Notes de premsa
«Veniu de Concert», nou cicle educatiu per acostar la música simfònica a les famílies
La regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus i el Centre de Lectura proposen dos concerts familiars amb la secció de cordes de l’Orquestra Camerata XXI. El cicle forma part del programa educatiu «Anem a concert» que l’Ajuntament de Reus té en marxa amb l’objectiu d’apropar els instruments musicals i la música simfònica al sector educatiu durant tot el cicle de primària i secundària. Els dos concerts del cicle, que tindran lloc els dissabtes 12 d’aril i 3 de maig, volen superar l’àmbit del centre educatiu i s’adrecen als escolars i a les seves famílies.
El preu de l’entrada de cada un dels concerts és de 5 euros, i hi ha descomptes 2x1 per als centres educatius de la ciutat.
El programa del cicle «Veniu a Concert» és el següent:
«Una serenata»
- Data: Dissabte 12 d’abril, a les 12:00h.
- Lloc: Sala d’actes del Centre de Lectura (carrer Major, 15)
- Intèrprets: David Puertas (narrador) i secció de cordes de l’Orquestra Camerata XXI
- Programa: Obres de Wolfgang Amadeus Mozart: Serenata nocturna; Marxa Turca; Ària «Voi, che sapete», de Les noces de Fígaro; Divertimento en Re Major KV.136
Amb només 35 anys de vida, Mozart va compondre més de 700 obres musicals. En surt una mitjana de vint obres cada any. Algunes d’elles no duren ni un minut i d’altres superen les dues hores. Com s’ho va fer? Els historiadors diuen que dormia molt poc i que el seu cap anava més de pressa component que la seva mà escrivint. Ens va deixar obres transcendentals com Rèquiem, però també obres divertides i desenfadades, com Petita serenata nocturna. Era habitual en aquella època que els nobles vienesos organitzessin vetllades a l’aire lliure en les quals es degustaven les exquisideses culinàries de la zona, es prenien gelats, es xerrava de política, de moda, de xafarderies... mentre una orquestra interpretava música.
«Veniu a Venècia, s’hi fan concerts»
- Data: Dissabte 3 de maig, a les 12:00h.
- Lloc: Sala d’actes del Centre de Lectura (carrer Major, 15)
- Intèrprets: David Puertas (narrador) i la secció de cordes de l’Orquestra Camerata XXI
- Programa: Danses, de Luigi Boccherini; Simfonia a 4, de Tommaso Albinoni; Adagio del concert per a violí L’estiu, Simfonia núm.1, Concerto alla rústica, d’Antonio Vivaldi.
Diuen que fa tres-cents anys a Venècia el carnaval durava mig any. També diuen que era la capital musical de les terres italianes. I també diuen que s’hi celebraven els millors concerts i les millors festes d’Europa. El que és clar és que a Venècia es respirava la música: els cants dels gondolers, els teatres d’òpera, els orfenats dedicats a l’ensenyament de la música, els palaus dels nobles... Allà al mig, entre canals, gòndoles, la plaça de Sant Marc i el Palau Ducal, hi van néixer alguns dels músics més destacats de tots els temps, com Antonio Vivaldi, Tommaso Albinoni o els germans de casa noble Alessandro i Benedetto Marcello.