Notes de premsa
Un nou llibre recull 426 medalles de l'escultor Ramon Ferran
"La medalla en l’obra de Ramon Ferran" és el nou llibre promogut per la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i l’Institut Municipal Reus Cultura de l’Ajuntament de Reus, que es presentarà demà dimarts 15 de juny de 2021, a les 19:00 h, a la Sala Prat de la Riba de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (c/ Carme, 47, 08001 Barcelona).
La presentació anirà a càrrec de l’historiador de l’Art Daniel Giralt-Miracle, i serà presidida per Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i per Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus.
Ell llibre cataloga la producció medallística de Ferran i, per primera vegada, inclou totes les seves medalles conegudes fins ara, que arriben a les 426 i que el situen com l’escultor medallista més prolífic de tots els temps a Catalunya.
Inclou cinc apartats:
(1) Ramon Ferran i la seva obra, que recull de forma biogràfica la seva producció artística i docent més rellevant.
(2) Ramon Ferran, medallista, que documenta la seva extensa producció incidint en els seus principals encàrrecs i en la seva obra d’autor més personal.
(3) Motivacions sobre la medalla i la meva obra, un text escrit pel propi Ferran el 1985 on reflexiona sobre la medalla i que inclou consideracions conceptuals, històriques i personals.
(4) Catàleg de medalles, medallons, plaques i plaquetes, que recull totes les seves peces conegudes i les presenta amb la seva imatge i la seva descripció numismàtica.
(5) Bibliografia, amb les principals publicacions referides a la seva obra medallística.
El llibre "La medalla en l’obra de Ramon Ferran" es publica dins la col·lecció «Medallística» de la SCEN, i ha estat escrit per Rossend Casanova, especialista en medallística contemporània i president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics.
L’artista reusenc Ramon Ferran i Pagès (1927-2015), que té una important producció en el gravat i l’escultura, és també un dels principals representants de la medallística contemporània a Catalunya. Les seves primeres medalles daten de 1957 i, des d’aleshores i durant tota la seva carrera, trobà en la medalla el suport on expressar la seva creativitat. Participà de manera continuada a les Exposicions Internacionals de la Medalla d’Art, promogudes per la FIDEM, i a altres mostres locals, nacionals i internacionals.
Amb una important obra d’autor, col·laborà amb el sector públic i el privat, com la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre de Madrid o Acuñaciones Españolas de Barcelona, i treballà amb tallers d’encunyació i fosa, com la Foneria Artística Ginfer de Reus o el Taller Vallmitjana de Barcelona.
Capaç de resoldre artísticament temes de tot tipus, la seva ciutat va ser un dels grans referents, com ho proven les diverses medalles que obrà per a l’Ajuntament de Reus i per a entitats locals, com el Centre de Lectura, el Club Natació Reus Ploms, l’Agrupació Fotogràfica de Reus o el Col·legi Pare Manyanet, entre moltes altres.
També de Reus destaquen les sèries Medalla Gaudí o Fotosport, o les dedicades a personalitats locals com Marià Fortuny, el general Prim, Antoni Gaudí o Ramon Casals i Vernis, entre altres.
L'autor
Rossend Casanova i Mandri (Barcelona, 1970), doctor Cum Laude en Història de l’art per la Universitat de Barcelona (Premi Fundació Güell, 1998). Conservador del Museu del Disseny de Barcelona.
Estudiós de la medallística de l’edat contemporània, és president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics. Membre del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Barcelona, de l’Asociación Numismática Española, de l’entitat belga Promotion de la Médaille / Promotie van de Medaille, i de la FIDEM.
Està especialitzat en la medalla commemorativa del període modernista i en l’escultor belga Godefroid Devreese (1861-1941).
Fou comissari de l’exposició Retrats de medalla. L’espectacle del bronze (Fundació Rafael Masó, Girona, 2015), ha publicat el llibre Historias de medallas (editorial Àmbit, Barcelona, 2019) i ha escrit nombrosos articles sobre medallística a diverses publicacions especialitzades, com Acta Numismàtica, Flaix Médailles o l’anuari Survey Numismatic Research.