn.
-
El llenguatge universal del teatre facilita i simplifica els processos de comunicació interpersonal.
«Connecta't»
La majoria de les participants del projecte «Connecta't» han assistit amb regularitat a les sessions, d'una hora i mitja de durada, impartides per una treballadora social i una educadora social de la Regidoria de Benestar Social que treballen durant tot l'any amb aquest col·lectiu.
Per tal d'oferir una atenció més personalitzada, les participants s'han dividit en dos grups. Un dels quals, format per dones de procedència marroquina amb dificultats idiomàtiques, ha comptat amb el suport d'una tècnica d'integració social, mediadora intercultural de la Regidoria de Benestar Social, que ha donat suport a aquestes dones i ha fet de traductora. Tot i això, algunes de les activitats han estat conjuntes, com la xerrada «Relacions sanes. Curar-se abans de tenir una nova parella», que va impartir la psicòloga de la Regidoria de Benestar Social; la ruta del Modernisme de Reus amb guia, organitzada per la Regidoria de Projecció de Ciutat, i dues sessions de tècniques d'autodefensa.
Entre altres temes, s'han fet sessions sobre consciència del feminisme i de gènere; estereotips romàntics i de parella; assertivitat, planificació del futur, etc.
Pròximament, d'octubre a desembre, està previst que es tornin a realitzar entrevistes a les dones víctimes de violència masclista amb qui s'està treballant des de la Regidoria de Benestar Social, per tal de determinar les participants d'aquest projecte en l'edició de gener a maig de 2024.
Atenció a les víctimes de violència masclista
Durant tot l'any, l'Ajuntament de Reus ofereix atenció, de manera ràpida i confidencial, a les dones víctimes de violència masclista a través de la Regidoria de Benestar Social, l'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV) i del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).
També poden contactar amb aquests serveis municipals, els familiars i altres persones que siguin testimoni d'una situació de violència i vulguin ajudar a la persona afectada.
Per a més informació: https://www.reus.cat/serveis/dones