Notes de premsa

Una peça del segle XVII restaurada s’exposarà al Museu de la plaça de la Llibertat del 18 al 28 de març

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 14/03/2013
Imatge antiga de la Creu dels Ollers

Amb motiu del període de Setmana Santa el museu de la plaça de la Llibertat obrirà portes entre el 18 i el 28 de març. Un dels atractius d’aquests dies al Museu de Reus serà l’exposició d’una peça del segle XVII restaurada, l’antiga «Creu dels Ollers», que pertany als fons de l’Institut Municipal de Museus de Reus i que ha experimentat diferents treballs de recuperació durant els darrers mesos.

L'antiga Creu dels Ollers és una de les peces més representatives del patrimoni etnològic local vinculat a la Setmana Santa. És una creu d'improperis, que incorpora un seguit d'elements simbòlics que fan referència a la Passió de Crist. El significat del mot improperi és el d’insult o retret. En el ritual de Setmana Santa, els improperis són textos que formen part de la litúrgia de l’ofici del divendres sant, retrets al poble pel patiment de Jesucrist, o bé representacions iconogràfiques que figuren la seva passió. Aquests elements els podem trobar reunits en una sola representació i formant part d’una creu —anomenada dels improperis, de la passió o del gall— però també són presentats de forma individual.

Creu d’improperis
A Reus, fins al segle XVIII figuraven a les professons dotze fanals o llanternes de roba on hi havia pintats els atributs de la Passió. El 1720 van començar a sortir els improperis portats a mà, que es sortejaven entre els congregants de la Sang. N'hi havia trenta-tres. La que anomenem Creu dels Ollers és, doncs, una creu d'improperis. Propietat de la Reial Congregació de la Sang, del segle XVII, i que l’any 1734 fou cedida a la confraria dels Ollers per tal que aquests la portessin en les professons.

L’últim oller que la guardà, Hipòlit Mallorquí, la diposità al Museu de la ciutat. Durant la Guerra Civil, amb altres objectes, per tal de preservar-la dels bombardeigs, va anar a parar a una masia del terme de Bescanó (Gironès). Acabada la guerra, retornà al museu. L'any 1952 se’n féu una reproducció per tal de ser portada a la professó, que és la que avui encara hi apareix.

Del 18 al 28 de març 2013. Museu d’Art i Història (Plaça de la Llibertat)
De dilluns a dissabte de 10:30 a 14:00h i de 17 a 19 hores.

Imatge antiga de la Creu dels Ollers

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.