Notes de premsa
Una exposició repassa l’evolució històrica del cementiri i presenta la nova reforma
stíbul del Cementiri General de Reus acull a partir d’aquest dimarts 10 de juny una exposició sobre la història del cementiri i sobre el futur d’aquestes instal·lacions de 140 anys. Després de la remodelació que l’empresa municipal Serveis Funeraris Reus ha executat en els darrers anys al Tanatori, ara es planteja la millora dels espais de l’atenció al públic del Cementiri. Així, el projecte preveu un nou espai des d’on poder realitzar tots els tràmits administratius necessaris i una botiga on poder adquirir els diferents complements que necessitin els usuaris.
El Cementiri General de Reus es va començar a construir l’any 1870, gràcies a la donació testamentària de Josep Sardà i Cailà. L’arquitecte municipal Francesc March i Pons va projectar l’any 1878 una façana monumental i també es van habilitar les sales de vetlles, per a les quals es va projectar un edifici annex a la façana que servia com a vestíbul. Aquest edifici continua acollint avui les dependències de recepció i de servei del cementiri i és el que serà objecte de remodelació.
El projecte d’adequació preveu mantenir el cos central de l’edifici com a vestíbul, però, en canvi, proposa ubicar a la zona de la dreta el nucli de serveis dels treballadors: vestidors, office i zona de descans, magatzem i sala d’autòpsies amb les càmeres frigorífiques. D’aquesta manera, es poden ubicar a la zona de l’esquerra l’àrea d’administració i atenció al públic, formada per una sèrie de despatxos integrats dins d’una zona d’exposició i venda dels diferents serveis que s’ofereixen des del Cementiri.
El Cementiri de Reus forma part de la Ruta Europea dels Cementiris Singulars, tant per la seva concepció com per la seva importància històrica i artística. L’exposició que es mostra a l’entrada del cementiri fa un repàs dels elements que fan d’aquest espai de Reus un lloc únic. Al llarg dels 140 anys d’història, al cementiri s’hi han anat aplegant obres de diferents disciplines artístiques, algunes d’arquitectes i escultors de renom, i nombrosos detalls d’artesania. És el cas dels vitralls del panteó Boule o els panteons dels Margenat o de la família Òdena-Iglésias.
L’any 2000 es va enderrocar l’espai destinat als enterraments de persones que no pertanyen a l’Església Catòlica per posar fi a la segregació per motius religiosos. Actualment, espais del cementiri com ara la Sala de Cerimònies són adaptables a les diferents confessions religioses i també permeten acollir-hi actes laics. A la vegada, es plantegen altres opcions d’enterrament a banda dels nínxols, fosses i monuments, especialment des de la inauguració del forn crematori l’any 2003. En aquest cas, els columbaris i la tomba de cendres ofereixen un espai a aquells que opten per la incineració.