Notes de premsa

Un programa de rutes recorre les infraestructures de l’aigua que Reus ha tingut al llarg de la història

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 10/06/2008

a de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus i la societat municipal Aigües de Reus, amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, han programat una sèrie d’itineraris que, sota el títol de «Rutes de l’aigua», recorre els diferents escenaris del terme de Reus en els què l’aigua és protagonista o ha estat. La primera ruta s’inicia aquest dissabte 14 de juny.

La programació de rutes permet descobrir les diferents infraestructures de l’aigua que la ciutat ha tingut al llarg de la història, alhora que permet explorar diferents punts de vista sobre aquest recurs des d’una prespectiva tecnològica a usos més quotidians.

A Reus, històricament pobre en recursos hídrics, la necessitat d’aconseguir aquest bé ha deixat nombroses empremtes històriques, tant materials (en forma de regs, dipòsits i canalitzacions) com simbòliques (refranys, noms de carrers i altres indrets). Al llarg de la història, l’aigua ha estat també objecte de discussions, pactes, il·lusions i inversions importants. D’una banda, l’augment del consum d’aigua a la ciutat ha estat constant, motivat tant pel creixement de la població com pel desenvolupament de noves activitats i nous estils de vida. D’altra banda, cada nou projecte s’ha anat mostrant, amb el temps, clarament insuficient per als avenços que Reus ha anat experimentant.

Ruta 1: El Camí de l’aigua a Reus
El programa «Rutes de l’aigua» s’inicia aquest dissabte 14 de juny a les 9:30 h. En aquest primer itinerari es pot descobrir les infraestructures de captació: com entra l’aigua a Reus, per on surt i quin és el recorregut necessari per a garantir-ne el subministrament i la qualitat. El 55% de l’aigua que consumeix Reus prové del riu Ebre, mitjançant del Consorci d’Aigües de Tarragona, un 30% prové dels embassaments del sistema Siurana-Riudecanyes i el 15% restant de les mines i pous propis.

En aquesta ruta es visiten espais com el passaeig de la Boca de la Mina, la bassa del Bacallà, l’estació de tractament d’aigua potable, els pous de Mas Anglès, de la Caritat i de la Rosa, i l’estació depuradora, entre altres.

La Ruta 2: Estratègies per a l’aigua
Aquest itinerari parteix de la idea que tenir aigua i de bona qualitat ha estat un dels principals objectius de la gestió municipal a Reus al llarg dels segles. En aquest recorregut es visiten les antigues instal·lacions que portaven l’aigua a la ciutat com la primera estació potabilitzadora, que es podrà comparar amb el tractament que s’hi realitza actualment. La ruta permet conèixer l’aprofitament de l’aigua per moure molins, els pactes que hi ha hagut per gestionar aquest recurs i seguir el rastre que ha deixat el seu pas per la ciutat.

Entre altres indrets, amb aquesta ruta es podran visitar l’estació de bombeig de la mina hidrofòrica, els molins de la vila, el rec d’almoster, la font de la vila o la torre de l’aigua.

La Ruta 3: L’aigua com a rerafons
Aquesta ruta se centra en l’ús quotidià de l’aigua durant molts segles i de manera pràcticament indissoluble, lligat a les tasques domèstiques de les dones. L’itinerari serveix per rastrejar els senyals que hi ha als carrers sobre aquests usos domèstics, ja sigui per la presència de l’aigua o bé per la seva carència. El traçat de la ruta segueix un bocí del curs de l’antic rec d’Almoster que es distribuïa per tota la vila.

L’itinerari passa per la plaça del Víctor, la bassa del Padró, el carrer del Recs, els rantadors del barri del Carme, la plaça de les Basses o la riera Miró, entre altres indrets.

Per tal de poder participar en aquestes rutes, cal inscriure’s a l’Espai d’Informació Ambiental, a la plaça d’Antoni Sabater Esteve. Tel: 977 010 088.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.